Politika

Crna Gora i Mađarska zajedno protiv terorizma i ilegalnih migracija

Crna Gora i Mađarska će se zalagati za unapređenje saradnje u borbi sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima, uz poseban akcenat na preventivno djelovanje protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji, dogovoreno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića sa mađarskim kolegom Tiborom Benkom danas u Budimpešti

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković se zahvalio Benku na neiscrpnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom korjenitog reformskog procesa u okviru njenih evroatlantskih integracija, posebno u svojstvu kontakt Ambasade za NATO, u dva navrata.

Sveukupni dobri odnosi dvije države, dodao je, svakako se manifestuju i u domenu odbrane.

“Zajedno smo u nekoliko međunarodnih misija, kao u Mazari-e-Šarifu u Avganistanu i u KFOR misiji na Kosovu”, naveo je Bošković.

Kako je rekao, konstatovali su da postoje neka pozitivna kretanja koja doprinose smirivanju situacije na Zapadnom Balkanu, kao i određena otvorena, za koja se zalažu da budu riješena dogovorom i razgovorom, na zadovoljstvo svih.

“Kada je i pitanju saradnja dvije vojske i na planu odbrane, tu Crna Gora uči na iskustvu Mađarske, koja ima mnogo duži staž u evroatlantskoj zajednici”, kazao je ministar.

Podijelili su, dodaje, i zajednička iskustva o modernizaciji oružanih snaga.

“Benk, kao bivši oficir, zna koliko je važno ulaganje u modernizaciju oružanih snaga i upravo je to ono što rade i Mađarska i Crna Gora. Crna Gora je bila i ostaje posvećeni prijatelj Mađarskoj i zajednički u Evropi možemo promovisati i vrijednosti i stremljenja koja mogu biti od koristi objema zemljama”, naglasio je Bošković.

Benko je, pak, ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO istorijski uspjeh, naglašavajući  spremnost Mađarske da jednako snažno podrži Crnu Goru i na njenom evropskom putu.

“Konstatovao je da se u regionu osjeća refleksija problema sa kojima se danas suočavaju Evropa i svijet, te u tom kontekstu naglasio značaj evroatlantskih i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana”, ističu u Ministarstvu odbrane.

Bošković i Benko su ocijenili i da je evidentan napredak u saradnji NATO i Evropske unije.

“Snažna povezanost međunarodnih aktera doprinosi efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove”, zaključeno je na sastanku.

Send this to a friend