Politika Poručeno sa panel diskusije

Crna Gora da se više posveti uvozu vrijednosti iz EU, a manje uvozu roba i usluga

U godini nakon bitnih promjena u samoj Evropskoj uniji (EU), nakon izbora i Bregzita, važno je kako za Crnu Goru, tako i čitav Zapadni Balkan, održati realnu agendu EU proširenja, koja za cilj ima usvajanje standarda i vrijednosti demokratije i otvorenog građanskog društva, poručila je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić, na otvaranju panel diskusije „Evropska integracija Crne Gore i prilike predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU u kontekstu politike proširenja”.

“‘Bez obzira na usvajanja nove metodologije proširenja, program treba da ostane proaktivan i da se sprovodi temeljno. Stoga je od presudnog značaja da vlade pojačaju svoje napore na unaprjeđenju demokratije i vladavine prava”, zaključila je direktorica CEDEM-a.

Zamjenik glavnog pregovarača Crne Gore sa EU Marko Mrdak istakao je da trenutno ne postoji aktuelnija tema i bolji povod za razgovor od nedavno objavljene nove metodologije EK o pristupnim pregovorima, te da iako je na svojevrstan način poslužila kao podstrek za ponovnu aktuelizaciju politike proširenja EU i obezbjeđivanje političke podrške, ona predstavlja jednu dobru uvertiru za predstojeći Savjet EU-ZB koji je planiran za maj u Zagrebu.

”Naš današnji i budući razgovori koje ćemo voditi u svjetlu nove metodologije treba da doprinesu definisanju, artikulaciji i usmjeravanju naših napora da predloženi model iskoristimo na najbolji mogući način, te da u najboljoj mjeri valorizujemo aktuelni momenat i činjenicu da Savjetom EU u ovom trenutku predsjedava prijateljska i partnerska

Hrvatska, država iz čijeg primjera pristupanja učimo i danas”, kazao je Mrdak, dodajući da nova metodologija ima tendenciju da političku prirodu procesa postavi na centralno mjesto i omogući snažnije upravljanje i angažovanje na visokom nivou na obje strane pregovaračkog stola.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić ponovio je da će se Hrvatsko predsjedništvo zalagati za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao preduslova za stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost Evrope.

”Svi smo mogli čuti i ohrabrujuću poruku komesara Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija, kako se nada da će bar jedna od šest država Zapadnog Balkana biti spremna za ulazak u EU, na kraju njegovog mandata. Znamo da je Crna Gora lider proširenja, pa je cilj svih nas da makar Crna Gora bude spremna”, zaključio je Grubišić.

Moderator panel diskusije, Marko Pejović, je na početku panel diskusije naveo da se čini da ne postoji bolji datum za održavanje panel diskusije, imajući u vidu da u proteklom periodu sa brojnih adresa u EU fokus stavlja na proširenje EU, gdje se posebno ističu sastanci u sklopu priprema za samit lidera svih zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, ali i uticaj predsjedavanja R.Hrvatske Savjetom EU.

Član pregovaračkog tima Vlade Srbije i predavač na Univerzitetu Donja Gorica  Vladimir Ateljević istakao je da je politika proširenja danas najviše u fokusu, u odnosu na posljednjih 20 godina, što, prema njegovim riječima, pokazuju događaji od oktobra 2019. godine do danas, koji se poklapaju sa aktivnostima CEDEM-a.

”Svaka konkretizacija metodologija treba da počiva na strateškoj komunicikaciji, koja za cilj treba da ima još snažnije uporište u podršci građana, ne samo kandidata za članstvo, već i država članica”, zaključio je Ateljević.

Predavač na Humanističkim studijama UDG-a Nikoleta Đukanović, naglasila je da različite krize potresaju EU već duži vremenski period, ali da je svaku uspjela da prebrodi, te izrazila nadu i da trenutni izazovi sa kojima se EU suočava neće zaustaviti integraciju država Zapadnog Balkana.

”Ne treba zaboraviti da je EU civilizacijski projekat, koji predstavlja veoma značajan dio istorije Evrope”, naglasila je Đukanović.

Profesorica na Univerzitetu Crne Gore i predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović istakla je da je Crna Gora u prethodnom periodu uradila mnogo, ali da je u toku dosadašnjeg procesa pregovora Crna Gora trebalo da se više posveti ”uvozu” vrijednosti iz EU, a manje uvozu roba i usluga. Ona se osvrnula i na trenutna politička događanja u Crnoj Gori, posebno ističući značaj očuvanja mira, kao preduslova za svaki napredak.

”Želim da vjerujem da EU posmatra sve ovo što se događa u regionu, te d će dati doprinos da se na evropski način, kroz dijalog, dođe do rješenja”, zaključila je Đurović.

Današnju panel diskusiju, održanu na Univerzitetu Donja Gorica, organizovao je CEDEM, u okviru projekta „Edukacijom i dijalogom do EU”, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

A sto cemo da radimo ako ne uvozimo..mi nemamo banderu svoju nego uvizimo..pastetu ne umijemo napraviti..rezervne djelove..bilo sto..pa da ne uvozimo ne bi imali nista

murko
Gost
murko

Radi li se o svercu kokaina? Da li je to evropska vrednost implementiran u lokalnu zajednicu ili autohtona vrednost?

Cipelici
Gost
Cipelici

Bravo za UDG!

Crni
Gost
Crni

Koja guzvaaaa

Send this to a friend