Politika Marković sjutra u Rimu

Crna Gora preuzima predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković će sjutra, na poziv premijera Italije Đuzepea Kontea, učestvovati u radu Samita Centralnoevropske inicijative CEI u Rimu.

Kako je najavljeno iz Vlade, Crna Gora će na Samitu, na koji je pozvano šesnaest predsjednika vlada, preuzeti od Italije torirajuće predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom – najstarijim i najvećim regionalnim mehanizmom na prostoru Centralne i Istočne Evrope koji okuplja 17 država.

https://twitter.com/VladaCG/status/1207371933211332610

“Na Samit je u svojstvu specijalnih gostiju, pozvano osam regionalnih i međunarodnih organizacija: Evropska komisija, Jadransko-jonska inicijativa JJI, Savjet država Baltičkog mora CBSS, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS, Organizacija crnomorske ekonomske saradnje BSEC, Savjet za regionalnu saradnju RCC i Savjet Evrope”, navode u Vladi.

Dodaju da će preuzimanjem jednogodišnjeg predsjedavanja Inicijativom, koje počinje od 1. januara, Crna Gora potvrditi podršku aktivnostima CEI na stvaranju održivog i prosperitetnog regiona, promovišući istovremeno kredibilnu evropsku perspektivu država aspiranata za članstvo u EU.

“Učešće na visokom nivou će predstavljati dodatni doprinos afirmaciji Crne Gore na regionalnoj i evropskoj mapi, a prije svega će imati pozitivan uticaj na produbljivanje odnosa sa ovom multilateralnom regionalnom organizacijom, naročito sa aspekta sve većeg interesovanja institucija i privrednih subjekata u Crnoj Gori za projekte koji se finansiraju iz fondova CEI”, zaključuju u Vladi.

Send this to a friend