Politika SRđan darmanović u vašingtonu

Crna Gora posvećena zaštiti vjerskih sloboda i miru na Zapadnom Balkanu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović danas je u Vašingtonu učestvovao na Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda koja je organizovana na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da bi svi subjekti međunarodne zajednice trebalo da ulože dodatne napore u adresiranje izvora nasilnog ekstremizma i terorizma, bez povezivanja sa bilo kojom religijom, nacionalnošću ili etničkom grupom.

“Zaštita i promocija vjerskih sloboda su u samoj srži multietničkog i multikonfesionalnog karaktera crnogorskog društva, te naše posvećenosti miru i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu“, naglasio je ministar Darmanović i ukazao na spremnost Crne Gore da aktivno afirmiše sve inicijative koje imaju za cilj podizanje svijesti o značaju ljudskih prava, poštovanja religijske različitosti i promocije međureligijskog dijaloga.

Crnogorski šef diplomatije je podsjetio da je Vlada Crne Gore u maju ove godine usvojila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, potvrđujući opredjeljenje Vlade da ispuni ustavnu obavezu da pitanja slobode vjeroispovijesti definiše u skladu sa najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Ukazao je da je Venecijanska komisija u svom mišljenju podržala ključno opredjeljenje Vlade da ovim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savjesti, bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti ili da to uopšte ne bude, afirmišući pri tome pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Sjedinjene Američke Države pridaju poseban značaj pitanju vjerskih sloboda, što potvrđuju periodični izvještaji Stejt departmenta o religijskim slobodama, koji imaju uticaj i na definisanje američke spoljne politike prema pojedinim državama.

Tokom konferencije razmatrani su izazovi s kojima se suočavaju najvažniji subjekti u oblasti vjerskih sloboda i identifikovani konkretni načini kako bi se spriječio progon i diskriminacija pripadnika raznih vjerskih zajednica i dao dalji podsticaj većem poštovanju vjerskih sloboda.

Na Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda govorio je i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majkl Pens.

M.D. 

Send this to a friend