Politika

Crna Gora uspješno koristi IPA sredstva

Uspješno korištenje sredstava iz IPA-e u prethodnom periodu, potvrda je sposobnosti crnogorske administracije za preuzimanje vlasništva nad upravljanjem pretpristupnom podrškom i njene odlučnosti da iskoristi mnogo veća sredstva koja će biti dostupna nakon članstva u EU, poruka je sa sastanka Nadglednog odbora za Instrument pretpristupne podrške (IPA) koji je održan u Podgorici.

Kako navode iz Ministarstva evropskih poslova, sastanak je bio posvećen razmatranju efektivnosti, kvaliteta i cjelishodnosti sprovođenja programa i projekata koje finansijski podržava Evropska unija, kao i aktivnosti u okviru pripreme programa i akcija koje će se finansirati fondovima EU u narednom periodu.

Sastanak je, kako se navodi,  u ime Vlade Crne Gore otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a u ime Evropske komisije, šef jednice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

“Uspješnost u korištenju sredstava Ipe Crna Gora je potvrdila u periodu 2007 – 2013 kada je iskoristila preko 90 odsto sredstava od raspoloživih 235 miliona eura bespovratne podrške EU. Na taj način crnogorska administracija je pokazala spremnost da postepeno u cjelosti preuzme saostalno upravljanje pretpristupnom podrškom“, poručio je Pejović.

On je istakao da je, u pravcu nastavka uspješnog korištenja dostupnih sredstava za period 2014 – 2020,  u kojem je Crnoj Gori na raspolaganju 270,5 miliona eura, već isplanirana namjena preko 120 miliona eura ovih sredstava u okviru programa za 2014, 2015, 2016. i 2017.

Ta sredstva su, kako se dodaje, usmjerena na podršku sprovođenju najvažnijih reformi u okviru pregovaračkog procesa, kao i na dalje jačanje infrastrukture.

Šef jednice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner je poručio da će uspjeh Crne Gore u korištenju sredstava EU ubrzati proces pristupanja EU i doprinijeti njegovom kvalitetu.

“Naglasio je da će EU nastaviti da pruža podršku prioritetnim sektorima u Crnoj Gori, ukazavši da strukture formirane za samostalno upravljanje sredstvima EU očekuju intenzivne aktivnosti u cilju ugovaranja novih sredstava tokom naredne godine. Takođe je istakao da će podrška Ipe svakako biti i dobra prilika da Crna Gora, kroz partnerstvo s EK, pripremi svoje institucije za buduće članstvo u EU i korištenje strukturnih instrumenata. U tom smislu, on je ukazao na važnost komunikacije o Ipi II i koristima koje crnogorski građani imaju od evropskih sredstava”, navode iz Pejovićevog resora.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikad vise DF
Gost
Nikad vise DF

Koristi koristi.. niko mimo vas iz vrha vlasti i vasih prijatelja ga ne moze dobit.. provjereno… objasni nam molim te kako ste onome dali na koriscenje aerodrom kapino polje da zasadi repu itd za goveda tj za jednu mljekaru iz nk.. a u toj kvadraturi se racunala i pista za avione.. nije malo uzet 40 meleoncica a ne posadit ni… Više »

Send this to a friend