Politika

Crna Gora i Slovačka imaju obavezu da doprinose međunarodnoj stabilnosti

Crna Gora i Slovačka kao dvije kredibilne NATO saveznice imaju obavezu i odgovornost da kontinuirano doprinose regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti, postavljajući primjer uspješnih kontributora kolektivnoj bezbjednosti, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković tokom današnjeg sastanka sa novim izaslanikom odbrane Slovačke za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi pukovnikom Milanom Mindekom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je naglasio da je zadovoljan odbrambenom saradnjom dvije zemlje i istakao da je otvoren za njeno jačanje, s fokusom na oblasti od zajedničkog interesa.

“On je ukazao na stratešku opredijeljenost Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo podrškom koju Slovačka pruža našoj zemlji na tom putu”, navode u Ministarstvu.

Mindek je, pak, kazao da vjeruje da će Crna Gora i Slovačka nastaviti da njeguju dobre odnose, s akcentom na oblast odbrane.

“Slovački izaslanik odbrane je poručio da će njegovo resorno ministarstvo nastaviti da bude kredibilan partner Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, naglasivši spremnost za jačanje odbrambene saradnje kroz zajedničke projekte. Istakao je i da je zadovoljan napretkom Crne Gore na putu evropskih intergacija i posvećenošću naše zemlje tom procesu”, dodaju u resoru odbrane.

Pukovnik je podsjetio na angažman Slovačke u okviru Višegradske grupe V-4, naglasivši da su sve države V-4 članice i Evropske unije i NATO, te da će nastaviti sa s zalaganjem za napredak integracionog procesa država Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su razgovarali i o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima dvije države, saradnji u okviru Alijanse, kao i o učešću pripadnika dvije vojske u međunarodnim misijama i operacijama”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Send this to a friend