Politika U Skupštini otvorena izložba

Crna Gora na naslovnicama italijanskih časopisa

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Crne Gore, danas je u Skupštini Crne Gore otvorena izložba „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“.

Izložba će biti otvorena za javnost do 21. oktobra, radnim danom do 16 sati.

Na otvaranju izložbe u organizaciji Skupštine Crne Gore i ambasade Italije, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je naglasio da je Italija oduvijek bila značajan evropski susjed Crne Gore, a italijanska teritorija predstavljala je prirodni crnogorski prozor u svijet.

Uz uspomenu na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Jelenu Petrović Njegoš, predsjednik je podsjetio da je poslije nasilnog ukidanja crnogorske nezavisnosti, posljednja država koja je prekinula diplomatske odnose sa našom zemljom bila upravo Italija, a upućenost jednih na druge, brojne veze i pozitivna sjećanja doprinijeli su prevazilaženju sukoba tokom Drugog svjetskog rata.

“Diplomatski odnosi država Crne Gore i Italije zvanično su ponovo uspostavljeni 14. juna 2006. godine, nakon ponovnog sticanja nezavisnosti Crne Gore. Na temelju vjekovnih veza naših naroda, međusobnog poštovanja i razumijevanja, kao i zajedničkog mediteranskog nasljeđa i posvećenosti evroatlantskim i evropskim vrijednostima, Crna Gora i Italija nastavljaju da unaprjeđuju prijateljske odnose i grade partnersku saradnju”, zaključio je on.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli naveo je da ova izložba predstavlja jednu od najvažnijih svečanih aktivnosti koje je Ambasada Italije uvrstila u program dešavanja za proslavu jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države 1879. godine.

“Pored toga, ova izložba je plod marljivog i istovremeno zadivljujućeg istorijskog istraživanja zahvaljujući nezamjenjivoj saradnji sa Nacionalnom bibliotekom iz Napulja. Postoji i razlog umjetničke prirode: nakon više od jednog vijeka, te naslovne strane, tako lijepo naslikane i koje s izvanrednom efikasnošću u jednoj slici sažimaju kompleksne događaje ili epizode vrijedne pomena, nesumnjivo predstavljaju, prava mala umjetnička djela koja treba otkriti”, dodao je on.

Zelioli je takođe istakao značaj veza porodica Petrović i Savoja, doprinos Italije razvoju saobraćajne infrastrukture i telekomunikacija u Crnoj Gori, uz ne manju vrijednost kulturne baštine na Primorju.

Akcentujući trenutnu saradnju Crne Gore i Italije u mnogim oblastima, ambasador je iskazao sigurnost da će izložba pogotovo zbog mjesta u kojem je smještena, izazvati interesovanje od strane crnogorske javnosti, „koja će kroz nju moći da još jednom otkrije koliko su stare i jake veze sa Italijom, a ujedno da posjeti mjesto „par excellence“ evropskih naroda, odnosno sjedište Skupštine.“

“Skupština je u stvari mjesto demokratskog suvereniteta, mjesto gdje očekujemo da vidimo na djelu sve poslanike koje je narod izabrao kako iz vladine većine tako i iz opozicije”, zaključio je ambasador Zelioli.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

A kako bi bilo prikazat Cg. casopise pa da se vidi <Cg. identititet , jezik i dr. iz tog st.periada …Sve srpsko pa i krajl ….

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Nema slika glisera tad je bila najčešća i najprofitabilnija saradnja

Lipovo
Gost
Lipovo

Visse bih volio da vidim izložbu ,,kakve nas Italijanski chasopisi vide u periodu 1996-2021″ tj. 100 god. kasnije.

CPC
Gost
CPC

Tebe i tvoji ne vide.

Send this to a friend