Politika Sjednica Radne grupe za poglavlje 30. Vanjski odnosi:

Crna Gora izgrađuje reputaciju u međunarodnoj zajednici

Foto: Sa sjednice

Zahvaljujući politici u oblasti razvojne saradnje i pružanja humanitarne pomoći, Crna Gora izgrađuje reputaciju u međunarodnoj zajednici, šalje poruku solidarnosti i ostvaruje vanjske političke ciljeve, ocijenjeno je na sjednici Radne grupe za poglavlje 30. Vanjski odnosi.

Danas je održana zajednička sjednica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 30 – Vanjski odnosi i Međuresorske radne grupe za međunarodnu razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć Crne Gore, kojom je predsjedavala šefica Radne grupe, Aida Salagić Ceković.

“Iako je poglavlje 30 privremeno zatvoreno, u kontinuitetu se realizuju brojne aktivnosti, a jedna od njih koja je prioritet međuresorske grupe, se odnosi na unaprjeđenje Zakona o međunarodnoj razvojnoj saradnji i upućivanju međunarodne pomoći, čije donošenje je planirano za četvrti kvartal tekuće godine”, istakla je Ceković.

U radu sjednice, kako su naveli iz Generalnog sekretarijata Vlade, su učestvovale ekspertinje iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Iva Jantolak i Dubravka Smolić Vlaić, koje su podijelile iskustva te države u oblasti razvojne saradnje i pružanja humanitarne pomoći u periodu prije pristupanja Hrvatske EU i predstavile mehanizme i institucionalni okvir za njeno sprovođenje nakon stupanja u članstvo EU.

Send this to a friend