Politika ŽARKO KORAĆ, PROFESOR NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U BEOGRADU I BIVŠI POTPREDSJEDNIK U VLADI SRBIJE

Crna Gora jedina može ući u EU 2025.

Žarko Korać

Odnosi Crne Gore i Srbije ostaju nestabilni i jako je teško predvidjeti u kom smjeru će se kretati iz prostog razloga što se često koriste kako bi se pojačala nečija podrška i neko predstavio kao borac za nacionalni interes, kaže u razgovoru za Pobjedu profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsjednik u Vladi Srbije Žarko Korać. Ističe da region i dalje ima mnogo posla na putu ka EU i brojna otvorena pitanja.

Komentarišući regionalne odnose, Korać kaže da se brzo popravljaju, a još brže kvare.

“Vrlo je teško reći nešto sigurnije o regionalnim odnosima jer se oni u jednom trenutku poprave, pa se u sljedećem pokvare. Odnosi Srbije i Hrvatske su bili relativno dobri i za vrijeme premijera Iva Sanadera, pa i za vrijeme Borisa Tadića i Iva Josipovića, pa čak i u jednom dijelu mandata Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića, da bi sada najednom postali katastrofalni. Poboljšanja odnosa ima između Srbije i Makedonije, ali ne na neki bitan način. Između Srbije i Crne Gore su u posljednjih dva-tri mjeseca odnosi u stalnom padu i ne vidim poboljšanja. To su jako nestabilni odnosi jer imaju veoma veliki uticaj na unutrašnju politiku i često se koriste da bi se pojačala nečija politička podrška i da bi se neko pokazao kao borac za nacionalni interes. Naravno, Kosovo ostaje rak rana regiona, iako se činilo u jednom momentu da se to popravlja. Sada ni na tom polju nema napretka”, ističe Korać.

Naglašava da perspektiva regiona jeste članstvo u Evropskoj uniji, ali da je famozni rok 2025. nerealan, osim u slučaju Crne Gore.

“Različit tempo napretka ka EU je ono što je stvarnost. Pojedine zemlje su daleko otišle u pregovorima, a neke ih još nijesu ni započele. Moram da vas podsjetim da dvije zemlje ( ako ostavimo po strani Kosovo koje tu do izvjesne mjere ima neriješen status), Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu čak ni počele pregovore. Čini se da će Sjeverna Makedonija prije ući u NATO nego što će dobiti početak pregovora sa EU, što je svojevrsni apsurd. U ovom trenutku je taj datum postavljen kao vrlo oprtimističan cilj, ali ono što je suštinski važno je činjenica da je tzv. konferencija u Solunu imala vrlo jasan zaključak da je svim zemljama regiona otvorena perspektiva za priključenje EU. To nije promijenjeno u posljednje vrijeme, osim što su predsjednik Francuske Emanuel Makron, kao i neki zvaničnici iz Holandije, insistirali na tome da nema proširenja prije nego se konsoliduje sama Evropska unija, zbog Bregzita i čitavog niza drugih problema. Makron nije rekao da zemlje neće ući, ali je naglasio da EU mora da se pozabavi svojim stanjem. Naravno, potrebno je i vrijeme da se uhodaju evropske institucije, da se uključe novi ljudi”, kaže Korać.

Ističe da je 2025. jako optimistična kao rok za ulazak regiona u EU.

“Objektivno je u tom procesu najdalje otišla Crna Gora, otvorila je najviše poglavlja i neka je zatvorila i u tom pogledu je ispred Srbije. BiH kuburi sa konstituisanjem vlasti i ima još puno problema. Ja bih volio da je 2025. realistična, ali je to više bio motivacioni cilj. Jedino je Crna Gora blizu ostvarenja tog cilja”, zaključuje Korać.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

danas sam bio u kavanu i ne mogu da pusim znaci mi smo najblizi EU

Valjevac.
Gost
Valjevac.

Bio si na vlasti , nista nisi uradio. Svi Vi se krijete iza Zoranove smrti.Nisi nista uradio u svojoj zemlji , zato pusti ljude da uredjuju drzavu po svom nahodjenju. Te fore ja sam hteo , ja sam zeleo ali nisam imao potporu okaci macku o rep. Bili ste moj kandidat, ja Vas glasac , ja ostadoh bez posla a… Više »

saša
Gost
saša

Objektivno Crna Gora je najbliža Evropskoj Uniji i mislim da oko toga nema dileme. Sa nešto snažnijim iskorakom u oblasti vladavine prava i ekologije , članstvo u EU postaće veoma realno.

Gvaido
Gost
Gvaido

Mrka kapa od tog iskoraka.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Moze moze. Ali nece….

Markoni
Gost
Markoni

I dodjemo do zakljucka da je Srbija problem!!! Nema napretka sa nama,ni sa Hrvatima,ni sa bracom njihovom Albancima…nije tesko zakljucit da je problem u njima al tesko nama s’njima 😒😒

Prc CG
Gost
Prc CG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Sto rade ljudi za 30 eura!!???

podgoričanin
Gost
podgoričanin

Mnogo si naivan. Nema koverte ispod 30.000.

živorad
Gost
živorad

tako je

Kozara
Gost
Kozara

VIdi ga ovaj Vasjojevic sto je objektivan iz glavnog grada Srbije.

Cgcg
Gost
Cgcg

A ovi sto pricaju iz glavnoga grada srbbije protiv cg su objektivni pretpostavljam?

Kozara
Gost
Kozara

Ti mi reci posto su to vasi arsini?

Radoje
Gost
Radoje

Može, može, kako ne. Hehehehehe

Svjefol
Gost
Svjefol

Sve sto je rekao, tacno je rekao. Braco Stbi, niko vam nije kriv sto ste na repu cuvilizacije. A i pravo je da je tako. Evo punih sto godina petljate, otimate, podvaljujete, prijetite, ratujete po Balkanu. I od svuda istjerani i od svih omrazeni. I danas nemate prijatelja, sa svima ste u svadji. Kada se civilizujete, eto vam i integracije.… Više »

podgoričanin
Gost
podgoričanin

Dokle će da se uvoze iz Srbije ovi KOVERTAŠKI ANALITIČARI koji izjavljuju ono što im se naruči i plati.

Cgc
Gost
Cgc

Mnogo si mlad pa ne znas ko je covjek

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Kaze covjek koji je ukopao svoju zemlju

brzo u šumu
Gost
brzo u šumu

što se ti śekiraš oko toga

Uzas
Gost
Uzas

Nema drva za zimu.

el_guapo
Gost
el_guapo

Vojko V – Ne može

Pjer
Gost
Pjer

Kako da ne
Pucamo od EU vrijednosti
Svaki dan otkrivamo po jednu ili vise

Send this to a friend