Politika

Crna Gora i Švedska posvećene evropskoj integraciji i bezbjednosti Regiona

Crna Gora i Švedska imaju odlične odnose i posvećeno rade na intenziviranju političkog dijaloga, kao i na unapređenju saradnje u oblastima evropske integracije, turizma, privlačenja stranih investicija i promovisanja bezbjednosti. Istovremeno, Crna Gora je pouzdan i aktivan partner OEBS-a, koji razvija bliske veze sa Organizacijom i podržava njene prioritete , ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjedavajućom OEBS-om i ministarkom vanjskih poslova Švedske Ann Linde, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Imajući u vidu da je ministarka Linde u posjeti Podgorici i u kapacitetu predsjedavajuće OEBS-om, istaknuto je da je uloga Crne Gore u održivom razvoju, regionalnom miru i bezbjednosti od izuzetne važnosti i u skladu sa konceptom sveobuhvatne sigurnosti koju promoviše ova Organizacija.

Kako je saopšteno, Radulović je kazao da će Vlada Crne Gore nastaviti intenzivnu saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori u pogledu sprovođenja reformi u ključnim oblastima – borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđa, izbornog sistema, snaženja ljudskih prava, te promocije ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

“Radulović je izrazio uvjerenje da će Švedska nastaviti da na političkom i ekspertskom nivou, podržava naš vanjskopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji, pri čemu je prenio očekivanje da se kroz primjenu nove metodologije u pregovorima sa EU početi sa dinamičnijim zatvaranjem poglavlja.Govoreći o saradnji u oblasti ekonomije, ministar je kazao da je u našem fokusu privlačenje kredibilnih investicija iz Švedske, na čemu predano radimo kroz koncept ekonomske diplomatije”, navode u saopštenju.

Dodatno ističu da je ministar upoznao Linde sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, navodeći da srazmjerno broju stanovnika prednjačimo po broju vakcinisanih, te da su preduzete sve neophodne mjere u pravcu ostvarivanja što uspješnije turističke sezone.

“Na toj liniji, pozvao je švedske turiste da posjete Crnu Goru, koja će do ljeta biti bezbjedna turistička destinacija”, ističu u saopštenju.

Ministarka Linde je ocijenila da dobre odnose dvije države, koji su posebno demonstrirani tokom pandemije kroz repatrijaciju švedskih turista, treba dodatno osnažiti kroz iskorišćavanje brojnih potencijala u sektoru turizma.

“Dodala je da su u Crnoj Gori prisutne pojedine švedske kompanije, te da je potrebno preduzeti dodatne aktivnosti na povezivanju investitora, u sektorima novih tehnologija, energetike i start-up-a. U kontekstu pregovora sa EU, kazala je da Švedska podržava članstvo Crne Gore, kao i sprovođenje reformi, ocijenivši da je sada potrebno primijeniti novu metodologiju i ostvariti napredak u oblastima vladavine prava i ljudskih prava. Pohvalila je potpunu usaglašenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. Ocijenila je da je važno da EU i Region zajedno rade na prevazilaženju razlika, te da je značajno riješavati preostala pitanja granica sa susjedima, posebno u kontekstu približavanja EU”, naglašavaju u saopštenju.

Iz Ministarstva vanjskih naglašavaju da je Linde kazala da Crna Gora ima blisku saradnju sa OEBS-om i da aktivno doprinosi u sprovođenju prioriteta predsjedavanja, među kojima su i brojni bezbjednosni izazovi.

“Na toj liniji, ukazala je na važnu ulogu Crne Gore u obezbjeđivanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Dodala je da će OEBS raditi na povećanju učešća i ekonomskog snaženja žena u Regionu, pri čemu će njihova Misija pružiti svu neophodnu podršku našoj državi”, dodaju u saopštenju.

Zajednički je ocijenjeno da će današnja posjeta dati dodatan impuls snaženju sveukupnih odnosa, kako na bilateralnom planu, tako i kroz djelovanje pod okriljem OEBS-a sa ciljem očuvanja demokratije, bezbjednosti i stabilnosti u Evropi.

 

Send this to a friend