Politika Đukanović - Mekluni

Crna Gora ponosna što je ostala posvećena vrijednostima Ujedinjenih nacija

U vremenu u kojem smo često svjedočili osporavanju multilateralizma i temeljnih vrijednosti Ujedinjenih nacija, Crna Gora je ponosna što je ostala bez ikakvih dilema, posvećena saradnji sa sistemom UN-a i vrijednostima njihove Povelje, istakao je predsjednik Milo Đukanović tokom oproštajne posjete koordinatorke UN u Crnoj Gori Fione Mekluni.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je zahvalio Mekluni za ostvarenu saradnju i lični doprinos u prethodnom periodu, ističući da veoma cijenimo postignute rezultate.

On je uvjeren da je suočavanje sa problemima poput pandemije COVID 19 potvrdilo značaj multilateralne saradnje i solidarnosti, i pokazalo da globalni izazovi poput pandemije, ali i zaštite životne sredine, klimatskih promjena i terorizma i brojni drugi, ne mogu imati kao odgovor nacionalne formule.

“Predsjednik je istakao da je Crna Gora u procesu saradnje sa UN-om vođena idejom odgovorne članice te organizacije, ali i odlučnošću da slijedeći svoje interese dostigne što više standarde ekonomskog i demokratskog napretka i na taj način ostvari svoj strateški cilj – članstvo u EU”, navodi se u saopštenju.

Rekao je i da je zadovoljan ostvarenim na polju demokratskog upravljanja, socijalne inkluzije, ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, što je i sadržaj agende aktuelnog Integrisanog programa 2017.2021, te da je uvjeren da će te oblasti ostati prioriteti saradnje i u narednom periodu.

“On je pozdravio reformu sistema UN-a, koja je na primjeru Crne Gore pokazala koherentnost i učinkovitost Ujedinjenih nacija. Posebno je naglasio vrijednost angažmana UN-a u periodu trajanja razorne zdravstvene krize u svijetu, visoko cijeneći saradnju te organizacije sa EK i EU na pitanjima najboljeg odgovora na posljedice pandemije, posebno socio-ekonomske. U susret 15. godišnjici članstva, izrazio je nadu da će i buduća saradnja sa UN-om Crnoj Gori donijeti dalji ekonomski i demokratski napredak”, dodaje se u saopštenju.

Mekluni je zahvalila Đukanoviću na prepoznavanju ključnih rezultata kancelarije UN-a u Crnoj Gori, kao i za odgovoran odnos Crne Gore kao članice.

“Aktivni doprinos Crne Gore našim mirovnim aktivnostima, članstvo i učešće u radu u organima i tijelima, i podrška multilateralnim vrijednostima, posebno su značajni u vrijeme kada je multilateralizam ugrožen sa više strana”, kazala je Mekluni.

Ona je pozdravila napredak Crne Gore tokom njenog mandata, učlanjenje u NATO i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa EU, navodeći da je Kancelarija UN-a prepoznajući ključni vanjskopolitički interes Crne Gore kroz strateški dokument definisala zajedničke tačke postignuća Crne Gore za EU i UN.

“Ubrzani napredak Crne Gore u poglavljima koja se odnose na zaštitu životne sredine, vladavinu prava, temeljna prava i oblast zapošljavanja, omogućili su progres i u ciljevima Agende UN-a 2030”, ocijenila je Mekluni i na toj liniji ohrabrila uspostavljanje institucionalnog i strateškog okvira za ciljeve održivog razvoja.

Ona je ukazala i na činjenicu da je reformom sistema UN-a omogućena povoljnost Crnoj Gori da kroz ojačani tim te organizacije u Podgorici intenzivnije i dublje komunicira sa nerezidentnim agencijama Ujedinjenih nacija.

“Mekluni je informisala predsjednika o radu UN-a na novom okviru saradnje sa smjernicama za savladavanje posledica pandemije, koji će se odnositi na jačanje zdravstvenog sistema, socijalnu zaštitu ranjivih kategorija, ekonomski oporavak, makroekonomski kontekst i regionalnu saradnju i socijalnu koheziju i otpornost zajednica”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend