Politika

Crna Gora ima podršku od Višegradske grupe za ulazak u EU

Mađarsko predsjedavanje Višegradskom grupom (V4) pružilo je aktivnu podršku evropskim integracijama Crne Gore i država Zapadnog Balkana, saopštio je mađarski ambasador u Podgorici, Kristijan Poša, na primopredaji predsjedavanja tog saveza Slovačkoj.

Partnerstvo zemalja ovog saveza datira od 1991. godine, kada su, u dvorcu Višegradu, u Mađarskoj,  Mađarska, Čehoslovačka i Poljska potpisale deklaraciju o saradnji koja se temelji na zajedničkim ciljevima i interesima u procesu evroatlanskih integracija.

Poša je kazao da je V4 utemeljen na zajedničkoj istoriji, vrijednostima i interesima, kao i da države tog saveza, kako je pojasnio, sarađuju u svim društvenim i političkim oblastima.

“Zajednički sarađujemo počevši od sastanaka predsjednika i premijera, do operativnih upravljačkih saradnji, kao i zajedničkim nastupanjem na međunarodnim forumima i pregovorima sa trećim državama”, naveo je Poša.

Kazao je i da je ovaj savez uspješan, ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu.

“To dokazuje da je ukupna privreda država V4 treća najveća u Evrospkoj uniji (EU). U prošloj godini, ekonomski rast država V4 je iznosio između 20 i 40 odsto, što je dvostruko više od prosječnog rasta EU, a u ovoj godini je prosječna stopa rasta oko četiri odsto”, kazao je Poša.

On je istakao da V4 nije alternativa Evropskoj Uniji, jer, kako je kazao, svaka država, vidi svoju budućnost u članstvu u EU.

“Mađarsko predsjedavanje V4 je pružilo aktivnu podršku EU integraciji država Zapadnog Balkana, a trudili smo se i da pitanje istočnog partnerstva bude na dnevnom redu. Takođe, pomažemo rad fonda za Zapadni Balkan, koji ima važnu ulogu u razvijanju regionalne društvene saradnje”, ocijenio je Poša.

On navodi i da će V4 nastaviti saradnju sa globalnim akterima, kao što su Koreja, Japan, SAD i Velika Britanija.

“Po pitanju migracije, za vrijeme Mađarskog predsjedavanja smo stavili akcenat na zaustavljanju ilegalnih migracija i zaštitu spoljnih granica. Između država V4 i Austrije je donijeta odluka o zaštiti granica sa državama koje se nalaze na Zapadnom Balkanu”, pojasnio je Poša.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Roman Hloben, ocijenio je da V4 predstavlja uspješan savez i primjer efikasne regionalne saradnje u oblasti zajedničkih interesa.

“Slovačka će izvršavati svoje peto predsjedavanje Višegradskom grupom, u ključnom periodu na evropskom prostoru, u vrijeme tekućih pregovora o budućem višegodišnjem finansijskom okviru i pripremi nove Strateške agende za EU. Na to će uticati i izbori za evropski parlament u maju naredne godine, kada slavimo i 15. godina članstva država V4 u EU”, ocijenio je Hloben.

On ističe da su države ovog saveza iskoristile svoj potencijal za vrijeme članstva u EU, te da su učvrstile svoj položaj na međunarodnoj sceni.

“Slovačko predsjedništvo, čiji je moto: “Dinamičan Višegrad za Evropu”, želi uraditi sve za jačanje, unutrašnje dinamike, konkurentnosti i povezanosti Višegradskog regiona, kao integralnog dijela EU”, poručio je Hloben.

Istakao je i da je savez V4 spreman da aktivno doprinese razgovorima o budućnosti EU.

Crna Gora je, kako kaže, primjer da region ima kapacitet da se mijenja i gradi evropske standarde, kao i da usvaja evropske vrijednosti.

Karel Urban, ambasador Češke u Crnoj Gori, kazao je da Višegradska grupa dugoročno podržava prijem naše zemlje u EU.

“Višegradska grupa bi mogla biti primjer državama Zapadnog Balkana jer se nijesu potvrdile bojazni da će članstvo država V4 u EU smanjiti njihovu efikasnost, već je saradnja dobila na intezitetu.”, pojasnio je Urban.

On navodi da će prioriteti novog predsjedništva biti silna Evropa, sigurna sredina i pametna rješenja u razvoju Višegradske grupe.

“Države V4 će raditi na saradnji sa državama Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru”, poručio je Urban.

Otpravnica poslova Poljske, Anna Kasprzak, kazala je da će Višegradska grupa biti aktivna u regionalnoj saradnji, u skladu sa, kako je istakla, vrijednostima solidarnosti i jedinstva.

“Željela bih da ponovim jasan stav Poljske o održavanju dobrog tempa pregovora sa Crnom Gorom i regionom, kao i ostavljanju otvorenih vrata EU za njih. Ne možemo gledati na EU kao na zatvoreni krug, ona treba da bude dinamična i otvorena”, poručila je Kasprzak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čitaoc
Gost
Čitaoc

Potpuno zasluženo. Zrela je situacja da se susret Tramp – Putin upriliči i višedecenijksa agonija Balkana okonča.
Obojica su zreli i praktični, a to svima treba najviše. Rasipanje i odlivanje resursa i nefunkcionalnost nikome ne odgovara.
Treba iskoristiti generaciju sa ovih prostora koja ima ogromno iskustvo i znanje.

Send this to a friend