Politika

Crna Gora primjer i motiv Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi, kao što je učlanjenje u NATO

Talakvadze i Simović

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović se sastao danas sa predsjednikom Parlamenta Gruzije, Arčilom Talakvadzijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Simović je u ime Vlade Crne Gore zahvalio predsjedniku Talakvadziju što je u relativno kratkom roku nakon stupanja na dužnost predsjednika Parlamenta Gruzije prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru.

“To je jasan signal o namjeri Parlamenta Gruzije, a vjerujemo Vlade i države Gruzije, kakve odnose želi da gradi sa Crnom Gorom”, kazao je Simović.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Crne Gore i Gruzije prijateljski i dobri, uz potencijal za dodatno unapređivanje u svim segmentima. Kao resorni potpredsjednik i ministar u Vladi, Simović je istakao da pažnju želi usmjeriti na mogućnosti razvoja ekonomsko-trgovinskih odnosa.

“U tom pravcu posebno je važno efikasno djelovanje parlamenata u procesima ratifikacije i ispunjavanju procedura za stupanje na snagu sporazuma koje vlade međusobno potpisuju, a na korist država i njihovih građana”, istakao je potpredsjednik Vlade.

On je iskazao uvjerenje da će Konzulat Gruzije u Crnoj Gori koji će danas biti otvoren u Baru biti podsticaj daljem produbljivanju bilateralne saradnje dvije zemlje, posebno ekonomskih odnosa, putem konkretnih projekata i definisanja zajedničkih aktivnosti.

Simović je gosta upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu od sticanja nezavisnosti. Naglasio je da Crna Gora i Gruzija dijele puno toga sličnog, a prije svega suočavaju se sa sličnim izazovima u borbi za pravo da samostalno odlučuju šta je za njihove države i građane dobro i koji vrijednosni, politički i vanjskopolitički kurs žele da zauzmu.

“Našu budućnost želimo da vidimo u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao dio razvijenih, modernih, demokratskih i ekonomski snažnih društava”, rekao je Simović i potvrdio da će Gruzija u Crnoj Gori imati i prijatelja i partnera, koji kao članica NATO podržava politiku otvorenih vrata.

Talakvadze je istakao da je posjeta delegacije Parlamenta Gruzije koju prevodi dobra prilika da dvije zemlje ojačaju prijateljstvo, da se podstakne uvećanje razmjene i pokaže spremnost za saradnju na svim nivoima.

“Gruzija i Crna Gora dijele iste vrijednosti i imaju iste aspiracije”, istakao je Talakvadze i dodao da je Crna Gora primjer i motiv Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi kao što je učlanjenje u NATO.

On je pozvao Simovića da organizuje privrednu delegaciju Crne Gore koja će u što skorijem roku posjetiti Gruziju i ostvariti kontakte sa gruzijskim privrednicima kako bi se kroz konkretne projekte započelo konstantno uvećanje ekonomsko-trgovinske razmjene dvije zemlje.

Talakvadze je čestitao Crnoj Gori na rezultatima ostvarenim kroz procese evropskih i evroatlantskih integracija i stvaranju demokratske i politički i ekonomski stabilne države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Nece valjda i oni uci u Nato prevarom nad sopstvenim narodom kao što su to naši uradili.

Send this to a friend