Politika

Crna Gora će nastaviti da podržava ciljeve održivog razvoja

Crna Gora će u okvirima svojih mogućnosti nastaviti da maksimalno podržava transformaciju razvoja utemljenu na ubrzavanju implementacije ciljeva i zadataka održivog razvoja, saopštio je u Njujorku predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu o ciljevima održivog razvoja.

“Forum je još jedna prilika da se potvrdi politička volja za dostizanje definisanih ciljeva ali i podijele praktična iskustva, tim prije što shodno nalazima izvještaja generalnog sekretara, odsustvo nedovoljno ambicioznog globalnog odgovora rezultira da najranjivije kategorije stanovništva i zemlje nastavljaju da u najvećoj mjeri osjećaju posljedice spore primjene Agende 2030”, istakao je on.

Milo Đukanović

Đukanović je kako kaže uvjeren da se buduće aktivnosti moraju pažljivo planirati kako bi iste uključivale kontinuirani angažman svih zainteresovanih subjekata u generisanju novih ideja za postizanje vizije održivog razvoja.

“Pet dimenzija Agende neprekidno i neiscrpno podstiču na uspostavljanje inovativnih integrativnih pristupa i kritičkog odnosa prema izazovima današnjice. U skladu sa transformativnim karakterom Agende, u Crnoj Gori smo se opredijelili za sprovođenje uzajamno usklađenih, integrisanih, dugoročnih mjera održivog razvoja”, kazao je on.

Đukanović na Samitu

Crnogorski predsjednik je ukazao na nekoliko ulaznih tačaka na kojima se temelji integrativni karakter politike održivog razvoja Crne Gore, a koje naročito doprinose ubrzavanju implementacije ciljeva održivog razvoja.

“U okviru tekuće reforme sistema upravljanja održivim razvojem jačamo postojeće funkcije Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i uspostavljamo centralnu, horizontalno pozicioniranu organizacionu jedinicu unutar sistema javne uprave za sprovođenje Strategije. Naime, optimalni učinci postižu se uzajamnim usklađivanjem aktivnosti brojnih nadležnih subjekata na državnom i lokalnom nivou”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima potencijal Crne Gore u kontektsu prelivanja kako pozitivnih tako i negativnih efekata nacionalnih odgovora je neznatan u globalnom kontekstu.

“S tim u vezi, a u skladu sa pristupom da niko ne treba biti izostavljen, smatramo da se moraju uspostaviti optimalni mehanizmi razmjene pouzdanih podataka o nacionalnim postignućima, kako bi globalni izvještaji u što većoj mjeri reflektovali objektivno stanje. Želim da pozovem na snaženje mehanizama razmjene informacija između sistema Ujedinjenih nacija i zvaničnih nacionalnih institucija. Ubrzavanje sprovođenja ciljeva mora biti utemeljeno na integrativnom karakteru nacionalne politike održivog razvoja. Zato je u Crnoj Gori napravljen otklon od sektorskog pristupa, a nacionalna politika održivog razvoja utemeljena na horizontalnom, multisektorskom strateškom planiranju”, naglasio je Đukanović.

Đukanović na Samitu

Pojašnjava da je uzajamna povezanost ne manje od pet ciljeva održivog razvoja ostvarena prilikom definisanja pojedinačnih strateških mjera održivog razvoja.

“Na taj način uvećani su sinergijski efekti usklađene implementacije zadataka održivog razvoja. Posebno je značajan integrativni karakter mjera usmjerenih na jačanje strateškog opredjeljenja Crne Gore ka uspostavljanju optimalnog razvojnog nacionalnog modela koji je zasnovan na održivoj valorizaciji ukupnih nacionalnih resursa. Navedeno je rezultiralo značajnim pozitivnim pomacima koje bilježimo već sada u okviru tekuće izrade Prvog redovnog izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije. Nažalost ograničena diskusija ne daje prostor za više detalja, ali istaći ću samo napredak u oblasti ekonomskog rasta, porasta udjela energije iz obnovljivih izvora, kontinuiranog monitoringa vodnih i šumskih resursa, praćenja rizika od siromaštva, kvaliteta obrazovanja i drugo”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boris
Gost
boris

jel ovo na engleskom ili srpskom jeziku? a vise bi cuk naucio engleski

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Kako se na engleski kaze Bla. o: Happy?

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Eto ti ga na
Nema lejdi Lidije

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Ziviooo Milo Dujo I onaj pop 🤣

Send this to a friend