Politika Saopštio Vladimir Radulović, iz Ministarstva vanjskih poslova

Crna Gora podržava stav EU o Aja Sofiji

Ilustracija

Crna Gora podržava stav i izjavu EU o odluci Turske da se Aja Sofija pretvori u džamiju, sapštio je danas u Skupštini Vladimir Radulović, iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon što je poslanik DF-a Strahinja Bulajić pitao kada će Vlada uputiti zvaničan protest zbog te odluke.

Bulajić je naveo da zbog “nasilja nad vjerskom i istorijskom suštinom pravoslane svetinje, Aja Sofije”, crnogorska vlada treba da reaguje.

Radulović je istakao da Crna Gora ne dovodi u pitanje pravo Turske, da kao svaka država, suvereno odlučuje o načinu korišćenja i statusu spomenika i vjerskih dobara.

Crna Gora, ocijenio je Radulović, u ovom pitanju u potpunosti podržava izjavu i stav koji je u njeno ime iznio šef diplomatije EU Žozep Borel u kojoj se skreće pažnja na istorijska, simbolička i univerzalna značenja i vjernosti Aja Sofije, i potrebu da ona i dalje bude jedna od najvažnijih tačaka susreta naših civilizacija promovišu međureligijski, multikuturni dijalog, toleraniciju i suživot.

Bulajić je kazao da nije u redu da se Crna Gora krije iza odgovora EU, jer Crna Gora nije njena članica.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enzoo
Gost
Enzoo

Crna gora? Dje bese to? Imate li za leba bez sezone? Kako vam. Je stanje

Cetinje
Gost
Cetinje

Pa to je odlicno znaci da mi mozemo sve dzamije u cg da uzmemo i pretvorimo u crnogorsku pravoslavnu crkvu

Neno
Gost
Neno

Ne znaci, nemoj da si dijete

Cetinje dps
Gost
Cetinje dps

Bolje bi bilo da i mi svi uzmemo islam ,bolje bi nam ptice pjevale

Orion
Gost
Orion

Da odu ovi litijasi malo do Istambula , e kako biste se tamo fino proveli, ne bi vas Turska policija mazila kao ovi policajci u Crnoj Gori.

Robert
Gost
Robert

Sto vi muslimani ne odete kod svoje braća u Tursku. Možda nece da vas prime, ne znam zašto ?

Yerry
Gost
Yerry

Oni za turskom ne žale ne pjevaju pjesme o njoj koliko ti žališ za Kosovom pa sve se čeka kada ćete vi poći na Kosovo. A oni za tursku nemoraju ići doćiče Turci ovde ponovo 😉😉

Aliens
Gost
Aliens

Neka vjerujuci idu sada u Tursku da organizuju litije. Inace vasi popovi su Aja Sofiju prodali Turskom Sultanu, i legitimno je pravo da vlasnici imovine raspolazu istom po svim zemaljskim zakonima, samo dobra volja je bila Turske sto je jedno vrijeme bila muzej.

Robert
Gost
Robert

Sveta Sofija je starija od islama.

BBounce
Gost
BBounce

Ovo moze da izjavi samo jedna neobrazovana budala. U Islamu, Isus je bio musliman. Mojsije je bio musliman. Kur’an je samo posljednja Bozija objava. Indzil (Jevandjelje) je bilo prije toga.

Robert
Gost
Robert

Odavno veću glupost nisam čuo. Sou!

Istina
Gost
Istina

Aja Sofiju je od tadasnjih popova kupio Sultan Mehmet i poklonio je narodu, postoje jasni dokazi za to. Ja licno mislim da je trebala ostati muzej, zbog boljih medjuvjerskih odnosa. Ima dosta dzamija u Turskoj. Turska je jedina osvajacka sila, koja nije rusila tudje Bogomolje, stavise pomagala je u njihovom pravljenju. Četnici i dalje zovu Bosnjake Turcima, a u Istambulu… Više »

Maki
Gost
Maki

Jadno i zalosno tvoje razmisljanje,neznam samo dje to sve procita…hahhaha

Neno
Gost
Neno

Ne mozes ni znat dok ne uzmes i ti malo da citas,

Elenaki
Gost
Elenaki

Sramota!!!

Gusinje
Gost
Gusinje

Nebi se trebali tu mijesat,nema potrebe kvariti odnose sa jednom svjetskom silom ako znamo da je hiljade Dzamija od Spanije-Srbije I mnogih drugih Drzava pretvorene u Crkve-mislim da bi se trebala vlast u Crnoj Gori vise pozavati da se u svom dvoristu srece neke stvari,kao prvo uklonite krst sa Sahat kule to je Islamska gradjevina tomje Bruka ove vlasti I… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nepodrzava crna gora nego milo

Rozaj
Gost
Rozaj

Bulajicu, pa ti podji u Tursku organizuj litije, da vidis kako to resava Erdogan sultan !! 😀

Crni panter
Gost
Crni panter

Koja demagogija.Ovamo dopustas da se svojataju nase crkve a brines brigu o Aja Sofiji koju je, iako to znas, kupljena od strane sultana nakon sto je osvojio Konstantinopolj.Znaci kupio i poklonio tj dao da se koristi kao dzamija.Za kupovinu iste postoje dokumenti.Tako da je odluka Turske legitimna i unutrasnja stvar Turske.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

O čemu ovaj Bulajić briži brigu, čovječe! Šta misliš, Bulajiću, da objavimo Turskoj rat i krenemo u krstaški pohod, sve pod Ristovom zastavom? Samo, mora se preko Kosova, malo je zeznuto za vas junake srpske 😂

bozidar
Gost
bozidar

A tek za vas junake frižideraše, daj molim te ajde pravi frižidere ostavi se komentiranja jednostavno ti ne ide i čao.

Ana
Gost
Ana

Mora da je i ona srpska

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ana duso, nije bila srpska, ali je bila pravoslavna.
Meni je to dovoljno. Tebi ne?

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Pa Ajde litije Vasojevići junački i Kući,ante zajedno sa Ristom litijaj te.500 godina se ne buniste a sad vam je nešto krivo.

Ivan
Gost
Ivan

BRAVO VASOJEVKA.

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Jeste jeste sve je srpsko ali kad bi se
zaj . . . ali !!!! Bravo CRNA GORO

Kujava
Gost
Kujava

Kolko je nocas treba organizovat auto litije u Istanbul.Polazak iz Berana…

vojvoda
Gost
vojvoda

A ko nas što pita?

Sao Paolo
Gost
Sao Paolo

Otvorite oci, pogledajte sto se dogadja oko vas. Korona je sluzi samo za prekrivanje

Haris
Gost
Haris

Ja mislim da je erdogan dobio dozvolu za ovo, od putina, inace ne bi smio, da se putin osveti vaseljenskoj patrijarsiji za ukrajinsku crkvu. Erdogan je samo pion

Jacg
Gost
Jacg

Muslimani TRANSFORMERSI 😂😂od hriscana u muslimane do od crkve dzamije ..normalno je da je smijesno a tek glupo sto je Aja Sofija sad dzamija..pticji mozak jos uvjek zive u iluziji da su otomani..erdogan osasavio jadan skroz

Crnogorac iz BG
Gost
Crnogorac iz BG

Ajde DF vojvode i ostali junaci sad pokazite kako se brane svetinje!!! A da zaboravih,vi volite da prijetite i napadate bracu jer znate da vam oni nece uzvratiti nego vas samo sazalijevaju.

Yerry
Gost
Yerry

Zar nije Aja Sofiju kupio Sultan Mehmet i tada je stavio u vakuf ( POKLONIO NARODU ) Da bi kasnije nju pretvorili u muzej uz dokument Koi je navodno potpisao Kemal Ataturk (OSNIVAČ TURSKE IMPERIJE) što je bilo i tada sumljivo i sada je sud dokazao da je potpis Kemala Ataturka kopiran. Ako želite istinu možete je naći na Google… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Mehmed Osvajač je silom osvojio Carigrad u maju 1453.,pa samim tim i Svetu Sofiju,koju je momentalno pretvorio u džamiju,te prema tome je nije kupio. I to je bila i ostala živa rana pravoslavlja,pogotovo Grka i dan danas. Ataturk je našao modus vivendi pretvarajući je u muzel. Neo sultan Erdogan sada demonstrira silu, našta sa aspekta suvereniteta Turske,ima potpuno pravo.

Yerry
Gost
Yerry

Hahahaha svoju istoriju ne poznaješ a ne Tursku. Ne čitaj novine već potraži informaciju u Turske tapije..
Možda tamo nadješ nešto i o svojoj Babi…😉😉😉

Lela
Gost
Lela

Nije Suljo, nije. To te neko slagao. Oteli ste, oskrnavili svetinju, pretvorili je u štalu. Ali neće ni to dugo, ne.

S.A.
Gost
S.A.

Sace litije u Istanbulu…nedamo svetinje…ajte svi tamo

Mara
Gost
Mara

Mislim da je čin Kemala Ataturka bio civilizacijski – pomirljiv – simbolicno rukovanje islama i hriscanstva. Turska ima suvereno pravo da odluci o statusu Aja Sofije, tu nema dileme. Ipak, moje misljenje je, nezavisno od toga bi li je pretvorili u crkvu ili dzamiju, da je to pogresno. Ona je, kao muzej, bila most izmedju Plave dzamije i Vaseljenske patrijarsije.… Više »

Jeja
Gost
Jeja

To je crkva, bila i biće.

Gospodin
Gost
Gospodin

Pa to zadnjih 700 godina nije crkva i vise nikad nece bit. Te prijetnje “dogodine u prizrenu” ostavitr za Kosovo, koje takodje nikad necete vratit

Maki
Gost
Maki

Jadnice zlobni

Mitar
Gost
Mitar

A sto Bulajicu ne trazis od vaseg pokrovitelja i donatora AV da se izjasni ili ovaj vas jos veci sef Putko?! Putko je rekao to je stvar Turske. Sta sad prosipate licemjerje?! Ajmo zvanican stav vasih donatora prvo..

Pepe
Gost
Pepe

Ne razumijem negodovanje protiv odluke Turskih vlasti da se Aja Sofija vrati u vjerske okvire i sluzi u svrhu i kao dzamija i crkva . Gdje je tu tolerancija skojom se ponose u EU.

Liberal
Gost
Liberal

Pretvorena je SAMO u džamiju. Jesi ti pri sebi?

Karl
Gost
Karl

Dje su “branitelji svetinja”, ili to važi samo za CG, hahahh? Inače je to unutrašnje pitanje Turske, kao što je Turska 1934. godine donijela odluku da se pretvori u muzej, sad opet Turska donosi odluku i nema ko drugi. Kao što niko ne smije da opstruira pitanja u Crnoj Gori

Primorje
Gost
Primorje

Tačno tako. To treba da bude isključivo volja građana Crne Gore. Ito isključivo onih koji žive odje. Ne ni Luxemburg ni niko drugi.

Milan
Gost
Milan

Ovaj Bulajić je čudan, ako smo rekli da održavamo odgovor koji je EU dala po tom pitanju valjda znači da isto mislimo. Zar treba da smo agresivniji ili šta već? Ćak i Grčka koja ima najveće istorisko pravo u vezi toga jer je Aja Sofija vizantijsko ( Grčko ) kulturno nasleđe stoji iza istog stava. Glumiti većeg pravoslavca od bilo… Više »

rondal
Gost
rondal

Provjerite sta se desilo sa dzamijama sirom Crne Gore pa nesto napisite o tome!
Danas se dzamija u Pljevljima koristi kao kancelarija Elektroprivrede!

Jacg
Gost
Jacg

Ne no cu se klanjat u nju..aj vise je ovom narodu na vrh glave i srba i muslimana..da nas ocete pustit da zivimo

Vale
Gost
Vale

Nekad tu nije bilo džamija pa ih je neko silom gradio a crkve palio koje su dobrovoljno građene, misli i ti malo o tome.

Gospodin
Gost
Gospodin

Koje su to crkve popaljene? Izmisli neku na brzinu, posto dokaza za to nemas

Burin
Gost
Burin

Provjeri ti što se desilo sa mnogim crkvama dolaskom Turaka u Crnu Goru. Uz to, oni su bili osvajači koji su silom nametali islam po Crnoj Gori. Nakon poraza i njihovog protjerivanja, teško je bilo očekivati da sve džamije ostanu, iako većina jeste.

Gospodin
Gost
Gospodin

Sta se desilo tim crkvama? Dosta njih je i izgradjeno uz pomoc Otomanskog carstva sto vi nikad ne bi spomenuli. Turci nikad nisu “nametali” Islam po Crnoj Gori nego je narod dobrovoljno prelazio. Nego vidi ti za ono prisilno pokrstavanje po Plavu i Gusinju.

Oslobodilac
Gost
Oslobodilac

Tako i treba. To je okupatorska gradjevina

Manage
Gost
Manage

Vace nam crkve i dzamije donijet prospetitet…zatucani narode..

Младен
Gost
Младен

Ко ће Булајићу да стане из Црне Горе на страни правој кад је једна древна Хришћанска Православна Црква и њена заштита у питању. Од ових који владају овдје нема нико. Јер они ни своје што имају не поштују.

Mitroglu
Gost
Mitroglu

Jes, kako mi da reagujemo kad vaskolika Rusija aminovala. Tako je

Rašo
Gost
Rašo

Mladene mlogo si bistar. A što bi Crnu Goru interesovala Aja Sofija. Imamo mi u Crnoj Gori svojih problema. Prvo treba da sačuvamo i vratimo Crnoj Gori okupirane crkve i manastiire, pa će mo onda misliti o Turskoj. A Srbi treba da znaju da i crkve i manastire na Kosovu jednog dana čeka sudbina Aje Sofije.

bozidar
Gost
bozidar

A bogami čeka i vas u CG ista sudbina za koju godinu tako da bi vam bilo bolje da se navikavate da posle nebi bilo trauma.

murko
Gost
murko

Sramota. Aja Sofija je dzamija koju su pravoslavci prepravili u crkvu. Sada joj je vracena prvobitna namjena.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Murko, znaš li kad je izgrađena Aja Sofija? Prije pojave Proroka Muhameda. Nemoj, brate, napamet da pričaš.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Aju Sofiju je kupio Sultan Mehmed Fatih kada je osvojio Konstantinopolj. Dakle, mogao je da radi sa njon sta zeli, jer je bila u vlasnistvu njegovom. Sada sto radi Erdogan, nije nista drugo, nego pobijanje Ataturkovog zakona iz 1934. godine i vracanje Aja Sofije u ono sto je bila.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

I on nije prorok, nego poslanik.

Neno
Gost
Neno

Jes,u parlament Evrope. Ne mlati

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Poslanik u koju partiju?

Jacg
Gost
Jacg

Nije nego su muslimani uradili suprotno..malo se informisi

Goost
Gost
Goost

Ne lupaj, cak ti se i mladji smiju sto si skolu preskocio! Izgradjena je kao crkva, pa tek kasnije postala dzamina, a zatim muzej. Pa radi mira i dijeljenje te ljepote, i treba da ostane muzej!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

…”Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и сједиште Васељенског патријарха, изузев између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за вријеме Латинског царства. Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.
 Она је била највећа катедрала на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.”

Bedem
Gost
Bedem

Svak svoje dvoriste neka uredjuje. I tacka.

Krmenadla
Gost
Krmenadla

Ne bi tako govorio moj bedeme,da krene se odje dAmije u crkve pretvarat

BEDEM
Gost
BEDEM

Krmenadla, nema potrebe da se ođe diraju džamije, ne uređujemo tako naše dvorište.

Skalamerija
Gost
Skalamerija

Moraju podrzati jer sve se radi kako zapad kaze
A sve ne bi li koji euro dobili

Istina
Gost
Istina

Ime ti “skalamerija” govori više o tebi n’o ti sam😅😅😅

Sekula
Gost
Sekula

Bulajiću nije tačno da je pravoslavna svetinja jer je Aja Sofija napravljena prije podjele hrišćanstva. Aja Sofija je starohrišćanska crkva.

Struko muko
Gost
Struko muko

Bravo
Ali oni pojma nemaju sto pricaju

Окле
Gost
Окле

Па и погледај како изгледа и онда пробај да дођеш до рјешења. Драстичне су разлике у римо-католичкој архитектури и православној, почев од исток-запад па све до купола. Тачно је да је она саграђена прије званичне подјеле хришћанства, али по њој се види ко прати право хвришћанство.

arheolog
Gost
arheolog

Окле, nije tačno da se “vidi” hrišćanstvo. Na protiv.

Oslobodilac
Gost
Oslobodilac

Prvo hriscanska pa 9 vekova pravoslavna malo ti je?

Omg
Gost
Omg

Pa i ovo su crnogorski hramovi pa su uzurpirali cetnicki popovi .. isto ti dodje.

sony
Gost
sony

Najbolji odgovor je zvanične Rusije, a to je da je to unutrašnje pitanje Turske i kraj.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Nije baš tako, to je svetinja Carigrada, Vizantije, Istočnog rimskog carstva. A ne samo Turske. Nego Putin šuruje sa Erdoganom.

Sony
Gost
Sony

To je Turska i Istanbul i to je cinjenica svidjalo se to kome ilii ne.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

taj objekat je prodat od strane iste te Vizantije i Carigrada, prodat je Sultanu Mehmed Fatih. Otvorite istoriju, edukujte se, pa onda pričajte..

globe
Gost
globe

Nomen est omen, onda pola srbijanskih kulturnih spomenika pripada Turskoj i Austriji…no, pametno bi bilo da svak uređuje SVOJE DVORIŠTE.

Miloš
Gost
Miloš

Samo još da kažu i da je Zakon o vjeroispovjesti u CG unutrašnje pitanje CG i sve bi im oprostili!

Send this to a friend