Politika

Crna Gora će morati da kuca na više vrata

Novi sastav Evropskog parlamenta mogao bi otežati komunikaciju Crne Gore sa evropskim strukturama, jer će sada zemlje kandidati morati da kucaju na više vrata, budući da će novi sastav Evropske komisije biti raznovrstan smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mjesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i lijevog centra EPP, ali da su doživjele ozbiljan gubitak u broju stolica u parlamentu. Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari.

“Rezultati izbora nijesu donijeli tektonske promjene, ali je evropska politička scena doživjela značajnu prekompoziciju. Glavna pozitivna vijest je značajan porast procenta izlaznosti, koji govori da se građani EU ponovo interesuju i za budućnost Unije i za svoju sopstvenu perspektivu i to kako će ona biti ostvarena kroz institucije EU. Vidimo rast povjerenja u institucije EU, ali istovremeno i pad povjerenja u tradicionalne, konzervativnije strukture EPP i SD, koje su u drastičnom padu, što je velika opomena za sve partije iz tih grupacija”, rekao je Radulović za Pobjedu.

Gubitak većine koju su četiri decenije u Evropskom parlamentu držali tradicionalni desni i lijevi centar, zakomplikovaće ionako složeni proces odlučivanja u EU.

Radulović smatra da je porast krajnje desničarskih grupacija izazvao kontraefekat i mobilizaciju ljevičarskih, liberalnih i „zelenih” struktura.

“Tako imamo značajan porast ALDE grupacije sa preko 30 novih mjesta, kao i partija iz grupacije Zelenih, koji su zabilježili posebno značajan porast u Njemačkoj. Vidimo pad povjerenja u tradicionalne političke strukture koje su već dugo na vlasti ili su predominantne u pojedinim velikim zemljama EU, a rast desničarskih esktremističkih stranaka sa jedne strane i ljevičarskih i liberalnih, sa druge. Jedna od dobrih vijesti je što su evropski građani pozitivno reagovali na jačanje desničarskih struktura, da su se mobilizovali i da su dali adekvatan odgovor kroz rast zelenih i liberala”, objašnjava on.

Kada je u pitanju pozicija Crne Gore i proces proširenja, Radulović smatra da rezultati nijesu donijeli ni značajno poboljšanje, ni pogoršanje.

“Ali je svakako loše za nas što se povećava broj adresa na kojima se kreiraju glavni pravci evropske politike. Naime, do sada smo imali dvije najznačajnije adrese od uticaja kada su u pitanju strukture u EU Komisiji i Parlamentu, a sada će tu biti veći broj aktera, iz više političkih grupacija koje će imati uticaj na funkcionisanje EU institucija. Pitanje je kako će izgledati ta podjela i ko će dobiti koju poziciju u kojoj instituciji i na kojem nivou”, dodaje Radulović.

Zadatak Crne Gore je, smatra, da uspostavi nove kanale komunikacije na onim adresama na kojima do sada to nije bilo potrebno.

“To svakako podrazumijeva i multiplikovan broj aktera kojima ćemo morati da se obraćamo. To je ono što će pomalo otežati našu komunikaciju sa evropskim strukturama, ali na kraju krajeva, nije ništa što mi ne možemo postići. Treba da sačekamo da vidimo kakve će biti nove institucije EU i ko će biti glavni igrači u njima”, zaključuje Radulović.

Radulović smatra da su evropski izbori ostavili dubok trag u unutrašnjim političkim scenama u čitavom nizu zemalja Evropske unije.

“Počev od Francuske, gdje je pozicija Makrona ozbiljno uzdrmana rastom populista, preko Njemačke gdje je CDU i gospođa Merkel pala u značajnim procentu i gdje je SPD na istorijskom minimumu. Raduje ipak da su u Njemačkoj jedini značajni napredak napravili Zeleni, a ne AFD sa svojom retrogradnom platformom”, navodi Radulović.

Iznenađenje su, kaže, i rezultati u Hrvatskoj i revitalizacija SDP-a, uz jačanje krajnje desnice, ali još i više u Italiji, gdje su populisti dodatno učvrstili svoje pozicije.

“Najznačajniji udarac je doživjela vladajuća Siriza u Grčkoj, u kojoj su nacionalistički krugovi uspjeli da nametnu javni diskurs kažnjavanja za Prespanski sporazum. Novi izbori koje je najavio Cipras će pokazati da li će Grci ipak napraviti korak unaprijed ka racionalnom poimanju politike zasnovanom na evropskim vrjednostima ili će sirovi nacionalizam prevagnuti”, dodaje Radulović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Molimo
Gost
Molimo

Banana drzave nemaju svoj stav. Oblikuju se prema zeljama onoga od koga se plase. Svakom ko gleda slobodnim ocima je jasno da su veliki postigli dogovor. Ovi predjeli su dopali Rusima. Proci ce jos neko vrijeme da se neznaveni snadju, ali je bolje da sto prije prihvate realnost, jer tvrdoglavost se samo njima o glavu obija. Ovaj dio Balkana zajedno… Više »

4 C
Gost
4 C

Bratstvo medju pravoslavnim narodima” razmatra se od strane Rusije samo kao plesnjivo nasledje i uspomena na bezvrijedne emocije. Patriotsko pozivanje na saveznistvo i ljubav prema Rusiji zasniva se samo na otporu i neprihvatanju civilizaciskih vrijednosti. Demokratiji, postovanju ljudskih prava i sloboda. Pravu na imovinu, rad i slobodu misljenja. Otpor antidemokratskim, totalitarnim rezimima i diktatorima, protiv vjerske i obrazovne zatucanosti. Protiv… Više »

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Bolje bi bilo da trazimo oprost od Rusije. Da im se javno izvinimo za sve sto smo radili. Svakako od EU nema nista. Oni i ako su u raspadu nece da prihvate u svoje drustvo drzave koje su u 21. vijeku jos uvjek plemenski organizovane kao indijanska plemena. Zato molimo bracu Ruse da nas prihvate i da nam oproste.

rekonvalescent
Gost
rekonvalescent

važi, baš ćemo da molimo diktatora Putina

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Brate malo Gorica, neki fitness centar, dijeta neka, sta mislis?

Walter
Gost
Walter

Nada zadnja umire a i mi sa njom.
Ovo je samo zamajavanje. Što je dobro, dobro je to što smo se u nekim oblastima primakli Evropi i tu će mo vegetirati još dugo i dugo…

4 C
Gost
4 C

Odlicna vijest za Rusiju, Kinu i Tursku. Oni nece gubiti vrijeme i ucjenjivati nas nekakvim poglavljima i drugim besmislicama. EU ce svoju kapiju, tzv Zapadni Balkan kukavicki i nemocno, bez borbe i ispaljenog metka, bukvalno na tacni predati Levantu

Dajana
Gost
Dajana

Nijesmo mi istočna kapija Njemačke nego zapadna kapija Rusije. Stvarno je neshvatljivo da neko mrzi rođenog brata, Slovena, istu krv, isti jezik, istu vjeru pravoslavnu, koji su nas sačuvali od Turaka i od smrti glađu, a da voli Germane, vječite neprijatelje, dušmane, koji u nama vide samo robove, koji su asimilovali ili pobili sve ono naše braće što je ostalo… Više »

Doktor
Gost
Doktor

@ Dajana

Mi i želimo tuđina za gospodara.

4 C
Gost
4 C

Te plesnjive i budjave izmisljotine o nekakvom panslovenskom i panpravoslavnom bratstvu i sl gluposti koje siri ruska pripaganda na Balkanu radi ostavrivanja svojih interesa a male drzave i narodi ovde im sluze samo kao moneta za podkusurivanje i jeftino topovsko meso. Zasto svi vi rusofili ne pitate slovensku bracu Cehe, Slovake, Poljake i dr kako im je bilo pod “bratskom”… Više »

Klinika
Gost
Klinika

Pa sto vas taj bratski zapad ne prihvati nego vas bombarbuje kad god mu se prohtije. Vise je Crnogoraca stradalo od zapadnih bombardera nego od fasistickih i ruskih zajedno. I to su vecinom civili stradali. Malo je mazohisticki bolesno voljeti nekoga ko vas bombarduje svaki put kad mu je dosadno. Tu vrstu zdravstvenog problema bi trebalo tretirati u nekoj dusevoj… Više »

4 C
Gost
4 C

“Nacionalisti su posrnuli ljudi i štetni glupaci koji drekom i buđenjem uzajamnih mržnji među raznim nacionalnim grupama oslobađaju sebe od dužnosti da misle.“ Ceslav Milos

Send this to a friend