Politika Bošković i Fejes razgovarali o jačanju saradnje

Crna Gora i Mađarska zajedno u borbi protiv najvećih odbrambenih izazova

Crna Gora i Mađarska će nastaviti sa snažnim zalaganjem za očuvanje i unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, a posebno u domenima borbe protiv aktuelnih bezbjednosnih prijetnji i izazova, preventivnom djelovanju protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji, koji predstavljaju naveće odbrambene izazove današnjice, saopšteno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i novog izaslanika odbrane Mađarske, potpukovnika Pala Fejesa.

Kako ističu u Ministarstvu odbrane, Bošković je zahvalio na neiscrpnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom sveobuhvatnog reformskog procesa u domenu evroatlantskih integracija.

“Bošković je naglasio da snažno višegodišnje prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa naše dvije zemlje, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse. Istakao je da Ministarstvo odbrane izuzetno cijeni pažnju i podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da istraje u reformskim procesima na putu ka Evropskoj uniji”, dodaju u tom resoru.

Dakić i Fejes

Fejes je ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO njen istorijski uspjeh, ukazujući na spremnost Mađarske da jednako snažno podrži Crnu Goru i na njenom evropskom putu.

“Konstatovao je da se, pored naslijeđenih otvorenih pitanja, u regionu osjeća i refleksija problema s kojim se danas suočavaju Evropa i svijet, i u tom kontekstu posebno je naglašen značaj integracija za Zapadni Balkan, ali i za budućnost Evropske unije”, kažu u Ministarstvu.

Bošković i Fejes su istakli da je povezanost međunarodnih aktera, poput NATO i Evropske unije, glavni preduslov efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove.

Fejes i Ivanović

Fejes je u odvojenim susretima razgovarao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivicom Ivanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju i vojnu diplomatiju, Andrejem Lakićem.

Send this to a friend