Politika

Crnogorce uskoro čeka epohalni događaj koji će im odrediti sudbinu: Nakon toga nema povratka

Piše: Vlado Vurušić

Crna Gora je u previranjima nakon nedavne izborne pobjede prosrpskih opcija, logistički predvođenih klericima iz SPC-a.

Naime, sastavlja se nova vlada za koju neki tvrde da bi mogla drastično promijeniti smjer crnogorske politike i strategije te učiniti upitnim sam opstanak države kao takve i ponovno dovesti do “ujedinjenja srpstava”, a na te prijetnje predsjednik Milo Đukanović spominje nimalo bezazleni “odlazak u šumu”. Mandatar je Zdravko Krivokapić iz koalicije Za budućnost Crne Gore koja je pod direktnom upravom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je medijator i modelar nove vlade, iako puno toga zavisi od lideru koalicije Crno na bijelo i stranke URA Dritana Abazovića.

Mediji su puni svađa oko sastava nove vlade, pogotovo hoće li najradikalnija prorusko-prosrpska snaga Demokratski front Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji su osuđeni u sudskom procesu kao sudionici neuspjelog državnog udara u jesen 2016. godine, dobiti željene najosjetljivije resore poput odbrane, policije i tajne službe. Zasad traje navlačenje pa provučićevi mediji i u Srbiji i u Crnoj Gori čas hvale Abazovića, kojeg od milja zovu “albanskim četnikom”, a čas ga napadaju da “zabija Srbima nož u leđa”, piše Jutarnji list.

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis smatra kako su sukobi između DF-a i Abazovića fingirani te da je riječ o igrokazu za njihova biračka tijela.

“Taj igrokaz DF-u pomaže da se kod svog biračkog tijela opravda za iznevjerena predizborna obećanja, a Abazoviću da svoje biračko tijelo nastavi uvjeravati da će s deset posto glasova on biti taj koji kontroliše i preodgaja ekstremno desni, nacionalklerikalni DF”, kaže Nikolaidis za Jutarnji llist.

Prema njegovom mišljenju, najbolja varijanta bila bi manjinska vlada URA-e, Demokrata kao dominantno srpske stranke koja se trudi izgraditi građanski imidž, SDP-a te nacionalnih stranaka Bošnjaka i Albanaca. Đukanovićev DPS je odmah nakon izbora pristao podržati takvu vladu. Isto je objavio i DF. Ta vlada bi bila izuzetno stabilna, odnosno sposobna ubrzati evropske integracije Crne Gore.

Ako bi DPS pokušao srušiti tu vladu, ne bi uspio jer bi je podržao DF – i obratno. To je bila očita i izvrsna opcija, ali to URA nije željela. Umjesto toga, oni su odlučili dovesti kleronacionaliste na vlast, u vladi u kojoj će ti kleronacionalisti imati dvotrećinsku prevlast, ističe Nikolaidis. Naime, iako su rekli da neće tražiti izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova, to je agenda na kojoj su prosrpske snage i privukle svoje birače pa mnogi analitičari smatraju da će to doći na red kada ojačaju vlast, iako je, podsjetimo, sve u jednom poslaniku – odnos snaga je 41-40.

Popis i njegov bojkot

Nakon izbornih promjena, sada Crnu Goru za koji mjesec iščekuje i epohalni popis stanovništva kao krucijalni događaj koji bi mogao odrediti sudbinu Crne Gore, koji neki smatraju tačkom s koje više nema povrataka. Naime, dok je popis u svakoj zemlji tek više ili manje zanimljivo statističko prikupljanje raznorodnih podataka o stanovnicima, u Crnoj Gori to je krucijalno pitanje opstanka i egzistencije, odnosno od onog “raznorodno” bitan je samo posljednji dio – “rodno”.

Popis će biti sredinom 2021. godine, ali već se čuju glasovi ili za bojkot popisa u čiju se vjerodostojnost već počelo sumnjati ili da se on, valjda prvi put u istoriji, sprovede pod međunarodnim nadzorom i patronatom. S duge strane, snage oslonjene na SPC i vladajuće pobjedničke koalicije već su počele sa svojom agitacijom o što većem izjašnjavanju stanovnika Crne Gore kao Srba, čime bi se promijenio njen etnički sastav te bi se otvorio prostor za dalekosežne političke i strateške promjene u zemlji, piše Jutarnji.

Prosrpske stranke, SPC i Srbija vrlo su zainteresovane za crnogorski popis, pa i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o njemu kao “jednom od najvažnijih pitanja srpstva”, dok predvodnici novog nacionalnog programa poznatog pod sintagmom “srpski svet” govore o nužnosti da Srba u Crnoj Gori bude najmanje 40 posto (oni tvrde da ih je već oko 36 odsto), dok bi Crnogorci bili svedeni na najviše 30-ak odsto, čime bi postali manjina u vlastitoj državi (prema posljednjem popisu, Crnogoraca ima 45 odsto, a Srba nešto više od 28 odsto).

To bi, kako kaže crnogorski književnik Milorad Popović, otvorilo mogućnost izmjena Ustava i državnih i nacionalnih simbola, kojima bi se negirala crnogorska posebnost i samobitnost. Iz prosrpskih stranaka poručuju da nije problem dosegnuti tu magičnu brojku od 40 odsto jer, prema njihovu mišljenju, dobar dio onih koji su se izjašnjavali kao Crnogorci zapravo su smatrali da je to isto kao i biti Srbin.

Zato su poruke “Nije to više isto – Srbin je Srbin”. Neki zloguki proroci predviđaju da bi (će) svaka od nezadovoljnih strana mogla posegnuti za radikalnim rješenjima jer poraz na popisu znači i gubitak prevlasti i kontrole nad Crnog Gorom.

Ulozi se veliki. Srbija je u naletu i u tome vidi svoju posljednju šansu za realizaciju, smatralo se atrofiranih, ali u posljednje vrijeme reanimiranih memorandumskih planova SANU i Slobodana Miloševića ili, kako se može iščitati, Aleksandar Vučić će sada, uz pomoć Rusije, “biti uspješniji Milošević”. Reklama je već počela i strasti su se uzburkale – “Budi Srbin, a ne Milogorac.” Već neko vrijeme u srpskim se medijima insistira na terminu “Milogorac”, izvedenom iz imena predsjednika Mila Đukanovića, čime se sugeriše da je to politokratska, a ne etnička ili identitetska odrednica. Srpski istoričar Milivoj Bešlin smatra da će Srbija ne samo u Crnoj Gori, nego i u regiji biti vrlo aktivna u svim popisima stanovništva. On misli da će Vučić upregnuti sve medije, režimske intelektualce kao nosioce “srpskog sveta” i vlastitu političku mašineriju da se fokusiraju na popise.

Vrijeme odluke

Kao i na izborima, ovdje glavnu riječ vodi SPC čiji sveštenici otvoreno o popisu govore da je “došlo vrijeme odluke”. Sve se “zakuvalo” krajem prošle godine kada su otpočele završne borbe za Crnu Goru, odnosno za njeno crnogorstvo ili srpstvo, izglasavanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, piše Jutarnji. Tim se zakonom, ukratko, traži da se crkvene zajednice registruju u državi u kojoj djeluju (što SPC ne želi učiniti, a ostale zajednice nemaju ništa protiv), da se vrati imovina nekadašnje Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) koja joj je dodijeljena te da se ograniči djelovanje SPC-a.

Zbog straha od jačanja autokefalnog CPC-a, kao snažnog mehanizma kod pravoslavnih naroda upravo u jačanju nacionalne svijesti, SPC-u je prioritet da se to onemogući. CPC je bio ukinut nakon ukidanja crnogorske kraljevine i njenog stapanja u tadašnju Kraljevinu Srbiju 1918. godine.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi jačanje crnogorske državnosti i nacije te ograničavanje djelovanja SPC-a i srpskog “udjela” na crnogorski identitet – što su neki nazvali posljednjim činom izbacivanja srpstva iz crnogorskog bića, ali, kako se i očekivalo, SPC nije odustao od svog uticaja – što je i izazvalo SPC da krene protiv toga. Naime, SPC je svjestan da bi time izgubilo svoj ne toliko religijski koliko politički, vrijednosni i nacionalno srpski uticaj na ovdašnje društvo, piše hrvatski medij. Ko će nadvladati, crnogorski ili srpski identitet, vidjećemo, ali trenutno je prvu dionicu dobio SPC.

Ono što je izvjesno i što Abazović ne krije, jeste da na njegove odluke velik uticaj imaju SPC i ambasade velikih sila koje su odlučile da se u Crnoj Gori ne pravi vlada čiji je izgled opisao, nego vlada kleronacionalista koje te ambasade imaju namjeru kontrolisati preko Abazovića, ali i preko Vučića. Rezultat toga bit će slaba, klimava vlada, dodatno usporenje evropskih integracija i uglavljivanje Crne Gore u tzv. mali Schengen. Ulaskom u tu “asocijaciju” Crna Gora praktično će odustati od ulaska u EU jer će takav angažman podrazumijevati da u EU, u paketu, ulazi cijeli “mali Schengen”, kaže Nikolaidis. Iako se to, kaže on, neće dogoditi u zamislivoj budućnosti.

Riječ je o projektu, ističe Nikolaidis, kojim EU i Trampova administracija stvaraju zajednicu koja će biti realizacija dva balkanska velikodržavna projekta: Velike Srbije i Prirodne Albanije, sa Srbijom kao balkanskim hegemonom i Albanijom kao alatkom zapadnjačke kontrole tog hegemona. Veliko političko preslagivanje u udruženoj režiji velikih sila i Srbije u Crnoj Gori nužno je posmatrati u toj perspektivi. Stvar je očito imperijalna, neprincipijelna, i, ne najmanje važno, etički repulzivna, zaključuje Nikolaidis.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vuchina
Gost
Vuchina

Vurušiću, oklen si ti, da nijesi ispodpazua?

Cuce CT
Gost
Cuce CT

Vazda smo bili junacko Srpsko Njegosevo pleme od kosova pa na ovamo Ne smijemo se prevjerit sticice nas Njegoseva kletva

crna gorae
Gost
crna gorae

ceka se da korona stane onda crnogorci punom snagom da posaljemo svetosavsku sektu dje im je i mjesto

Boro
Gost
Boro

Eto tako i drugog načina nema. Svi koji nepoptuju Crnogorce preko granice pa neka nas nazivaju kojim god hoće imenima. Crna Gora Crnogorcima. Neka je vječna Crna Gora

MNE KME KME
Gost
MNE KME KME

Ti si druze potpuno promasio temu …! Pa ovdje zive Albanci,Bosnjaci,Hrvati,Bokelji,Primorci a ne samo 4 nahije Gore Crne idi neke jade procitaj pametnijetije

expert123
Gost
expert123

Da nije epidemije koronavirusa bilo bi organizovano vise patriotskih skupova u Crnoj Gori. Ako se narusi gradjanski karakter drzave onda i veci zivotni standard i standard Svedske ne bi mogao to da zamijeni. Ako bi ova drzava postala srpska i nacionalisticka vecina gradjana bi izgubila dusu i postali bi ljustura bez sadrzaja. U zivotu nije samo vazno i presudna materijalna… Više »

Boro
Gost
Boro

Ako se i popis bude vodio na ovaj način kao izbori trebaju se sakupiti svi Crnogorci i proterati iz Crne Gore Amfilohije i sve srpske popove pa makar se zbilo što se zbiti mora. Ali Crnu Goru nedamo

Boro
Gost
Boro

Ma to nesme da se desi ako nas ima. Ako nas nema neka nas posrbe i tačka. Neka nam se đedovi i prašedovi u grobu prevrću i neka nas prokunu da nemamo ni sreće ni zdravlja

Mekely
Gost
Mekely

Ili si CRNOGORAC ili si RISTOGORAC

Danka
Gost
Danka

Milogorac si.

Boro
Gost
Boro

Taman tako. Pa se viđite Crnogorci i upamet se

crnogorka
Gost
crnogorka

crna gora je jedna jedina…pa ma ko bio ..

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Svako je ono sto on misli da je, crnogorac, srbin, bosnjak, hrvat…kako god, i to treba da bude stvar slobodne volje svakog pojedinca i u to se ne treba mijesati, pogotovo ne na primitivan i uvredljiv nacin kao sto se to naglaseno radi u Crnoj Gori !

Željko
Gost
Željko

Halo, što vam je, smanjite histeriju, nije smak svijeta !

bonaca
Gost
bonaca

Koliko nepoznavanja stvari ili svjesno iznosenje neistina. Mi zivimo u kolonijalnom sistemui ne pitamo se nista,da pojasnim ko pita slabijeg od sebe za misljenje ili siromaha da mu pozajmi novac. Kolonijama nije dozvoljeno da koloniziraju druge . Mini sengen nije dobar za CG zbog nasih resursa koje ce nam uzeti ali uzela bi nam i EU ako udjemo u istu.… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@ Bonaca

Bravo!

Bozidar
Gost
Bozidar

A koji su to resuesi ?

Cer
Gost
Cer

Na koje resurse si mislio?

hans
Gost
hans

Kako se osjećaju mnogobrojni građani Srbije,par stotina hiljada ,koji su zarad poslova i mira u kući promijenili nacionalnu pripadnost sa crnogorske na srpsku?Kao janjičari otprilike.Kako će umrijeti sa tom surovom istinom?U Crnoj Gori poslije ogavnog podgoričkog skupa 1918 i riječi Sava Fatića da od tog dana su Srbi a nijesu Crnogorci takođe se nadalo masu “janjičara”.Mnogi su umrli sa gorkom… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Par stotina crnogoraca zivi u Srbiji??? Auu kakvo gadjanje sa ciframa

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Samo se primitivna drustva prebrojavaju po nacionalnoj osnovi !

Boro
Gost
Boro

Ali sa srbima se nemože drugačije. Jer oni su postali kuga za Balkan

monty
Gost
monty

Srbi su kancer Balkana…

Milo
Gost
Milo

Ljudi da samo znate sta ovaj covjek prica po televizijama Srbije o CG i Crnogorcima,to je strasno

CekajuciKraj
Gost
CekajuciKraj

Zadnjih 5 godina brutalnih udara iz Srbije Rusije , SPC , DF nije pokrenulo Crnogorce na odbranu. Odrzali su jedan jedini protestni skup, nedavno nakon izbora.
EU ide putem manjeg otpora, a od vas nema otpora. Ako je gundjanje ispred kompjutera jedini otpor batalite i to.

Carlito
Gost
Carlito

Game over!

Radul
Gost
Radul

U. Ujedinjenim Arapskim Emiratima stranci su većina i čine 70% stanovnika. Nemaju nikakva politička prava, pravo na državljanstvo i posjedovanje nepokretne imovine. Po odlasku u mirovinu moraju napustiti UAE pri čemu im je dozvoljeno da ponesu pokretnine. Tako treba da bude i sa Srbima u Crnoj Gori.

Bozidar
Gost
Bozidar

I sa Crnogorcima u Srbiji Radule treba da bude isto. Bogami nebi vam ginulo nasipavanje mora jer neznam gdje bi se smjestili kad se vrate braća iz Srbije.

Bokelj
Gost
Bokelj

Nekako bi se snasli,isto kao kad srbijance naguramo po 10 osoba u jednu sobu u sutomore

Borislav
Gost
Borislav

Pominjes Sutomore, znaci nisi Bokelj. Bokelji su vecinom Srbi I nijedan Bokelj ne bi napisao takav komentar.

Znatiželja
Gost
Znatiželja

Ja bi napisai i iz Hn sam. Sta ces sad? Srbi su zlo

Bozidar
Gost
Bozidar

Pa super možemo odmah početi samo to ne važi za Boku jel Boka nije Crnogorska ni pečinarska.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I Njegos je bio Srbin, i svi Petrovici vladari CG. Vjecno cu vam pobavlhati jer odgovora nemate. Tvrdite da ste Crnogirci a stidite se Gorskog Vijenca i Njegosa??? Nemate vi veze sa Crnogorcima. Nece Srbi nigdje. Ovo je nasa zemlja!A ti u svoju mirovinu idi odakle si dosao.

Mila
Gost
Mila

Idete i to brzo u svoju maticu pa se tamo dokazujte. Ovo je CG crnogoraca i onih koji ih poštuju, ko neće sikter

Kvartaš nk
Gost
Kvartaš nk

Ocete ocete,pravac srbija,traktori su spremni.

Bozidar
Gost
Bozidar

I zemljotresi su spremni !

marius
Gost
marius

Koliki je Njegos bio “srbin”nikad ga nogom svojom tamo krocio nije, a dje je godj posa , svudj je prica da je CRNOGORAC. Da te podsjetim, ako ne znas za tu istinu, u Vatikan je reka ; “CRNOGORCINE LJUBE LANCE”. srbe pominja nije.

Mozgas
Gost
Mozgas

Radule sto bi srbi autohtoni narod isli bilo gde, valjda vi novopeceni milogorci trebate poc u sumu!

monty
Gost
monty

Vi Srbi iz sume nikad niste ni izasli,a ovi sto vas vode ni s drveta sisli….

Emanon
Gost
Emanon

Da li smo dobili drzavu 2006? Jesmo. Da li smo poceli da zivimo bolje do tada? Jesmo do 2011. Sta se onda desilo? Onda je nasa draga vlast pocela da se zaduzuje i sve rasprodaje. I sta imamo danas? Rasprodatu drzavu, zatvorene fabrike, 20% siromasnih u drzavi sa samo 650000 stanovnika, zaduzeni preko glave, sva poglavlja o pristupanju EU otvorena… Više »

BMX
Gost
BMX

Crna Gora i Crnogorci i sve što se pod tim podrazumjeva su u stanju uspavanosti, letargije i mrtvila od litija i bujice velikosrpskog kleronacionalizma i mirno čekaju na eutanaziju i nestanak.

Fortuna
Gost
Fortuna

Crna Gora nece nikad nestati, probudice se I shvatiti ozbiljnosti u kojoj se nalazi!

Gastos
Gost
Gastos

Pitanje je sada koju metodologiju za prikupljanje podataka treba primeniti, neposrednu (kao i prethodnih popisa) ili DPS-ovu novu metodologiju podloznu manipulacijama ? ne verujem da je iko od Crnogoraca dovodio u pitanje novu metodologiju do pre 30.avgusta. Ja mislim da treba neposrednu, uz sve kontrole, da se raskrsti sa DPS-ovom praksom. Predstavnici opozicije i manjina treba da budu ukljuceni u… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Da pojasnim posto nisu svi upoznati, DPS je predlozio ‘registarski popis’ koji ce se sprovesti ‘korišćenjem administrativnih registara/evidencija’. Ko hoce da se informise moze i dalje da nadje na zvanicnom sajtu Zavoda za statistiku dokument ‘ INFORMACIJA O PRIPREMAMA REGISTARSKOG POPISA STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE ”

Da li gradjani zele ‘registarski’ ili neposredni popis ?

Ajde sad, lupajte minuse.

Brat
Gost
Brat

Dovoljno si pisao, Gastosu, da znamo, ko si, šta si i čiji si. Ti samo nastavi, ali znaj da nećemo predati Srbiji našu lijepu majku Crnu Goru.

Gastos
Gost
Gastos

@ Brat

Zbog tog etiketiranja je ovako kako je.

Nego ti u svim mojim komentarima pronadji ako sam rekao neku neistinu.

Kad ae servira strah i deli narod, nije čudo sto su svi podignutog garda.

Toliko.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Brate ovaj put ce biti kako tata kaze hihihihihihihihihi

Hogar
Gost
Hogar

Još od početka 20. vijeka velikosrbi su pisali raznorazne monografije o crnogorskim temama (država, kultura, narod; ponajviše o crnogorskim nahijama, plemenima, selima, bratstvima), pri čemu su se služili izmišljotinama neslućenih razmjera, sve radi negiranja crnogorstva i prikazivanja istih srpskim. Porijeklo crnogorskih bratstava izvodili su od poznatih srpskih ličnosti, pri čemu krivotvoritelji nisu prezali ni od izmišljanja osoba

Hogar
Gost
Hogar

Srbizacija ili posrbljavanje označava kulturnu i nacionalnu asimilaciju nesrpskog stanovništva u srpsku naciju. Sastoji se u, primjera radi, preuzimanju srpskih imena, srpskog jezika i srpske pravoslavne vjeroispovjesti.
Pojmovi srbiti i srbljenje prvi put spominju se u srpskom rječniku Vuka Karadžića iz 1818. godine, u značenju prihvatanja srpstva, postajanja Srbinom
Poznate dobrovoljno posrbljene ličnosti
Petar Ičko (oko 1775.-1808.), srpski i osmanski diplomat bugarskog ili cincarskog porijekla.
Jovan Sterija Popović (1806.-1856.), srpski književnik aromunskog (cincarskog) porijekla.
Branislav Nušić (rođen kao Alkibijad Nuša; aromunski: Alchiviadi al Nusha) pisac aromunskog porijekla.
Nikola Pašić, političar bugarskog ili aromunskog porijekla.

Gastos
Gost
Gastos

@Hogar

Meni imena i prezimena Srba i Crnogoraca izgledaju identicna, jezik takodje (osim ova nova dva slova) i vera (pravoslavna, sa sve slavama) ???

Gastos
Gost
Gastos

Sa druge strane istorija, drzavnost i nezavisnost su razliciti, sa nekim preplitanjima, i to niko obrazovan ne spori.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Gastos-Upravo si djelimicno odgovorio sam sebi- danas ti izgleda isto- e to je ta asimilacija koja nije pocela danas, vec intenzivno 1918 a priprema jos u19v.. Mozes li objasniti prevodjenje Gorskog vijenca 1927 ako imamo isti jezik. Mozes li objasniti zasto je prepravljen naslov zbirke narodnih pjesama Ogledalo gorsko, koje je Njegos poslao u Bg na stampanje a stigla je… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV ME Odlicna pitanja. Ja bih kontra pitanjem. Da li je moguce da su se imena promenila za 100 godina ? Pogledajte imena jos iz Duklje, na koju se osvrcu svi, ista ko i danas u CG. Da li je moguce da su Crnogorci zaboravili Njegosev jezik za tako kratko vreme ? Ko je to posrbljavao i asimilovao u nezavisnoj… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV Da dodam Evo da pokusam. Gorski vijenac je pisan cirilicom sa 37 slova i puno ruskih grafema. Posto je srpski jezik u to vreme vec odavno reformisan i standardizovan niko 1927, kao sto ni sada, ne bi razumeo da cita izvorno delo. A pisan je narodnim jezikom. Vuk je zapravo smatrao Gorski Vijenac konacnom pobedom narodnog jezika u knjizevnosti.… Više »

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-Gorski vijenac nije pisan cirilicom vec crkvenoslovenskim sa upotrebom ruskih grafema-NEOBORIVO!!! Gorski vijenac su prevodili , prepricavali mnogi, sto iz potrebe da ga priblize djeci u skolama sto iz zelje da ga izmijene i upotrijebe za neke svoje nacinalisticke ideje.Jedno je apsolutna istina da ga i danas veoma mali broj ljudi razumije i cita samo ga upotrebljavaju kao “parolu”.Mi ne… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV ME

Staroslovenski se odnosi na jezik, a pismo (skript) je cirilicno. Ne mislim ovde na Vukovu reformisanu cirilica. Opet kazem,

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-Cirilica ili latinica- ja mogu reci samo u svoje ime-latinicom pisem od srednje skole jer mi je u nastavi bio veoma zastupljen latinski jezik tako da je bilo tesko kombinovati. Generalno mislim da je zastupljena latinica zbog prozapadnog opredjeljenja vecine gradjana, interneta….kod nekih mozda i zbog nacionalistickih stavova pa sa tim zele to naglasiti….ko zna…

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-Imena i prezimena-Duklja-dokaz o hiljadugodisnjem postojanju CG-sto ti priznajes – postujem.
Njegosev jezik-arhaizmi-svi jezici su dozivjeli transformaciju iz raznih razloga,bivse YU republike su uvele jezike po drzavama iz inata i zelje da naglase svoj drzavni identitet.Svi jezici koji imaju 80% zajednickog su istu jezici -kod nas je to juznoslovenski, razumijemo se odlicno, ja sa tim nemam problem.

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-Nemoj da minimalizujes uticaj S.M ilutinovica , naprotiv,od djetinjstva kada ga je opismenio pa nadalje,hoces li da negiras da tvoji ucitelji , profesori nijesu imali uticaj na tvoje “.oblikovanje”. Kasnije kada se Sima vratio za BG bio je savjetnik, cenzor i recezent za sve sto je Njegos poslao da se stampa u BG -bio je i nacelnik stamparije , tu… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Imali su uticaj, ali ni priblizno toliki. Pa mene su ucili da pevam ‘Mi smo Titovi , Tito je nas’ i da citam lektiru ‘Price o borbi i Titu’
Ali kad porastes, onda se valjda i opametis.

Gastos
Gost
Gastos

Napisah odgovor poduzi, ali se ne svidja moderatoru valjda.

Burin
Gost
Burin

Ako je Gorski vijenac stampan u Becu, da ga Srbijanci ne bi mijenjali, sto ga Njegos posveti prahu oca Srbije? Malo nelogicno…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Burin- Nije ” ako je stampan ” nego stampan je u Becu. Drugo ,zasto bi bilo nelogicno da posveti Karadjordju- zar neko ne moze biti inspirasan nekom licnoscu koja je zasluzna svojim djelom. Treba da znas da je on bio slobodarskog duha , podrzavao je u tom vremenu svakog ko je bio protiv Osmanlija – tako i Srbiju posebno, trebalo… Više »

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Burin-Treba da znas i ti i oni koji ne znaju da je Njegos zacetnik ideje o zajednickoj drzavi juznih slovena. Kao sto sam vec rekla bio je veoma slobodnog duha, cak je zanemarivao funkciju Mitropolita , sto su mu mnogi zamjerali.Zna se da je volio putovanja , ZENE-hahaha, kud ces veceg dokaza da je crnogorac.Na bolesnickoj postelji on o njima… Više »

Burin
Gost
Burin

Sve je to lijepo i uglavnom tacno, ali se nadam da znas odakle su Petrovici? Njihov zavicaj je Hercegovina. Mislim da nema potrebe za daljom elaboracijom njihove nacionalnosti…
Sto se zena tice, kazu da ih je volio, koliko i one njega. Pa cak i da mu je jedna glave dosla. No, to su neprovjerene glasine za razliku od prvog.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Burin- …a Hercegovina – Duklja …pa je li to dokaz .

Mila
Gost
Mila

Ima sličnosti taman koliko sa ostalim republikama, Crna Gora je svoja vjekovima tako će i ostati

Gastos
Gost
Gastos

@Mila

Ne bih bas rekao. Pogledajte imena i prezimena izvornih Hrvata, ne relativno skoro pokatolicenih Srba.

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-Iako se trudis da budes objektivan,-“skoro pokatolicenih srba”-u tom grmu lezi zec-sve sto je pravoslavno to je srbin, ne pomisljas da bi oni mogli biti crnogorci.Ne sporim da je najveci broj pokatolicenih srba u 2.sv.ratu sa podrucja Bosne a da li znas da u HR migriralo od 1948-2001 – tacno 49.685 crnogoraca. Da objektivno komentarises moras malo i crnogorsku istoriju… Više »

LJUBAV me
Gost
LJUBAV me

Gastos-…da dodam, crnogorci su poceli migraciju u HR u16v. zbog krvne osvete.trgovine, kao mornari ostsjali….
Na osnovu imena i prezimena-odmah je srpsko-nema alternativu.

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV me
Ne mora srpsko, nisam znao za migraciju u toj meri iz CG. Poenta je bila da nisu ista kao hrvatska imena.

monty
Gost
monty

Crnogorci se od Srba razlikuju ljepotom,pamecu i dostojanstvom.Na prvi pogled…Kao tigar od hijene…

Luka
Gost
Luka

Ivo Andrić.Rođen kao Hrvat,umro kao Srbin.

Gastos
Gost
Gastos

@Luka

I to upravo potvrdjuje upravo da je covek ono kako se oseca. Ako se neko oseca Srbinom, onda je Srbin. Ako se oseca Crnogorcem, onda je Crnogorac.
Tako i na popisu.

Gastos
Gost
Gastos

@ Hogar & Luka

Sigurno niko nije Ivu Andrica i ostale gore navedene naterao da se izjasne kao Srbi.

Kad bi se analizirala DNK na popisu, mozda bi bio drugi rezultat, ali nije tako.

Gastos
Gost
Gastos

@Luka & Hogar

I to upravo potvrdjuje upravo da je covek ono kako se oseca. Ako se neko oseca Srbinom, onda je Srbin. Ako se oseca Crnogorcem, onda je Crnogorac. Sigurno niko nije Ivu Andrica i ostale gore navedene naterao da se izjasne kao Srbi.
Kad bi se analizirala DNK na popisu, mozda bi bio drugi rezultat, ali nije tako.

Gastos
Gost
Gastos

@Hogar & Luka

Hvala na podacima.

To samo potvrdjuje da je covek ono kako se oseca. Niko njih nije prisiljavao da se izjasne kao Srbi. Ne analizira se DNK na popisu, vec se ljudi izjasnjavaju po osecaju u vezi nacionalne pripadnosti.

Zoka
Gost
Zoka

Kako god se osjecali nas u srbiji smatraju crnogorcima pa izjasnjavajte da ste iz tunguzije kad nijeste

Gastos
Gost
Gastos

@Hogar & Luka

Bravo, hvala na podacima.

Vi samo potvrdjuje da je covek ono kako se oseca. Niko njih nije prisiljavao da se izjasne kao Srbi. Ne analizira se DNK na popisu, vec se ljudi izjasnjavaju po osecaju u vezi nacionalne pripadnosti.

Majkl1
Gost
Majkl1

Nije tačno

Radmila79
Gost
Radmila79

Ali da neko oce na silu da nacera jedan narod da budu Srbi,na silu da se bude sa njima, ne shvatam.
Navikli sve silom, ali nista SILOM dobili niijeste samo izgubili dje god da ste krenuli silom,i vi opet.
Pa daj majka mu stara,vi ste Srbi super, mi nijesmo, necemo sa vama nidje nikad!

oprezno
Gost
oprezno

Kako na silu?Nisu oni silu još upotrijebili inače bi se samo prorijedili. A sada to što isprovociraju niko ne može spriječit jer komunistički aparat DPS koji je i na neki način gušio Crnogorski ponos je u praznom hodu. Tako da bi upravo sada oni koji šire srpstvo nauštrb nas, pogotovo nasilno trebali da spavaju sa 6 očiju i da paze… Više »

Tivat
Gost
Tivat

Zemljopis Crne Gore iz 1911g Cetinje Državna Štamparija.
Pri samom kraju Zemljopisa pod “narod”.
U”U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci.. ”
“Pa majkama mu stara” nemojte nam se makar sprdati i uzimati nam kao nedostatak što se pišemo onako kako smo svi nekad

Bozidar
Gost
Bozidar

Pa Radmila majka mu stara vi ste Crnogorci pa nisu vam Srbi krivi za to i ko vam kaže da Srbi oće sa vama nakon šta su se napokon otresli parazita zvanog Crna Gora. Nikad više na grbaći Srbije.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Opismeni se Radmila. Pa procitaj Gorski Vijenac. Sve ce ti se samo javiti…..

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kako moze ovaj Nikolaidis biti Crnogorac kad je Grk iz Bosne?

XXL
Gost
XXL

“veliki Srbi”kao što su Nikola Pašić i Branislav Nušić (i mnogi drugi…).uopšte nisu Srbi Poslušajte na youtube kako priča Aleksandar Karadjordjevic. Baš kao i ovaj Karadjordjevic koji je sad u Beogradu. Nije ni čudo što imaju toliko potrebu za posrbljavanjem.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nikola Pasic i Nusic nijesu veliki Srbi….veliki Srbi su Njegos, Karadjordje, Nemanja i Tesla…

XXL
Gost
XXL

Njegos nikada nije kročio u Srbiju a bio je svuda. Njegova dijela su prevodjena na – srpski.
Tesla je rodjen u Austrougarskoj (danasnja Hrvatska) i on je Amerikanac.
Kaeadjordje je porijeklom od albanskog plemena Klijementi.
Nemanja je vjerovatno original….

miki
Gost
miki

Aleksandar Karadjordjevic je pricao ka’ da je juce s Cetinja doša’.

KOMIT
Gost
KOMIT

@miki
A ti ćaskao sa njim pa znaš🤣

Balsa82
Gost
Balsa82

“Kome nije domovina majka,
tu covjeka nema ni junaka!
Ko se stidi majcinog mlijeka,
taj ce rdja biti dovijeka”!!!
Vjecna da si CRNA GORO !!!!

Ocigledno
Gost
Ocigledno

Pitaju se velike sile. Za nas je Crna Gora sve a za njih mali geografski prostor. Balkan kroje svako malo. Jugoslaviju su oni stvorili pa im nije odgovarala ni prva ni druga. Sad nove kombinacije prave. Vjerovatno ce napravit nove drzave sa Beogradom, Zagrebom, Tiranom kao nekim centrima.

Deoklecijan
Gost
Deoklecijan

KO te jednom u zivotu vidi – taj ne moze a da te ne voli !!!!
NIKAD VISE 1918. E VIVA !!!!!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I mi Budvani i Bokelji kazemo Nikad vise 1918!Tad smo prvi put pripojeni CG. Nikad vise!

Bernini
Gost
Bernini

Neznaveni,od Boke do Bojane je jezgro Dukljanske države,korijena Crnogorske državnosti!!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Duklja i Zeta su bile Srpske drzave. Kao i CG potom. Cinjenice u svijetu poznate. Ne brukaj se.

monty
Gost
monty

Je li ti to pop u SPC pricao…

Bernini
Gost
Bernini

Koje činjenice? Đe in nađe? Ti si zastiđe!

4 C
Gost
4 C

Pod maskom trgovinske i bescarinske unije Trampov tzv “mini Sengen” je put za nestajanja malih drzava u regionu i njihovo prozdiranje od strane velikih i ostvarenje njihovih nacionalističkih projekata iz prošlih vijekova i time, kako Zapad naivno vjeruje, smirivanje apetita ta teritorijama. U početku ce to biti ekonomska i finansijska dominacija a ubrzo i politicka, religijska, jezika, kulturološka i na… Više »

Segio
Gost
Segio

Što se nerviraju “Patriote” oko popisa. Ako su Crnogorsc nije u Crnoj Gori isto što i Srbin. Srbin u Crnoj Gori znači, da si Crnogorac Pravoslavne Vjere. Jer ima i Crnogoraca koji nisu Proslavne Vjere. Što se nerviraju ako Srbin i Crnogorac nije isto, kako će se ko izjasniti. Jer ako to može kako hoćeš, ispada da je isto. Pa… Više »

vesko nk
Gost
vesko nk

Sergio Crnogorac nije Srbin jer srba imaš i kao posrbljenih Crnogoraca Albanaca Rumuna Bugara Bošnjaka Muslimana Cincara Vlaha i najveća grupa srba Roma.Ima tu još nekih 30 narodnosti koji se danas izjašnjavaju kao srbi.Mislim da uviđaš veliku razliku između pojmova CRNOGORAC I SRBIN.Svi mi koji smo imali tu sreću da živimo u Srbiju znamo za razliku a ovdašnji koji niđe… Više »

Segio
Gost
Segio

Raščisti to sa Njegošem, Njega ubjedi

KOMIT
Gost
KOMIT

Ti i tebi slični prvo treba da naučite da Pravoslavlje nije jednako srbin!
Miješate vjeru i nacionalnost.
Vjera je pravoslavna, a nacija Crnogorci i srbi, tako da pravoslavni Crnogorci nisu i ne mogu biti srbi!
Zašto uporno lažete, mijenjate istoriju i pokušavate da izjednačite pojam pravoslavlja sa srbima.
Srbi nisu jedini pravoslavci na svijetu!

Tivat
Gost
Tivat

Evo ti istorija…
Zemljopis Crne Gore iz 1911g Cetinje Državna Štamparija.
Pri samom kraju Zemljopisa pod “narod”.
U”U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci.. ”
Nemojte nam se makar sprdati i uzimati nam kao nedostatak što se pišemo onako kako smo svi nekad.

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

Koja je to istorija, Tivat? Vaša srpska, koju vi pišete? Kako vas je 300.000 hiljada pa ste poslije spali na 9%? Što je to bilo sa vama?

Tivat
Gost
Tivat

Koja je to istorija, ona iz 1911

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

Ovo elektronsko izdanje što ga vi obrađujete? Đe je gođ pisalo Crnogarac ili Crnogorci, vi se ubačili srbi . Što onda u ustavu iz 1905 pise Crnogorska pravoslana crkva? A toliko je bilo “pravih i čistih srba” u CG?

Tivat
Gost
Tivat

Elektronsko, na Google je elektronsko ali naravno da imam i štampano.
Nije to tajna nikakva, na Cetinju je štampano

Burin
Gost
Burin

Srbin pises malim pocetnim slovom, a Crnogorac velikim. Mrznja izbija iz tvog komentara. Nije zdravo mrzjeti…

Tivat
Gost
Tivat

Ni lagati

Медун - међа
Gost
Медун - међа

Познато братство Николаидиса из Катунске на’ије… Он је тај који најбоље зна све у вези MNE.
Перјаница црногорска…

Lord
Gost
Lord

Spavaju li mirno Crnogorci iz URA?

Realnost1
Gost
Realnost1

Evo cuh da nemaju kad od zena

Lord
Gost
Lord

Spavaju li mirno Crnogorci iz URA?

Čovjek
Gost
Čovjek

Ljudi moji ne zavisi Crnogorstvo ni od čega na ovom svijetu. Bilo je ratova, bilo je Nemanja, bilo je Murata, bilo je Bonaparta, bilo je Krađorđa, bilo je hitlera. Oni svi prođoše, a gle Crnogorci i Crnogorstvo opsta i nadživje sve njih. Gledajte Crnogoraca više no ikada u istoriji male Crne Gore. Duh Čojstva sačuvati i Bog će Crnu Goru… Više »

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Da li je to možda nspisao najveći Srbin, da li je to Njegoš koji na svakom listu pominje Srpstvo. Pa ga onda proglašavate za “nepismenog” da kada je mislio jedno da je pisao drugo haha. Mislo je na Pravoslavlje a ne Na Srpstvo kažete, ali je pisao Srpstvo jer je bio “nepismen” izgleda. Pa je onda kažete izmislio Miloša Obilića… Više »

Čovjek
Gost
Čovjek

Vdiš kako si odmah prepoznao duh mladog i NEISKVARENOG NJEGOŠA. To je Njegoševa Crna Gora. I Tako su Crnogorci mislili i osjećali u vrijeme Njegoša i tako Njegoša naučiše njegovi rođaci najbliži. I tako misle i osjećaju I DANAS CRNOGORCI To što je Simo uspio ideologizirati svetosavljem Njegoša to je već druga priča. Srž je da mladi i NEISKVARENI NJEGOŠ… Više »

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Slabo di ti čitao Njegoša, od toliko knjiga pola pasusa

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nije ga on nikad cita, ovo sto je nazovi citira to je cuo na neki partijski sastanak u mjesnu zajednicu !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

tzv. covjece@ mislis li ti ozbiljno da je Njegos bio retardiran ?

Istina
Gost
Istina

Mogao je njegos da prica sta oce, i on i kralj nikola, bilo je vladara crnogorskih i prije njih,ne zasniva se nasa crnogorska istorija samo na njima, kao sto se vasa istorija posrbljene crne gore zasniva samo na njih dvojicu. Nesto danila petrovica ne pominjete nikad,ni bodina,djuradja,ivana… crna gora je prezivjela svakojaka vremena pa ce i ova. Ima milenijum kako… Više »

Luka
Gost
Luka

Ne radi se ni o njima,već njemu,kralju Nikoli.Nema ništa sporno .Imao je ambiciju da upravlja Srbijom pa je forsirao priču o Srpstvu.Ali ima kod njega i citata u kojima pravi jasnu razliku između Srba i Crnogoraca,kao i kod Njegoša.Ali to je nebitno .Ono što Crnogorce čini posebnim su njihova istorija slobodarski duh ,kultura mentalitet ,običaji i jezik.Po tome su Crnogorci… Više »

Čovjek
Gost
Čovjek

I za one koji ne znaju kako je mladi i NEISKVARENI NJEGOŠ pojmio: No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, pa ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade do vijeka i strašnoga Suda u svojoj volji i slobodi,… Više »

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Bilo je Njegosa, Kralja Nikola, Marka Miljanova, Svetih Vasilija Ostroskih i ostalih Srba…..

Olja
Gost
Olja

Razumijem da nas Crnogorce “mrze” zbog Mila, pa oce da nas degradiraju i omalovaze, iako 70% crnogoraca veze nemaju sa Milom, ali nebitno. Ali da neko oce da je Srbin,da ide na litije,za covjekom o kojem postoje snimci, slike, zna se ko je,da oce silu na sramotu da su potomci ljudi koji su u Hag zavrsili, zna se zasto se… Više »

Ivan
Gost
Ivan

E vala biću Srbin zbog tebe i takvih koji mrzite Srbe i pravite se neki ultracrnogorci i pritiskate nas ostale pravoslavce da nijesmo Srbi. Samo nas ostavite na miru.

Olja
Gost
Olja

Mi vas ne diramo,no vi nas. NEMA sto nemate, poslove,kuce, stanove, navise i najbolje ulazemo u opoziciju to samo kod nas ima!
Ne fali vam nista !!!

Realnost1
Gost
Realnost1

Mi vas pritiskamo?

Jacg
Gost
Jacg

Neka coce batali te fore vise sa inatom..reci fino da si izdajnik i caoo..u tu seljacku politiku inat i sl ne vjeruje vise niko..prosle su litije i pale su maske..no ostavi se ti i tebi slicne posrbice crnogoraca..da neces ti da mi prekrajas buducnost moje djece kako ne..aj polako u srednji vijek za civikizacije i napretka nijeste ni za ljude

Mongro
Gost
Mongro

Možeš se inatiti koliko hoćeš ali genetski kod ne možeš promijeniti! Tvoj osjećaj da si srbin, a ne crnogorac, to je tvoj lični doživljaj o samome sebi. Tu ne želim ništa komentarisati o tvom osjećaju! Pitanje za tebe je koliko si informisan (iz literature, NE iz priča rekla-kazala) o svom porijeklu? Da li hoćeš da prihvatiš da neki tvoj predak… Više »

Luka
Gost
Luka

Budii Srbin,koga je briga.Poljiprivrednik,po potrebi ratnik,čovjek za muziku,igru,trpeljiv,dobar radnik,dali i pametnih ljudi,vrhunskih sportista,sigurno više nego mi Crnogorci.Eto si na dobitku.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Olja sta ti smeta kad se ljudi izjasne stav. Srbi su celog zivota i predaci su im bili to je njihova volja. I te stvari se postuju ako nekom ne odgovara to je druga stvar. Glupo je polemistati.kad bude popis znace se realnost. Al uskratiti pravo nekom da bude Srbin. Crnogorac ili bosnjak,musliman je glupo.. To je licna stvar i… Više »

Luka
Gost
Luka

Naravno,sada kada su Srbi na vlasti neće imati mira.Lažiranja ne smije biti,državnog pritiska,da ne pričam.Bilo bi bojkota i nepriznavanja rezultata popisa,koji kao takvi ne bi bili kredibilni ni za koga u međunarodnoj zajednici.

Медун - међа
Gost
Медун - међа

Црногорци , Николаидис је недавно нагрдио Његоша , сматра га идеологом свеколиког зла па му дајте што више лајкова…
Николаидис Црногорац чоче какав се само пожелети може !

Ime
Gost
Ime

Popovi po śevernim selima haos čine

monty
Gost
monty

I njihove popadije kad odu u parohiju…

Bokelj Kotor
Gost
Bokelj Kotor

Zivjelo nase milo srpstvo ..Bokelji znaju ko su!

Медун - међа
Gost
Медун - међа

Бокељ Котор лијепо је рекао блаженопочивши отац Момо Кривокапић : ” Прије 100 година сваки је Бокељ знао да није Црногорац и сваки је Црногорац знао да је Србин.”

Eto tako
Gost
Eto tako

Iz Cuca su Crnogorci ,a nadje se i po koji mucak

Radmila79
Gost
Radmila79

A nidje nijesi copy-paste clan iz Ustava Cg – o autokefalnosti CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, dje se nidje ne pominje srpstvo?! To ne pisse, a kako tako samo sto ti odgovora?! Nema toga, NEMA VISE LAZI I FALSIFIKOVANJA ISTORIJE! Sad za sve postoje DOKAZI!

Bernini
Gost
Bernini

Prije 1000 godina svaki je Bokelj znao da je Dukljanin.

Jacg
Gost
Jacg

Sve bokelji redom beranci i bijelo polje

Mongro
Gost
Mongro

Sunđeri….bez kičme!

Hristina
Gost
Hristina

SVI znamo da se srpstvo poistovjecivalo sa vjerom, kao sto foliranti i falsifikatori kazu SRPSKA NOVA GODINA a ona nije nego PRAVOSLAVNA NOVA GODINA – pogledajte u CRKVENE KALENDARE, i naucite zasto je to tako jer pojam nemate. E tako oni oce sve da promijene LAZIMA I IZMISLJOTINAMA! IMacete sad preko Kosova izlaz na more, na Drac pa tamo malo… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A što nam onda ne rekoše da smo Grci, Bugari, Vizantinci? Zar je teško prihvatiti činjenicu da je srpski narod imao više država na ovom prostoru, po čijim nazivima su novoformirane nacije dobile imena? Amerikancima niko ne brani da se zovu po svojoj državi iako su mnogi čistokrvni Irci, Njemci ili Jevreji. Oslobodite se tog straha od sopstvenog porijekla i… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Nomen,prvo-Grci i Vizantijci su jedno isto. Drugo- čuveni Vizantijski car-istoričar Konstantin VII Porfirogenit u svom djelu “De administrando imperio” nabraja zemlje koje su Srbi naselili,i tu nema Duklje,evidentno!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Znam, naravno, govorim dijahronijski kroz istoriju. A za tog Porfirogenita kažu da je mnogo toga pisao proizvoljno, a naši raniji istoričari se na njega najviše oslanjali. Ne znam, nisam istoričar pa da tvrdim 100%. Imam svoje mišljenje.

Mozgas
Gost
Mozgas

Краљ Никола: Вјенчавам те српско море, са слободом Црне Горе!

Luka
Gost
Luka

Identitet naroda stvaraju online istorija,kultura,jezik i tradicija toga naroda.Pi tome su Crnogorci potpuno osobeni.Citata ima raznih.Evo od istog kralja.,,Ko crnogorstvu ne bio vjera ,bogom i ljudima svud bio ćeran.”Inače,Engleskom i V.Britabujom su kroz istoriju vladale francuske,holandske i njemačke dinastije,pa nikome ne pada na pamet da Engleze uvjeđuje da su Njenci ili Holanđanoi .Mi smo jedinstveni i to je dovoljno.

Mozgas
Gost
Mozgas

Dobro Luka kad tako pametujes, ciji jezik pricas? Ciju veru ispovedas?Zasto negiras srpstvo u vasim vladarima kad su sebe smatrali srbima?Jel Kralj nikola bio srbin?

NikolaBD
Gost
NikolaBD

Svako djelo, zakonik nasih VLADARA I VLADIKA crnogorskih prevedeno je i stampano u Novom Sadu dje su kao i sto jesu falsifikatori svoje izmisljenje istorije, i to falsifikovali i rijeci koje u originalu pisu CRNOGORSKO mijenjali u srpsko – za to postoje dokazi, nije to nikakava tajna. Kao sto za Rista postoje snimci i slike kao i za ovo. OTIMATE,… Više »

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Ti si Budvanin malo sutra. Mak se….

Bernini
Gost
Bernini

Ne nego si ti!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Jesam! I to ponosni Srbin iz Budve slobodne!

monty
Gost
monty

Slobodan si ti od svoje pameti…

JelenaNK
Gost
JelenaNK

NIkad nece Crna Gora, bit obala srpskog mora !!!!!!
Da nema korone, da nema nase odgovornosti prema porodicama koji su izgubili najmilije u borbi sa ovim vjestackim virusom –
Pokazali bi vam putokaz kuda da OJDITE !

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Važi, znate li vi putokaz za Republiku Srpsku? Pošto je istočna Hercegovina njen dio.

Медун - међа
Gost
Медун - међа

Оће , оће , још како благош мени…

Mozgas
Gost
Mozgas

Краљ Никола: Вјенчавам те српско море, са слободом Црне Горе!

Luka
Gost
Luka

Dovoljni je poslušati himne jedne i druge države ,poslušati stihove shvatiti razliku između dva naroda.Njihovahimna traži od boga da ih čuva i hrani.Zvzču li to crnogorski?.
Śetite se sada ,,Volimo vas brda tvrda i stravične vaše klance koji nikad ne poznaše sramotnoga ropstva lance.”Nebo i zemlja.Lako je ukapurati koja je naša,a koja srpska.

Todor
Gost
Todor

Ako su crnogorci ” MILOGORCI ” znaci li to da su srbi ” KACAVENDANCI “??

D 1401 mln
Gost
D 1401 mln

Ne bih ja mila za presjednika crnogoraca. Nije hrabar.

TrgniSe
Gost
TrgniSe

Zabranit Zakonom da Srbi koriste crnogorska obiljezja-zastavu, grb, himnu, nosnju, nase istorijske licnosti, u svrhu posrbljavanja svega navedenog. Crnogorcevicka u crnogorsku nosnju pjeva “nek se srpski barjak vije” i to sve vjerovatno u neku od nasih svetinja koju su oteli SPC. Ocekujemo da se politicari BAVE ZAKONOM i da zastite nacionalni identitet crnogoraca. Ko je Srbin ne moze bit i… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Pa najbolje da zabranimo slobodu govora…Ma ne, slobodu misli.

Cetnicke pesme u javnosti zabraniti u isto vreme kad se zabrani i Thompsona. Ko hoce da peva, neka peva u kuci.

Zastava i grb ne treba da budu problem. 2 strofe himna jesu jer je povezuju sa kolaboracionistom.

Generalni problem je maksimalisticki pristupom, bez ikakvih kompromisa.

Realnost1
Gost
Realnost1

Kad se drzava okupira moraju se preduzet sve mjere za zastitu, a nasa jes okupirana. Druga rabota – sloboda govora je jedno a fasizam sasvim drugo. Treca-informisi se o tome ko je pisao himnu tj ZAPISAO ono sto je NAROD pjevao. Cetvrta-tompson je bio REAKCIJA, inat na cetnikovanje. Aj ti zabrani crnogorcima inat nekako, dva dana posto su se da… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@ Realnost Akcija i reakcija , u pravu si. Sad kad tako gledamo, moze se terati 100 godina, sto ljudi i cine. To ne vodi nigde. Oko pesme, ne trebam ja da se obrazujem, nisam ja bitan. Bitno je sta Srbi koji u CG zive misle oko himne i (za)pisca. Ali, DPS je trljao na nos, nikad nije ni bio… Više »

Luka
Gost
Luka

Za Sekulu se vežu stihovi zadnje dvije strofe,ne i ono ,,volimo vas brda tvrda” To se pjevalo i u XIX vijeku..Ali nema nikakvih dokaza da je i te dvije strofe napisao Drljević.
Mislim da se traži ooravdanje da se nešto mrzi.Neki mrze i pale zastavu ,iako je ona vjekovima starija od trobojke koju je koristio samo kralj Nikola par decenija.

Realnost1
Gost
Realnost1

Tako je Luka. Al sakatit je nece ni himnu ni zastavu.

bogo moj
Gost
bogo moj

Sve su ovo poslijedice politike potonjih 30 godina.

D 1401 mln
Gost
D 1401 mln

Ja bih to podmuklo rešavao na stranu crne gore.

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Vaskrsla je Istorijska Njegoseva Crna Gora.
Vecina crnogorskog naroda se ponosi SRPSTVOM.
Montenegrini/milogorci su samo 10% CG.
Ima mjesta za sve gradjane i narode Srpske Sparte.

Mozgas
Gost
Mozgas

PROGLAS kralja Nikole povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu „Narodno predstavništvo, kao izraz tvojih misli i osjećanja, zaneseno željom da kruniše dan pedesetogodišnjice moga vladanja djelom koje će nagraditi moj dobri narod za njegove vjekovne borbe, za njegovu hrabrost, požrtvovanje i natčovječanske napore, a s pogledom na slavnu prošlost naše otadžbine, koja je dala Srpstvu prvu moćnu i priznatu kraljevinu,… Više »

Gastos
Gost
Gastos

I DPS je bio toliko zainteresovan za popis da je hteo da promeni metodologiju popisa.

Toliko o tome.

Gastos
Gost
Gastos

da dodam
u verodostojnost popisa se vec pocelo sumnjani od kako je bilo najava 2017 da menja metodologiju popisa.

Salamanca
Gost
Salamanca

Rijaliti ti je, izgleda, jaca strana.

Mozgas
Gost
Mozgas

Svečani govor kralja Nikole povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu „Dragi moji Crnogorci! Prelistavajući listove naše bliže i dalje prošlosti, našli ste puno lijepih riječi da za napredak Crne Gore za ovo pedeset godina blagodarite meni. Koliko od toga meni pripada, izmjeriće potomstvo, a ja ću sada da kažem i vama i potomstvu da sam ja mogao uspijevati, koliko sam… Više »

Putijer
Gost
Putijer

” Kad gođ sam poslao kojeg Crnogorca u inostranstvo na skolovanje vazda mi se vracao kao Crnogorac, jedino se iz Srbije vracao kao Srbin”, rece i napisa Kralj Nikola.
Je li sad jasnije?

Simo Matavulj
Gost
Simo Matavulj

Dps na kolenima. Živela Slobodna Crna Gora !!!

Salamanca
Gost
Salamanca

Jake tablete imaju uticaj na svijest. Citajte obavezno uputsva u pakovanjima.

Realnost1
Gost
Realnost1

Recenice koje se ponavljaju: 1. Zivjela istorijska Njegoseva Crna Gora 2. Ovo je neka nova Crna Gora na koju cete se morat navic 3. Crnogorci su nepismeni 4. Ja sam Crnogorac ali sam Srbin 5. Samo Milogorci postoje, Crnogorci ne. 6. Sto vam smeta VAŠA stara zastava? Ima ohoho jos, izgleda su popovi isli sa spiskom sto ko treba da… Više »

Amnezija
Gost
Amnezija

Bravo!!!

Luidji
Gost
Luidji

Uputiti apel svim ambasadama u CG

Ognjen
Gost
Ognjen

Uzasan tekst

PetarPan
Gost
PetarPan

Smješno je i žalosno da se neko ko živi i stvara u Crnoj Gori piše kao:srbin,bošnjak,albanac ili bilo šta drugo.Čovjek koji živi ovde desetak godina bio on rus,englez ili eskim treba da sebe smatra crnogorcem a ne mi koji smo tu stotine i hiljade godina generacijama unazad.Ne miješajte ljudi vjeru i državu.Zaboravite više izmišljene pojmove iz komunizma ima samo država… Više »

Kirgis
Gost
Kirgis

Kako se Nikolaidis utripovao, ka kokot Ranjov.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Na vlast mora doc neko ko nece kalkulisat sa Zakonom. Na prvo nepostovanje drzavnih simbola udarit po dzepu i osudit i na stub srama. A ne nam se pola gradjana ponosi kad vide da neko cijepa zastavu, bolesnici. Razumijem da neko nije volio dps i da se tesko zivjelo, ali da pozadina toga nije sama mrznja prema drzavi davno bi… Više »

D 1401 mln
Gost
D 1401 mln

Šta da radimo brate ako će da prave veliku srbiju i prirodnu albaniju ja sam crnogorac ali u ovom položaju nisam pametan.

simki
Gost
simki

ti si druze prije svega pacijent…pa bio cg srb marsovac

D 1401 mln
Gost
D 1401 mln

Simki mizeran si da ti odgovorim.

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Dejo , ti si bio I ostao LEGENDA! Ne obaziri se na Simkijeve komentare.
Nego mi reci kako je Ranka i tako to…?
Ima li tija korona i virusa po Italiji djaolji ih znali?

Lisboa
Gost
Lisboa

Sada će se lako videti da je to oko Velike Srbije laž.
Srbi kada su najjači bili napravili du Jugoslaviju, za koju svi kažu da je bila najbolja država u Evropi, toliko o tome

Jacg
Gost
Jacg

Aj polako procitaj nesto..srbi rasturise jugoslaviju sve im je malo ..ne zna stoka bez da arlauce pa dobise po cusi od svih..sad xe dobiti i od crnogoraca

Bernini
Gost
Bernini

Ne ksžu za tu Jugoslaviju Karađorđevića,ona je za sve narode osim Srbe bila tamnica! Ta Jugoslavija o kojo ti pričaš je Titova SFRJ,inače najljepša zemlja na svijetu!!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Bernini, je li hladno u Gusinju?

Realnost1
Gost
Realnost1

Evo ti razmisli sto bi radio da ti komšo dodje da ti uzme kuhinju za svoj stan, a drugi komšo spavacu sobu.

Ljubo
Gost
Ljubo

Pametni Hrvati recept za pitanje Srba

vjecna da je
Gost
vjecna da je

a makedonci ….odma su pohapsili popove spijune bie sad imaju svoju crkvu jezik drzavu nato su clanica i brzo u eu

Gastos
Gost
Gastos

Vecina Makedonaca je vec u EU, jer su svi davno uzeli Bugarsko drzavljanstvo i pasose (najveca ironija).

Gastos
Gost
Gastos

Vecina Makedonaca je vec u EU jer su svi davno vec uzeli bugarsko drzavljanstvo i pasos. (najveca ironija)

Bozidar
Gost
Bozidar

Pa eto mogli bi Hrvati poslati i koji zemljotres i to je dobar recept za Crnogorce.

Amnezija
Gost
Amnezija

E jado!!!

monty
Gost
monty

Bolje da posalju jednu bojnu u srpsku Budvu…

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Recept za montenegrine iz 1918.

Rabren
Gost
Rabren

DALEKO OD SVOGA RODA PLAKALE SU MOJE OCI NEMA BRATA NITI DRUGA TU DJE ONAJ NE POSKOCI DJE JE SRCE CRNE GORE I DJE GORI ZUBLJA SVETA JA SE VRACAM NJEGUSIMA I CETINJU SVETOG PETRA x2 VRACAM TI SE KAO MAJCI DOK U DUSI IGRA ORO DA PJEVAMO ONU PJESMU PROBUDI SE CRNA GORO!! OJ HA!!!!! CRNOGORCI samo casno i… Više »

Realnost1
Gost
Realnost1

Ocemo bogami dok god nas budu ovako pritiskali. Kad batale i dozovu se mozemo na pivo ka da nista nije bilo.

Gibanica
Gost
Gibanica

Rabrene Brate , to je prava zlatna sredina … ko nije za SEBE NIJE NI ZA DRUGOG !

Mulo
Gost
Mulo

Brzo nestaju izmisljenje nacije…

Realnost
Gost
Realnost

Dobar ti nik, u skladu sa izjavom.

mrkela
Gost
mrkela

1200 popova sa mantijama, svi srbi, idu od kuće do kuće i kunu ko se ne izjasni na srpsko zadovoljstvo ! Ako bude pitanje da li je Isus bio srbin 70 % će reći da !

monty
Gost
monty

Sta im za to vrijeme rade popadije…

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Vide vam se frustracije iz doma 🤣

monty
Gost
monty

I tebi iz bivse domovine,lijepe njihove…

simki
Gost
simki

izjasnjavanje treba da bude: 1 crnogorac 2 srbin, vjera : 1 pravoslavna 2 spc ..itd…pa nek se izjasnajva kako god kome lezi na srce. Posto ovo sto radi sekta je okupacija veze nema sa propovijedom vjere.

VERITAS
Gost
VERITAS

Ako neko parama moze da utice na to ko si i sto si onda si ti niko i nista. Ne postoji propaganda za vase ime i prezime, dje ste rodjeni, dje zivite, podizete vasu porodicu. Ja sam crnogorac.

marea
Gost
marea

Kakav besmislen text 🙂

Onogost
Gost
Onogost

Otvorene su 4 fabrike Srba, Ima da preplave Balkan, haha.

monty
Gost
monty

Kad god su htjeli da preplave Balkan,stizali su u opasnost da stanu pod jednu krusku….

Bozidar
Gost
Bozidar

Vi već sad možete pod jednu krušku a uskoro ćete moći i pod jedan fikus.

Mongro
Gost
Mongro

Bit ce ih za dvije kruske.

Lux
Gost
Lux

Medjunarodna zajednica treba da bude upoznata sa srpskom kampanjom, opozicija(40 poslanika) cijela treba da pošalje žalbu svim medjunarodnim predstavnicima. To bi imalo uticaj

Gastos
Gost
Gastos

100% oni su bas slepi, nista ne vide.

Niko u ex-Yu ne moze nista da uradi bez znanja i odobrenja handler-a.

DU HR
Gost
DU HR

Nikolaidis pojednostavljuje stvari. Njemačka politika je protiv mijenjanja granica. Ne postoji nikakav dogovor EU i SAD. Crna Gora će sačuvati svoju nezavisnost, veliki problem je ekonomska kriza, ali ja ne sumnjam u crnogorsku urođenu borbenost i državotvornost. Pozdrav iz HR i nek je vječna Crna Gora.

Gastos
Gost
Gastos

@DU HR

Naravno da nema menjanja granica. To su price da se drzi tenzija u narodu.

Ekonomska kriza jeste problem, ali se to ovde ne vidi.

Fortuna
Gost
Fortuna

Kako ne bih volio te, I ne bi mi draga bila, gordi krsu Crna Goro, ljepotico od starina, u nasem svijetlom dobu, ruza ruzom krasom kiti, sa planine vjetar sapce, ti ces opet nasa biti♥️🌹♥️

Zgembo
Gost
Zgembo

A cija je sad!?

Fortuna
Gost
Fortuna

Ispravka teksta_ti ces nasa Vjecna biti

Karl
Gost
Karl

Dritana baš briga za Crnu Goru, on ima svoju maticu i ne zanima ga naš identitet

Gibanica
Gost
Gibanica

Uh , oni zaboravljaju sa kime se “igraju” …. A šta ako u Crnoj Gori , živi 60% AMERIKANACA ??? Kako bi Beograd objasnio Vašingtonu da “on” brani svoj narod ??🤣🤣 Iskreno , ne brine me rezultat popisa stanovništva , koliko me brine interesovanje druge države ( SRBIJE ) , za taj popis !!!? Misli li ta ” SRPSKA INTELEKTUALNA… Više »

monty
Gost
monty

Nije to srpska intelektualna elita,nego ultranacionalisticka struja okupljena ranije oko Seselja a danas oko SNS i SPC…I na zalost na vlasti…

Gibanica
Gost
Gibanica

Monty , pod navedenim mislim na jednu staru organizaciju , koja je svoj narod u Srbiji , tlačila i tlači dan danas …. ta organizacija je javna-tajna u Srbiji , i postoji duže nego prva politička partija u Srbiji a to je i prije 1850-ih i to dosta prije .

PraviCG
Gost
PraviCG

Jeli ovo predpopisna kampanja ? 🙂 Pisite se ljudi kako se osjecate i tacka. Neka vam propagandi nece CG nidje.

McEnroe
Gost
McEnroe

Kad god su teska vremena Crnogorci se okupljaju oko jednog barjaka! Tako ce bit i sledece godine, i apsolutno sam ubijedjen da cemo prvi put posle 90-tih imat preko 90% Crnogoraca.

Bozidar
Gost
Bozidar

Hoćete sigurno ako vam se pridruže Crnogorci iz Srbije mada nešto sumnjam ?

velji serbistan
Gost
velji serbistan

počinje rijaliti

Bot
Gost
Bot

Nikolaidis ,Sukovici,Raspop Mihailo…….razmislite malo sa kim i cim se ova omladina trebala poistovijetiti i ko vam je bio pokretac nekog novog identiteta, nabrojah onako na prvu a ima jos pacijenata.
Kada to shvatite samo ce vam se reci u kojim zabludama ste zivjeli jer ovom narodu se ne prodaje magla.

roki
Gost
roki

sve normalni i realni ljudi…a da ne treba sa Amfilohijem da se poistovecuju, ili sa Mandicem ili Knezevicem?

1111
Gost
1111

Bote ti zivis u magli…a sto je najgore nijesi svjestan toga….

Boris I.
Gost
Boris I.

A svjestan je toga, svako je svjestan, nego mu ruzan posao da mora da pise gluposti..

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Crnogorci ne mogu bit haremski proizvodi

monty
Gost
monty

Srbi su nusproizvod,kolateralna steta…

mrkela
Gost
mrkela

Dritan je na prošlim izborima sa jednim glasom postavio srbo četnike na vlast u Budvu , sada se oni sa njim sprdaju jer im ne treba ! Crnu goru čeka scenarijo Budve ! Ura je najveće Crnogorsko zlo od nastanka Crne gore !

Leon
Gost
Leon

I, šta radimo? Očito mora da se mijenja strategija. Žalimo se a promovišemo “gradjanstvo” i ne zanima nas naš identitet

Amnezija
Gost
Amnezija

Zna se kako se desavaju vece demografske promjene u kratkom periodu . Veliki pritisci ,ucjene… Genocidi. Za asimilaciju je potreban duzi vremenski period.

Gastos
Gost
Gastos

Mislis kao 30 godina, ili duze 🙂

mrkela
Gost
mrkela

Ura je fašizovala izbornu volju svojih glasača i dovela do rata . Dritana slave republika srpska , srbija i srbi u crnoj gori to znači da je Crnogorcima pukla pogibija !

Mike so
Gost
Mike so

Bice slobodno izrazavanje pa kako se ko osjeca

Gibanica
Gost
Gibanica

Oće li biti “slobodno” kao i potonji parlamentarni izbori u Crnoj Gori ???
Pitam ZBOG KAMPANJE , KOJA SE PLASIRA IZ BEOGRADA , DA SE LJUDI DEKLARIŠU KAO SRBI ???
Pitam samo onako ….

Amnezija
Gost
Amnezija

Vec su poceli “slobodni” pritisci

Gastos
Gost
Gastos

Ako na nekog kampanja utice da promeni nacionalnost, onda nije ni bio Crnogorac.

Bice mnogo vise Srba Crnogoraca ili Crnogoraca Srba na ovom popisu.

KOMIT
Gost
KOMIT

Nažalost, ali to se i dešava.
Ciljna grupa su vam ljudi sa nižim IQ-om, koje ubjeđujete da ako su pravoslavne vjeroispovjesti onda moraju da se pišu kao srbi, jer ako bi se pisali kao Crnogorci, onda nisu pravoslavci i izmevjerit će svoje pravoslavne pretke.Ubjeđujete ih da se kao Crnogorci pišu katolici, muslimani, a pravoslavci ne.Popovi su beć krenuli u propagandu.

Max
Gost
Max

Do ovoga nas je dovela multikultura ovih 30 godina, totalno uništen identitet

D 16 sex devoja
Gost
D 16 sex devoja

Brate ja ne znam sta da kažem crnogorac sam. Ako budemo sami evo kažu napasce nas neko a sa srbijom kočio mnogo nas napredak.

mrkela
Gost
mrkela

U državi koja nema 60 % većinskog naroda nemoguće je smijeniti vlast , moguće je samo smijeniti naciju na vlasti i to vazda završi ratom !

Bozidar
Gost
Bozidar

Lelele trebaju nam ovakvi skupovi šta više njih. Trbalo bi organizirat jedan zajednički skup patriJota i litijaša da se nađu u što većem broju pa da ljudi u miru ” Razmijene mišljenje ” a i da prebrinemo ovo sa koronom.

Gibanica
Gost
Gibanica

Crna Gora jde sve do 2006-te , živjela jednim neizvjesnim životom ! To se sve odražavalo i na svakog njenog građanina i građanku , koji je od 1990-te , do 2006-te , živio u TRI različitie države , a da se nije ni pomjerio sa mjesta ! Tek ČETVRTA DRŽAVA , u kojoj živimo i dan danas nam je postala… Više »

Mekely
Gost
Mekely

Na popisu ili si Crnogorac ili Ravnogorac?

qkala im qka
Gost
qkala im qka

ili svetosavac

monty
Gost
monty

Ili gedzovan,sacuvaj me Gospode Boze….

Perko
Gost
Perko

Srbi 75 crnogorci 12 ostali 13 posto

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

neka ti toga brnabićka

460
Gost
460

Blago majci sobom, rodila bistrinu

Gibanica
Gost
Gibanica

Perko , IQ ti je taman ravan prvoj brojci koju si napisao … možda i drugoj .

1111
Gost
1111

Ni u Srbiji nema 75% srba…koje budalastine pricate….

Mekely
Gost
Mekely

Na popisu ili si Crnogorac ili RISTOGORAC?

Bd Bd
Gost
Bd Bd

A sto kome smeta sto su Budvani, Bokelji, sjevernjaci, Niksicani,…, Srbi? I Njegos i Kralj Nikola i Marko Miljanov i Sveti Vasilije Ostroski su bili Srbi. Citasmo li svi Gorski Vijenac? Na ovo nemate odgovor. Muk 🤣Je li danas postalo zabranjeno, ilegalno biti Srbin? Nije. Moze se biti i Srbin, isto kao i Albanac, Hrvat,… Ja sam Srbin, kao i… Više »

El Romero
Gost
El Romero

Svi Srbi su Crnogorci al to boli Srbijance pa svo ovo zlo cine.

Bjelopavlic
Gost
Bjelopavlic

Koje zlo pa nisu ti glasali srbijanci na izborima, nego pipni se malo da vidis gde ti je glava

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Nije istina da je iko id ovih koje si naveo bio Srbin. Niti to mozete bilo cime dokazati. Ali Srbi ne posustaju sa neistinama jer he to jedini nacin da ubijede one ljude koji ne drze do cinjenica no do pukog inata i pizme kojoj traze opravdanje među obicnim izmisljotinama.

McEnroe
Gost
McEnroe

Brate meni licno uopste ne smeta. Ja sam Crnogorac Srpskog porijekla. Ali prije svega Crnogorac. U Budvi i Boki ima dosta mijesovitih brakova, da je muz odatle a zena iz Srbije i obratno i fala Bogu svi imaju pravo da se izjasne kako zele. Ali nesto mi je to iskreno bezveze, da se izjasnjavam kao Srbin, a rodjeni sam Crnogorac.… Više »

roki
Gost
roki

Ceo zivot ti ispiraju mozak,a da ti to ne shvatas. Nije problem biti Srbin,problem je biti velikosrbin i ici na stetu drugih. Ko je malo stariji i ima svoju glavu a ne televizor shvata o cemu pisem. Sve ovo isto smo prosli devedesetih i onda su Srbi bili ugrozeni kao i sad. Na njihovu zalost svuda su izgubili i verujem… Više »

1111
Gost
1111

BdBd…pominjes stalno Gorski vijenac…te,muk,te nemamo odgovor,te ovo te ono…ajde kao veliki znalac,kazi ti nama …zasto ga je D.Bogosavljevic 1927 godine preveo sa crnogorskog jezika na srpski jezik….pogledaj digitalnu biblioteku Srbije pa onda rezonuj i drzi predavanja…

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Kog crnogorskoj jezika 1927??? Budimo ozbiljni. Gorski Vijenac “Narodnost mi Srbinska, um i dusa Slavjanska”. Muk??

Bernini
Gost
Bernini

A što mu u pasošu ne piše narodnost Srpska već Crnogorska?

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Drzava je Crna Gora, a narodnost Srpska. Drzava je BiH a narodnost Srpska. Kapiras za pasos?

KOMIT
Gost
KOMIT

Iiiii?
Kapiraš li ti šta pišeš??!!
Narodnost Crnogorska.
Ne izvrći činjenice!

Bernini
Gost
Bernini

Ti si strešen,definitivno. Njegošu piše narodnost Crnogorska. Kapiraš?

1111
Gost
1111

Odgovaras opet napamet…procitaj prevod pa onda komentarisi…naveo sam ti godinu i autora…ali ti opet po svom…citiras neke rijeci koje tebi odgovaraju…zasto ne procitas pa da vjerujes svojim ocima a ne ” guslas” neke nebuloze…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Posto je tebi Informer- izvor znanja, Farma obrazovna institucija, kulturno uzdizanje – setaliste u BD sa leskovackim rostiljem , ne bismo se spustali na taj nivo da ti odgovaramo.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

U prevodu nemas odgovor. Muk 🤣

1111
Gost
1111

Problem je u tebi…ti ne razumijes pola rijeci u Gorskom vijencu na koji se pozivas…vrtis par rijeci u krug i mislis da si pametan…a tek Luca mikrokozma…za tebe i takve je svemirska dimenzija…

ivica
Gost
ivica

eEmoj mali procitaj koju knjigu pa onda pricaj.Njegos je najveci crnogorac i otac moderne CG, a ti uzi sakacu pa setaj po Budva kako Gedje kazu od Nis i Leskovac.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Vidim niko nije citao Gorski Vijenac? Je li ovo Crna Gora ili Zagorje? Stidite li se?

SINDON58
Gost
SINDON58

Vi ste srbijanski manipulatori.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Sa primorja!

Bernini
Gost
Bernini

Doseli s južnu prugu.

Gibanica
Gost
Gibanica

Govorili su NAM da ne možemo sami živjeti , ali tada nisu govorili da ne postojimo , nego su NAS itekako opisivali u Beogradu drugačijim od njih , kao i sve ostale narode bivših SFRJ republika . Tada im je bilo evidentno da smo drugačiji , i ponavljam , govorili NAMA da ne možemo sami živjeti ! Da bi NAM… Više »

Botun
Gost
Botun

Kakve budalastine. Opismeni se za pocetak.

Gibanica
Gost
Gibanica

Botun , čisto da znaš , kad neko na nečiji argument i činjenicu odgovori kao ti , automatski sam sebi pripisuje komplekse osjećaja niže vrijednosti … Inače , nisam završio fakultet za Književnost , a ni ovo nije pismeni zadatak , nego si ti biće dosta puta to ponavljao , pa si i sam ostao na : ” uvodu ,… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Botune, ne znam kolko imas godina ali trebalo bi da se śećaš price iz naroda pred referendum kako kad se osamostalimo necemo imat leba da jedemo jer sve uvozimo iz srbije. Nece maltene mlijeka bit a ne sto drugo.
Nemoj da pricas o budalastinama jer ima nas sto se odlicno śećamo kakvih i koliko je sve budalastina izreceno u to vrijeme

Gibanica
Gost
Gibanica

Jesi ti neka učiteljica ??? 🤣🤣🤣

Luka
Gost
Luka

Nisu loša rješenja.Kontrola popisa ili bojkot.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

S obzirom da se pojavljuje prica o bojkotu popisa , pitanje koliko ce tu biti relevantni konacni podatci- moje misljenje je da treba svakom gradjaninu omoguciti uz l.k.
da provjeri podatke o sebi i clanova svoje porodice. Ukoliko to ne bude moguce , ozbiljno razmisliti o bojkotu.

Amnezija
Gost
Amnezija

Kontrolisati I same. Snimanje svake ankete u vasem domacinstvu

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

….ispravka- podaci

Gastos
Gost
Gastos

Pitanje za Crnogorce je da li im sada odgovara neposredna (standardna) prikupljanja podataka ili DPS-ova nova metodologija koja je tek podlozna manipulacijama ?

Ja mislim da treba neposredna, uz sve kontrole, neka ucestvuju i predstavnici opozicije.

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV ME

Koju metodologiju predlazes za prikupljanje podataka, neposrednu (kao i svi prethodni) ili DPS-ovu novu metodologiju koja je podlozna manipulacijama ?

Ja mislim neposrednu, da se otklone sve sumnje i raskrsti sa DPS-ovom politikom.

Sve kontrole neka se uvedu, neka ucestvuju i predstavnici opozicije u timu koji prikuplja podatke.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Neposredno i transparentno- i kao sto sam rekla- da svaki gradjanin moze provjeriti podatke. Kakva je to dps metodologija , nije mi poznato.

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV ME

Potrazi na stanici zavoda za statistiku dokumente, jos su tamo, o ‘registarskom popisu’ stanovnistva. Znaci ne neposredno, vec ‘korišćenjem administrativnih registara/evidencija’ . Dojument se zove ‘ INFORMACIJA O PRIPREMAMA REGISTARSKOG POPISA STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE ”

Ne cudi me da ni jedan Crnogorac/Crnogorka nije upoznat/a sa novom metodologijom.

Gastos
Gost
Gastos

@LJUBAV ME Registarksi popis, korišćenjem administrativnih registara/evidencija. To je bio plan DPS-a da moze da manipulise podacima. Vise informacija u dokumentu ‘Informacija o pripremama registarskog Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine’ iz Februara 2018. Crnogorci se nisu bas interesovali za popis pre 30-og avgusta. Pitanje za gradjane CG je da li zele neposredni popis (kao do sada) ili registarski… Više »

Pravda
Gost
Pravda

Neka idu na Kosovo.Srbi su CRNOGORCI

Dedi
Gost
Dedi

Koliko god se pisali kao Srbi, uvijek će ih u Beogradu zvati Crnogorci!

Bojan
Gost
Bojan

Pa izgleda da u Crnoj Gori moram biti Srbin a u Srbiji Crnogorac. Ja sam 2011e mislio da i ovdje mogu biti Crnogorac ali nisam mogao jer sam bio etiketiran Srbinom i ostajao bez posla. Sad cu bar sam sebi na popisu dati tu etiketu.

Botun
Gost
Botun

Kako si glup.

Gibanica
Gost
Gibanica

Botun , je li jedan od “onih dana” ? Greotice ….

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Pa oni to i hoce, hoce da budu Srbi a da imaju crnogorsko junacko ” poreklo”, pedigre najbolje rase. To su sirocici bez imalo casti.

Aaa
Gost
Aaa

Dedi tacno tako.Samo se ovdje tako zovu.

Баранин
Gost
Баранин

Па то је тако свида у Свијету. Ми смо Срби а кад дођемо у Бг кажемо да смо Црногорци, што и јесмо. Вама изгледа то није јасно пошто не правите разлику између државности и народности. Албанац са Косова ће рећи у Тирани да је Косовар, а тамо ће рећи да је Албанац. Ваљда вам је сад јасније.

KOMIT
Gost
KOMIT

A vi ne pravite razliku između vjere i nacionalnosti!

Miki
Gost
Miki

I? Kad nije sumadinac vec crnogorac…

Kico
Gost
Kico

Ako na popisu Crnogorci budu manjina u odnosu na Srbe onda i ne zasluzujemo drzavu da imamo. Srbinom se pisati kao dva miliona Roma u Srbiju nece niko normalan, pa ko voli nek izvoli. E viva🇲🇪

Botun
Gost
Botun

Kakvi Crnogorci? To je regionalna oznaka. Kompleksi iz cetiri nahiji.

Amnezija
Gost
Amnezija

Regionalna za neobrazovane. Prelistaj svetsku literaturu na bilo kom drugom jeziku sem srpskom. Bojim se da bi ti se srpski svet srusio kao kula od karata

Nmk
Gost
Nmk

Regionalno je botun i muka je ne vidjeti dalje od botuna

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Prije ce bit da vi imate kompleks od te 4 nahije i to neizljecivi

Nmk
Gost
Nmk

Tako je Kico i ne samo roma nego jos i desetine naroda koji nijesu Srbi pisu se i izjasnjavaju kao Srbi. Pa koliki broj Crnogoraca je podlegao propagandi na ovaj ili onaj nacin. No ko na zdrav nacin reznuje stvari on ostaje ono sto su mu bili preci. Mi Crnogorci zdravog razuma mozemo biti ponosni na Crnu Goru Crnogorstvo i… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Posrbljen Crnogorac je ponižen,osramoćen Crnogorac.Suočavanje sa istinom je bolno pa mu lakše da se poistovijeti sa onim što ga je ponizio i osramotio.Pominjali smo Stokholmski sindrom,ovo je nešto slično.Mi smo bolesna nacija.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I Njegos ti je bio posrbljen? E moj Hogare….. Citaj Gorski Vijenac….

Hogar
Gost
Hogar

Nemaš ti znanje da bi pisao o Njegošu,drug, a ja nemam nerava da ti objašnjavam,treba mi previše slova.Uglavnom,sve u šta vjeruješ je laž..ali sve.Nit’ je Njegoš bio ono što misliš da jeste,nit’ je istorija koju si učio istinita.Isto važi za tvoje “porodično” predanje,sve najobičnija **dnjava koja se uporno ponavlja.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Pa citiraj Njegosa kao ja? Ne možeš, nemas znanja, ni mogucnosti. Narodnost mi Srbinska um i dusa Slavjanska – PP Njegos. Sah, mat!

KOMIT
Gost
KOMIT

Toti neko srpsko izdanje,hahaha🤣

KOMIT
Gost
KOMIT

Ispravka * To ti

Kujava
Gost
Kujava

Srce i prag srpstva je Kosovo,idite tamo a nas ostavite na miru.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Srpska Sparta!

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Bd, nikad nije postojala ” srpska ” Sparta…izokrenuli ste sintagmu” Slovenska Sparta” ruskog istoricara Evgenija Markova, koji je tako nazvao Crnu Goru. Zar vas nije sramota?

SINDON58
Gost
SINDON58

Vrijeme cuda U pravu ste! 100%

SINDON58
Gost
SINDON58

Bd Bd Ti si boestan. Crnogorska Sparta. Crnogorci nijesu nikakvi Srbijanci.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Budva je Srpska. Sidji, prosetaj….

Bernini
Gost
Bernini

Veliki si mi ti Spartanac,čas pišeš latinicom čas azbukom. Kako vjetar duva!!

KOMIT
Gost
KOMIT

Zavisi ko mu plati sendvič🤣

KOMIT
Gost
KOMIT

Ajde junače pođi u Prištinu, digni tri prsta, trobojku i uzvikni :srpska sparta”.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Bio sam. I jesam. U Gracanici. Ne ponosi se svojom sramotom… Ne kiti se tudjim perjem.

monty
Gost
monty

Hahahahahahaha…..I pricao sa onim do tebe na engleskom,ko i svi hrabri Srbi kad stignu tamo…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ili jesi ili nisi. Volio bih da nas ima i 90% Crnogoraca. Ono sto je sigurno da sam se pisao i 2011 i da cu se 2021 pisati i izjasnjavati kao Crnogorac! Svi koji nacionalnost mjenjaju kako koja vlast dodje, treba staviti na stub srama i da se jednom sa tim rijesi. Pa bili oni Crnogorci, Srbi, Albanci, Hrvati, Bosnjaci…… Više »

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Najveci Crnogorci zive u Rozajama, Tuzima, Petnjici, Gusinju, Ulcinju… Njegos bi bio ponosan….. 🤣🤣🤣

SINDON58
Gost
SINDON58

Bd Bd Opet si bolestan.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Ali imam 2 fakulteta i zivim kao car u slobodnoj Budvi. A vi robujete kompleksima porijekla, i zivite od sendvica.

monty
Gost
monty

Sto puta sam ti rekao da Visa policijska skola u Zemunu i ubrzani kurs BIA za propagandne aktivnosti u inostranstvu nisu fakulteti…

Rakun
Gost
Rakun

Pa nemoj tako. Ljudi su i oni koji su se devedesetih pisali kao Srbi a posle u dvijehiljaditim kao Crnogorci. I to su ljudi. Mozda su promijenili nacionalnost, ali i to su ljudi i ruzno je tako pisati.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Po podacima s popisa vidi se ko je i u kojem pravcu mijenjao nacionalni identitet, posto polagano raste broj srba. Ono sto vi treba da znate i da se s tim pomirite je to da smo se izborili i za drzavu i za jezik, a i za crkvu cemo. Zato ne trazite djavola no primirite malo, jer vam nece bit… Više »

keyboard
Gost
keyboard

“Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis”. Pa valjda se knjizevnici bave knjizevstvom a ne politikom.
Ja sam patriota, i ne zelim da se drzava proda globalistima, kao sto su to uradili Djukanovic i Vucic.
Ne zelim kineski komunizam.

Marko1969
Gost
Marko1969

A popovima jeste?Ajte molim vas,knjizevnici mogu biti sto hoces ALI POPOVI U POLITIKU –
BOG S neba da se spusti prvo bi to zabranio !
Ali PARE, PARE …
I naravno NIKAD NECE CRNA GORA BIT OBALA SRPSKOG MORA.

keyboard
Gost
keyboard

Ne znam zasto ste to toliko propagira? Kad je taj isti pop podrzavao Mila, sve je bilo u redu. Niko ni rijeci nije rekao. Da malo sagledamo proslost. Da li su ljudi ostavljali svoju imovinu drzavi? Odgovor je, nisu. Ostavljali su je crkvi, dzamiji … tj vjeri. I naravno NIKAD NECE CRNA GORA BIT OBALA SRPSKOG MORA. Slazem se, ne… Više »

Marko1969
Gost
Marko1969

Slazem se, samo kazem kad mogu popovi, moze svako. Ako je vec tako.

Holms
Gost
Holms

Nikolaidis je došao iz Bosne i postao veći Crnogorac od svih nas

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Eto kakvi su crnogorci.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Sad ti smeta Nikolaidis knjizevnik, ali zato arcite Njegoša knjizevnika.. to vam ne smeta. Licemjeri.

pompeo
Gost
pompeo

Kao knjizevnika ga je proglasio index.hr

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivjela Srpska Crna Gora

Cnr
Gost
Cnr

Takva ne postoji. Dana nije izdrzala 1918.

simki
Gost
simki

tako nesto ne postoji dok je crnogoraca ima posrbica i srbijanskih popova ali daleko je to od ove gluposti sto si napisao.

srbisuTurci
Gost
srbisuTurci

srbi ne postoje, nestali su pod Turcima, danas samo postoje Srbijanci i Posrbijančeni crnogorci.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Zivjela Srpska Crna Gora!!! Budva

monty
Gost
monty

Znas li sta radi Crnogorac kad napuni 18 godina…Ide u Beograd da studira.A znas li sta radi Srbin kad napuni 18 godina…Ide u Crnu goru da trazi oca…

Lola
Gost
Lola

Zivjela Srpska Crna Gora

Vukota
Gost
Vukota

Ovo je izgleda agonija koja će još dugo da potraje. Crnogorci opet moraju da se bore za svoju državu a Srbi nikako da shvate da su živjeli u jednoj državi samo dok su živjeli u Jugoslaviji i da se to nikad više ponoviti ne može i neće.

Mongro
Gost
Mongro

Nadam se da ce se mnogi “srbi” sa crnogorskim korjenima zainteresovati da nešto i pročitaju o istoriji CG da se nebi desilo da kroz koju godinu kad malo budu sazreli i do njih dopre poneki podatak o njihovom porijeklu, da ne bude kasno, a oni budu svjesni da su bili izigrani i učestvovali u rušenju i nestanku sopstvene grude koju… Više »

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Opismeni se pa drži govor

Luka
Gost
Luka

Ovo je portal ,a ne katedra za jezik.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Luka, portal je medij, i ne lupaj!

Mongro
Gost
Mongro

Imaš neki prigovor na moju pismenost?😀 Sad si me stvarno zabrinuo!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Zbog promjene vlasti na popisu sigurno se povećava broj posrbica. Prirodno broj Srba ostaje isti jer ih skoro ni nema osim izbjeglica.

banjani
Gost
banjani

A ko dade izbjeglicama u zadnjih 30-tak godina lične karte i pravo glasa i zaposlenje,a nama Crnogorcima nedadoše čak ni spajanje porodice,žene nam imaju neke plave lične bez prava glasa,a đeca već punoljetna isto bez statusa,e tu gubimo,a srbi iz BIH i Srbije sa 2,8posto dođoše na 28 posto sistemom slanja izbjeglica iz SFRJ,viđi đavola srbi iz Krajina,Kosova,Mostara-Sarajeva itd niđe… Više »

simki
Gost
simki

sto se ne objavi broj toga kancera sto je izbjegao u cg? a mi im dali papire

460
Gost
460

Sve ih treba vratiti u šumsku republiku,

Bd Bd
Gost
Bd Bd

A ko je bio Njegos? Srbin. The end. Ps ne lupajte gluposti o izbjeglicama. Sramota je i za vas….

460
Gost
460

Mora da si i ti uteka patriota, vuču li ti korijeni iz Turske

monty
Gost
monty

Korijeni mu ostadose u Hrvatskoj….

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Ibro, ti li si? Dodji u Budvu, ali ponesi pasoš.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Bd, vidi sto pise u Njegosevom pasošu. Ende. Konec. Finito.Kraj!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Narodnost je jedno, a drzava drugo. Vidi BiH. Sah, mat. Znas sah valjda?

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Procitaj sto Njegosu pise u pasošu. Crnogorac!!! I prestsni da lazes.

Bernini
Gost
Bernini

Zadnje riječi na samrti Njegoš je uputio svom Crnogorskom narodu,a ne Srpskom.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Drzavi CG. Srbima.

Bernini
Gost
Bernini

Zapisano je”… mom Crnogorskom narodu..”. Šta ćeš….

SINDON58
Gost
SINDON58

Bd Bd ti si bolestan. Njegos je CRNOGORAC. Vani idjite iz Crnu Goru u govnu Srbiju. Gubite se iz Crnu Goru

SasaNK_ME
Gost
SasaNK_ME

Smrt fasizmu drugovi.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Montenegrinskom. Stop crnogorcenju!

Mestar
Gost
Mestar

Sloboda narodu! ✊

Montenegrina ZH
Gost
Montenegrina ZH

Crna Gora, nasi djedovi, majke, ocevi koji su nas naucili
da budemo casni i posteni i volimo nasu malu ali predivnu zemlju- OCEKUJU TO OD NAS‼️Svi zajedno , da sacuvamo duh i tradiciju!Zivela Crna Gora!♥️

eoeeo
Gost
eoeeo

jes sve ćemo mi crnogorci sjeđet i gledat. ahahahah. nego zavisi od ponašanja može dunut orkan

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Opismeni se, pa pisi….

Bernini
Gost
Bernini

Sa koje strane ti sad duva Bd?

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Nepoznati su mi prizemni komentari tipicni za tvoj soj.

monty
Gost
monty

Iz onog kratkog perioda kad sam ucio skolu u Srbiji umem savrseno da razlikujem Srbijanca koji pise na ekavici od zitelja Crnogorskog primorja…

SINDON58
Gost
SINDON58

Bd Bd TI SI mali KALIGULA!!!!!!!!!!!1

Bernini
Gost
Bernini

Tvoji komentari govore o tebi!

Gastos
Gost
Gastos

Na popisu kako se ko oseca. Ne verujem da ce biti nekoj tektonskih promena. Crnogorci nisu absolutna vecina a Srbi nisu manjina. 44-45% prema 32-33%. Ako se stvarno drastično promeni slika, onda ce se videti koliko je straha bilo. Status quo. Kao sto neko reče, ako su se velike sile dogovorile… Uporno plaše narod poplavom od 200 hiljada Crnogoraca iz… Više »

Segio
Gost
Segio

Dps je bio odličan da nas branimo čuva od onih koji nas ne nspadaju.
Naravno od kaže da napadaju inonas brani.
Do je uspio je da zaustavi Srbiju, Studiju.. a ne može lopovluk, klanove…
Sada ćemo da vidimo da li će nas neko ponijeti unŠumafiju, mislim da neće.
I da će sada biti jasno da nikada nije ni htio

Petrovic
Gost
Petrovic

Kad neki ljudi podrivanju drzavu a imaju Crnogorskom drzavljanstvo treba da odgovaraju za izdaju tako je demokratskim drustvima. Svi smo znali da litije ruse drzavu I Evo cim je nova vlada dosla ili doci ce oni su prestali Ali neka I’m je sretno da vidimo I ovo cudo od vlade

simki
Gost
simki

Citavo vrijeme evo 10g se pitam sto radi drzava po tom pitanju i nikako mi bit ne moze jasno da nista uradili nisu na ocigledne stvari.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

A sto se stidite Njegosa montenegrini moji?

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Stidis li se ti krađe Crnogorca Njegosa?

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Njegos je bio Srbin. Citaj Gorski Vijenac. Tu sve piše, da ne polemisemo.

Neko
Gost
Neko

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis 😂😂😂 cuo sam da je ovaj iz Cuca

Gigi
Gost
Gigi

Sa Njeguša, ne možeš falit 😂😂😂

Bernini
Gost
Bernini

Biti ili ne biti! Na nama je hoćemo li dozvoliti nestanak CG i njeno pretvaranje u regiju srpskog “sveta” ili nam je mjesto u EU! SPC i njena falanga spremaju udarac,neće proći!! “Postojaće Crna Gora dok je sunca i Grahovca….!”

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Vi Cetinje i Rozaje montenegrinisite i crnogorcite. U Budvi, Boki i na moru da niste pisnuli!

Misko
Gost
Misko

A kad su Budva i Boka bili srpski?

Bernini
Gost
Bernini

Bd interesantan si ti Srbin za jednokratnu upotrebu. Čas pišeš latinicom čas ćirilicom što ukazuje na tvoju podvojenu ličnost i lične frustracije koje manifestuješ izraženim nacionalizmom i šovinizmom uz površno i netačno poznavanje istorije. Odmori malo,dobro će ti doći da odmoriš tu napaćenu i opterećenu dušu!

Gastos
Gost
Gastos

Svi ce sa Balkana nadam se jednom u EU. Ali, samo bez iluzija, niko ovde nije nezavistan sada, a kamoli kad udje u EU. CG je svoju monetarnu nezavisnost predala odavno uvodjenjem evra, a ulaskom u NATO i kasnije u EU, i poslednje ideale nezavisnosti. Male drzave ce ‘primati’ zakone za sprovodjenje. Svi koji su zabrinuti o nacionalnoj strukturi CG,… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Pa bi ti da očuvaš iluziju nezavisnosti!? Sa Kosovom napr.?

676869
Gost
676869

Ако знате шта вам је био ђед , прађед, итд. будите доследни, или их се одреците и будите нешто ново.Имате право да будете политички, генетски инжењеринг. Шта ће вам бити деца кад дођу нови “генетичари” а изгубите корен?

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Tačno , znam da su mi đed i prađed bili Crnogorci i naravno da ću i ja biti Crnogorac !

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A u Drobnjak pogotovo😂

Cnr
Gost
Cnr

Tako je, djedovi i pradjedovi su na popisima rekli sto su. A ovi su neki postali Srbi preko noci 90-tih. Njihovo pravo i njihova sramota.

Morpheus
Gost
Morpheus

Po ovoj “analizi” SPC radi za Trampa jer Tramp pravi veliku Srbiju a EU mu pomaze..sad nam je je i EU neprijatelj…ko god ne podrzava DPS

Iko
Gost
Iko

Ne opterećujte se ljudi,biće onako kako se veliki dogovore. I ako Srba bude 40%I 50%,CG će bit tu dje je,niko je ne može izbrisat jer ne da zapad,ukoliko se drugačije ne dogovore,a neće.

Mongro
Gost
Mongro

Ko meni može narediti kako cu se izjasniti? To sto ti pričaš to su gluposti! Niko nam neće ni pomoci, niti odmoći, ako to mi sami ne uradimo! Previše nas je loša politika dps uspavala! Svjesni smo bili i svjedoci mnogih njihovih nekorektnih poteza a da ne spominjem ključne stvari, a to je, da su sve učinjeli da prave suveneristicke… Više »

DOLINA BOGOVA
Gost
DOLINA BOGOVA

Na nasu zalost ovo je ziva istina

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Počinje posrbljenje Crnogoraca prvo je bilo 1918 kad su Crnogorcima silom nametnuli 4s na kape Crnogorske pa 91 kad je broj Srba skočio sa 8 procenata na 32 i sad 2020 kad oce da ponište Zauvijek ime Crnogorsko.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Od kada je Boka u CG? Od 1945.Cist srpski kraj. I dannas isto, zar ne vidis? Prije sto godina svaki Bokelj je znao da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin. Misli o ovome Franjo iz Boke….

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Bd, pitaj svetog Petra Cetinjskog kad ono potpisa ujedinjenje Crne Gore i Boke…dako ti udje sto u glavu.

Misko
Gost
Misko

Kad si tako pametan u kojem periodu je bila Boka srpska?

Rakun
Gost
Rakun

Pa Boka nije bila u Crnoj Gori do 1945. Ahahahahaha

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Na žalost,svima je jasno da mi crnogorci nedamo svoju krvavo stečenu slobodu,bez ako treba pinovnog rata ,pa da nas ima samo 50 hiljada,ne postoji te sile dok nas je i jedan da će sa nam vladati usneško zvani hijena,moro bi nas pevo sve fizički odstranit,zato me nije briga za popis koli za lanjski snineg!

crna gora
Gost
crna gora

isto misljenje imam

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

“Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore!”
Postojaće Crna Gora,
dok je Lovćena i Durmitora,
dok je mora pod Barom i Kotorom,
dok je sunca i dok je Grahovca!
“Da je vječna Crna Gora!”

Zex
Gost
Zex

Ostaće samo dugmići

Kokot
Gost
Kokot

Dobro jutro poštovaoci lika i djela MĐ.Samo da vam kažem da je OVO NEKA NOVA CG NA KOJU SE MORATE NAVIĆI

Svoj na svome
Gost
Svoj na svome

Na ovu vašu što ste je proslavljali se navikavat nećemo.

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Ne kukurici prerano kokoticu nije zdravo….

simki
Gost
simki

aj navikni me, nekako mi slabo ide odvikavanje od svoje drzave …a vi ste poznati na navikavanje i odvikavanje…HR BIH Kosovo …drugacije nece biti ni sa cg.

TonyZ
Gost
TonyZ

Ovo je sjajna prilika da vidimo koliki procenat stanovnistva ima IQ oko 70, izjasnjavajuci se kao Srbi. Nakon popisa ce se znati isplatili se graditi porodicu ovdje ili ici vani. Mislim da smo kao crnogorci dozvolili ovo jer smo dopustili da neznanje ispliva na povrsinu, dozvolili smo upliv srpskih medija koji su veoma iskusni u manipulisanju. A nas je odogovor… Više »

simki
Gost
simki

pravi komentar

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Izjasnicu se kao Njegos, Kralj Nikola, Marko Miljanov i svi nasi preci. Znaci Srbin!

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Znači – Crnogorac. Ali, mi tebe licno amnestiramo, mozes biti i….da ne kazemo ko. Budi slobodno ono sto jesi. Nista .

Carlito
Gost
Carlito

Ha, ha game over

Miki
Gost
Miki

Jel ovo neki corona spreading skup?

Logičar
Gost
Logičar

Može li u popisu da stoji stavka Matična država, pa da se zna da li Srbi iz CG pripadaju Crnoj Gori ili Srbiji? Ovako Srbija prisvaja sve Srbe.

Radosav
Gost
Radosav

Ko je ovaj Grk?

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Pocrnogorcio se 🤣🤣🤣

Gibanica
Gost
Gibanica

“Vajfert” je staro srpsko prezime , ako se ko sjeća 🤣🤣🤣🤣

Bernini
Gost
Bernini

I Brnabić,najčistije srpsko prezime.

Max
Gost
Max

Joooj, jedan lajk 15 dislajkova i obratno, zavusno od komentara. Dajte se uozbiljiti vise

Gekon
Gost
Gekon

Ako ova dva vrsna poznavaoca prilika to kažu onda mora biti tako

Djuka
Gost
Djuka

Ja mislio da će NKT pronaći vakcinu protiv korone.

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Kako se ko osjeca to je problem ako nije na vasu stranu. Da se to ne zove fasizam, ono prucevi jednu gomilu

Gogi
Gost
Gogi

Crna Gora je nezavisna država pa da Srba ima i 40% valjda se nešto pita i ovih drugih 60 ili 70%.
I Mađari su većinski u Subotici a Bošnjaci u Novom Pazaru, pa ne vidim da su promijenili državu radi toga.

Pitaj Hrvate
Gost
Pitaj Hrvate

Ozbiljno ?? Prisjetite se vi stariji ,a vi mlađi ako ne znate pitajte starce. Naime , i EU i Amerika su u početku apsolutno bile protiv raspada tadašnje Jugoslavije i osamostaljenja Hrvatske i Slovenije i ama baš svi su bili protiv nas. Znate kada su promijenili mišljenje? kad smo pokazali zube , neuništivu volju i fanatičnu upornost. Ksenija , samo… Više »

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Pitaj Hrvate, e svaka ti cast. Najbolji i najkorisniji komentar.
Hvala. Potpuno ste u pravu jer plivamo kao muva u mlijeku a nista ne preduzimamo. Krajnji je cas!

monty
Gost
monty

Tako je…

Podgorica
Gost
Podgorica

Republika Srpska, Srbija, sjeverni dio Kosova i Crna Gora bice nova zajednica. Albanija, dio Kosova veci, dio Makedonije dio Crne Gore u Prirodnu Albaniju. Cini mi se da je ovo cilj Amerike i Evrope kako shvatih Nikolaidisov tekst.

Edw
Gost
Edw

Bez promjena granica ce biti.

Realnost
Gost
Realnost

Popis dolazi u pravo vrijeme ,neće bit više 99 % SRBIN ,100%Crnogorac,bit će kako i treba da bude ili Srbin ili Crnogorac,dostina bi dali sve sad da se mogu vrnut pod crnogorsku kapu ,vješto su se prikrivali i sada kada su iz pravoslavlja prešli u svetosavlje nema nazad.Koliko god da bude Crnogoraca dovoljno da se Crnoj Gori ne zatre ime.

Srbin
Gost
Srbin

Ko je do eo pravoslavlje na prostore Crne Gore?
Miras Dedejic ili Sveti Sava?

simki
Gost
simki

da nije risto sa vjernim stadom

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Vi ste izbaceni iz Pravoslavlja za citav svijet, novoizmisljeni montenegrini. Sto nije jasno?

monty
Gost
monty

Jedino ako su Risto Radovic i oni koji ga placaju izmislili pravoslavlje…Inace Srbi su ga primili od brace Bugara…

VERITAS
Gost
VERITAS

Ko nas je izbacio? Risto i njegovo neobrazovano stado?

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Jedina mogucnost da se ovo sprijeci je ujedinjenje u jednu partiju svih Crnogorskih politickih partija.

Miki
Gost
Miki

Upravo smo to uradili. DF predvodi tu koaliciju

Mihtesha
Gost
Mihtesha

A koje su to crnogorske partije?
Bošnjaci za sebe srbi za sebe, albanci za sebe.
Šta je ostalo od partija?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

To je najgori od svih mogucih puteva, jer tim putem tesko da crna gora moze opstati u danasnjim granicama !

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Lovcenska, hahaha, pa necemo, valjda, vad, izdajnike slusati. Idi ti za svojim stadom, dako se mi snađemo bez tvojih ” savjeta”.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Koji vi, obicni punoglavci, ne znate sto je ni nacija ni drzava a ni politika. Ne salji ti mene ni u kakvo stado, nijesam ja ovca, ja sam Crnogorac i moja jedina drzava je Crna Gora ! Nijesam ja nepismena avetinja !

Papiric
Gost
Papiric

Ne nego da se pojavi jedna zdrava liberalna partija koja ce da okupi crnogorski narod, a ove lopuze do sad, u istoriju..

Morpheus
Gost
Morpheus

A koje bi to bile? Dps napr ima vise veliko Srba od vecine partija…Boskovic napr pa Ivanovic…sem SDP i URE sve ostalo su patriote za profit a do utorka ce promjenitiu stranu ako im se vise isplati jer su vec to jednom uradili

Putijer
Gost
Putijer

Morfijum…neka, čoče, ne daji nam ti savjete…

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Znači odgovor na nacionalizam je nacionalizam

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Narocito iz Rozaja, Petnjice, Gusinja, Plava, Tuza, Ulcinja. I Cetinja sa njima, ka i vazda. 🤣🤣🤣🤣E sa vama-necu!

BarBar
Gost
BarBar

Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije imao za cilj “jačanje crnogorske državnosti”, kako to pogrešno navodi autor ovog teksta, već diskriminaciju najvećeg broja građana Crne Gore i otimanje nepokretnosti na kojima je upisana Mitropolija, u upravnom postupku, čega su, istim Zakonom, pošteđene sve druge vjerske zajednice. A ko je trebalo da kasnije gradi hotele i stambene zgrade na oduzetom zemljištu, to… Više »

Sreten
Gost
Sreten

E kako si ti navodno naivan.

El Romero
Gost
El Romero

Cista laz i promjena teza. Nije Crna Gora 100 godina stara i nije Srbija pravila crkve. A najvece licemjerstvo je kada mahom izbjeglice po politickim skupovima nazvanim litije uzvikuju ne damo svetinje.

MPT
Gost
MPT

A koji tačno član zakona propisuje otimanje imovine mitropoliciji četničko-svetosavskoj, a štiti ostale vjerske zajednice od tog otimanja imovine?

Veljo
Gost
Veljo

Vazda li ste diskriminisani….

KOMIT
Gost
KOMIT

“Diskriminaciju najvećeg broja građana”?
E baš me interesuje, otkud dođe do ovog podatka da su pristalice SPC većina?!
Nisu svi pravoslavci u Crnoj Gori srbi, kao što ti i tebi slični pokušavate da nametnete.
Ima nas Crnogoraca pravoslavaca!

Srbin
Gost
Srbin

Komit, nema crnogoraca pravoslavaca da nisu srbi, pravoslavna crkva je svetosavska od vremena Svetog Petra, pa Njegosa, na kraju kralja Nikole koji se izjasnjavao kao srbin.
E sad znam da vas komuniste i lazne pravoslavce boli srpstvo, i da ste i Njegosa sakrili u ladice vase lazne istorije, al sta da se radi.

El Romero
Gost
El Romero

@Srbine u svetosavskom uputstvu za upotrebu pise da je i bog srbin. Nije ni cudo sto treba IQ taman koliko broj cipela za to clanstvo.

Bernini
Gost
Bernini

Sveti Sava je od vremena Petea i i Petra Ii,a u CG je uveo Nikanor Ivanović 1856. Dobar si sa godinama,takva Vam je sva istina!!

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Može li meni neko objasniti zašto se širom evropske unije mnoge crkve prodaju a zašto su kod nas toliko bitan faktor?

Mile
Gost
Mile

Nema tu objasnjenja, ako vjerujes razumjeces

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Ali ostaje nejasno zašto težimo ka EU ako tamo crkva nema skoro pa nikakav uticaj. Sobzirom ba forsiranje SPC odnosno crnogorske mitropolije stičem utisak da mnogima nije jasno šta hoće. Ispada neki vjernici u inat.

nole
Gost
nole

tuje lova bez pokrica koja se nigdje ne zavodi-neproknjizava- a samose ispod stola dijeli

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Božiji biznis.

Sunshine
Gost
Sunshine

U EU se nidje ne prodaju crkve, odakle ti to

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Ne znam da li ovdje odobravaju postavljanje linkova ali ima ih širom Beneluksa na prodaju koliko hoćeš. Ima i u Njemačku isto.

Crnogorac 2
Gost
Crnogorac 2

Pa zato sto mi vjerujemo u Boga i trydimo se da zivimo po 10 bozjih zapovjesti. Zapad sam po sebi je vecinom katolicki a katolicka crkva sama po sebi nije bozja crkva vec obicnog covjeka -PAPA. Katolici su izmijenili sedmu bozju zapovijet i sceti dyh ih je napustio. Zapad nezna sta znaci posjedovati svetoga duga tako da te skroz razumijem… Više »

Pitaj Hrvate
Gost
Pitaj Hrvate

Isus Krist , sin Božiji , otkupitelj i spasitelj naš : –Petre , ti si stijena i na toj stijeni ću izgraditi crkvu svoju–. PETAR ( Sveti Petar ) , je bio prvi Papa ,a svi ostali Pape su njegovi nasljednici. Dakle nevjerni Tomo , zar uistinu misliš da Petar nije od Boga živoga poslan?

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Jok, ja samo ne vjerujem da je Marija mogla ostati nevina a trudna pa zbog toga mislim da je biblijska priča u jednom znatnom dijelu manipulatna odnosno izmišljena.

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Ok ali kad tako misliš što ćeš onda u evropsku uniju?

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

A Marija je nevina postala trudna?

marius
Gost
marius

Brate ti zivis u civilizovanom svijetu, koji je od , na zalost nasu , miljama daleko. Odje se ne radi tolko o crkvama i parama ,kolko o tome da se ovom narodu nametne vjera , i promjeni nacionalnost. Odje su SPC i neke partije srpskog opredjeljenja tolko uporne, da nas sve posrbe, da je to postalo vise nepodnosljivo. Narod je… Više »

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Zavadi pa vladaj, stara izreka.

Marjan
Gost
Marjan

crkve se prodaju? pa dokle ide ta vasa propaganda…

Црногорац
Gost
Црногорац

Zbog toga sto mi postujemo nasu tradiciju i nase porijeklo,na svoje ne damo,za nesto za sta su se naci preci borili,jer nijesmo tikva bez korijena !

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Ali su zato evropljani tikve a mi težimo prema njima pa prema tome želimo da postanemo i mi takve tikve? Da nije možda malo obrnuto?

Ivan
Gost
Ivan

Gastarbajteru. Pravi si Gastarbajter. Navedi mi jednu zemlju u Evropi gde se crkve prodaju.

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Holandija, Belgija, Luksemburg, Njemačka (mogu ti poslati linkove)

Mongro
Gost
Mongro

Zato sto tamo ljudi razmišljaju svojim glavom a kod nas dostina je svoju glavu dala popovima u naramak.

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Manipulacija

Ivan
Gost
Ivan

Gastarbajteru , treba Milo da kupi crkve i da nam bude on Bog.

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Nema Milo nikakve veze sa mojim pitanjem. Pitao sam zašto favorizujemo crkve kad ih zemlje prema kojim težimo skoro pa ne spominju a u mnogima su na prodaju.

Ivan
Gost
Ivan

Gastarbajteru , prodajmo crkve Djukanovicima.

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Malo je bez veze pitanje, tamo gdje se prodaju tamo se i kupuju, može da se pita zašto se tamo kupuju crkve i ko ih kupuje.

MMM
Gost
MMM

Crna Gora je 30.avgusta izgubila ave. Ko to ne vidi ima dioptriju. Salis se za dioptriju ali je otprilike tako. Dio establishmenta DPS-a, u liku pojedinih ministara i bahatib gradonacelnika, je svojom pohlepom i neznanjem srusio drzavu.

dzo
Gost
dzo

Slazem se u vecini sa tobom. S druge strane da je ista ta klika ostala jos 4 godine, CG bi samo jos vise izgubila, ne mislis valjda da ne bi nastavili po starom. Sad pamet u glavu, ako je ista ostalo

KLM
Gost
KLM

Naprotiv
Dobila mnogo
Mnogi ce sad naravno ukoliko se krene posteno vladati istinski voljeti svoju zemlju Crnu Goru
Koju je akocemo posteno bivsa vlast mnogima nekako otudjila da ne kazem tezu rijec

Segio
Gost
Segio

Ne tog 30′ je izgubio Dps

Fortuna
Gost
Fortuna

Zavisi od toga kako ce se narod izjasniti u CG jeli Crnogorac ili je Srbin??? Ko voli CRNU GORU nece dozvoliti nestajanje crnogorskih simbola 🇲🇪, nestanak crnogorskog bica, I projekat Velike Srbije tj kao sto je to bilo 1918.Srbija+Crna Gora =Kraljevina Srbije, Sve Zavisi kako cemo se na popisu izjasniti???????????????????????? Dobro svi treba da razmislimo?????????

zoran
Gost
zoran

podji do dobrote

vjecna da je
Gost
vjecna da je

kako brzo stize odgoovor na sva pitanja pogotovo one koji su se sprdaali sa tim da crna gora nece u leskovac tovarili je na kamione kao oni su za nezavisnost al su protiv dps kao da je dps bio jedina suverenisticka partija na ovim izborima ….predstavljajuci suverenisticki blok kao diktatorski a tek ce da vide sto se zove jednoumlje …dps… Više »

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Popis se radi redovno, samo budala vjeruje da je popis referendum.

Skafi
Gost
Skafi

Opet o crnogorcma ubačeni strani faktori. Pa dokle više?

Idea
Gost
Idea

Ako se stvarno budu ljudi izjasnjavali vecinski kao srbi na popisu,onda stvarno i treba da nestane Cg,pa ako Crnogorci ne vole svoju zemlju,sretno im bilo u tudjoj.

zoran
Gost
zoran

podji u dobrotu

Idea
Gost
Idea

Naravno treba poci u dobrotu,ali oni koji su Crnogorci,a deklarisu se kao da su srbi.

Marjan
Gost
Marjan

a sto bi nestala cg? Srbi su bili vecina mnogo puta u cg pa je crna gora nastavila da funkcionise najnormalnije… ne nasedajte na propagandu.

Idea
Gost
Idea

Ja Marjane ne poznajem drzavu na svetu,da su manjina a imaju svoju drzavu u njoj,to jedino moze kod nas,pa ako bude vise srba neka im je sa srecom.

Mongro
Gost
Mongro

Ne zabaoravi da smo primili mnogo izbjeglica iz BiH i Kosova. S namjerom da im pomognemo, da im olakšamo zivot, napravili smo sebi omču oko vrata. Ovako oni to nama vraćaju, ruše nam državu!

Idea
Gost
Idea

U pravu si Mongro,sve izbeglice su situirane dobili posao,dobili pasose Cg i drzave odakle su dosle,a nijh najmanje je 50 hiljada,i svi su protiv Cg,naravno najveci krivac za sve to je dps,pa sretno mu bilo.

Eto tako
Gost
Eto tako

Sve je kriv DPS sto nije stvari sasjekao na vrijeme i u korijenu odmah posle nezavisnosti nego flertovao radi interesa….

Komentar
Gost
Komentar

Ako je zapad tako odlucio ja tu ne bi nista mijenjao,ne mozemo prostiv svijeta!

Eureka
Gost
Eureka

Epohalne)))) promjene, ekonomska katastrofa

Sasa
Gost
Sasa

Bojkot

Darina
Gost
Darina

Ovakvu političku zavrzlamu istorija ne poznaje. Od građanske države postajemo kič država. Kad nas prevedu u Srbe postajemo jedna velika Zadruga.

Bobija
Gost
Bobija

Nece popisa da bude ,jos za koju godinu,vec izlobirano,pouzdan izvor

Lovac
Gost
Lovac

Zna li se kakvi su bili rezultati popisa prije 1918.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Zna,svi Srbi pravoslavne,muhamedanske i katoličke vjere.Drugih bilo nije.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Svako neka se nacionalno izjasni kako smatra i osjeća da treba i na kraju će rezultati biti takvi kakvi budu i ja ne vidim u čemu je tu problem.

Niko
Gost
Niko

Uvukoh se dobro.

Milos
Gost
Milos

Bas mi prija,hvala ti puno !

Ksenija
Gost
Ksenija

Ako je ovo zelja EU i Amerike onda mi tu ne mozemo nista promijeniti.

Velek
Gost
Velek

Da, mi ne možemo ništa promijeniti, ali može i itekako će promijeniti nova Američka administracija sa Bajdenom na čelu, nakon što oduvaju Trampa 3.eg novembra. Po anketama iz prošlog mjeseca, Bajden je u prednosti u odnosu na Trampa 7%, a nakon predsjedničke debate održane skoro, na posljednjoj anketi je ta podrška porasla na 12%. Tako da, lako se da zaključiti… Više »

Sudija
Gost
Sudija

Samo se ti nadaj litijašice, CG je vječna a vi ste prolazni, i to brzo.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

I ti si prolazan jer ćeš biti lustriran i to brzo.

PG CG
Gost
PG CG

Možemo itekako. Havijer Solana lično je bio protiv referenduma 2006.,čak nam nametnuli nečuveni uslov o 55% glasova, mimo svijeta, i opet nisu mogli ništa da utiču na našu odluku.

Srbin
Gost
Srbin

Pg cg moram da ti odgovorim, lako je dostupno za proveru da je normativ za EU referendum za to vreme bio 75%, EU je to prekrsila na primeru Crne Gore, sto joj se vratilo kao bumerang kad su britanci hteli napustiti Eu.

Leone
Gost
Leone

Potpisujem sve sto je rekao,pametnome dosta

Fendi
Gost
Fendi

Pisac ovog teksta treba da zna da je taj “Epohalni događaj” bio 39.08 i da je odbranjena Crkva i Pravoslavlje u Crnoj Gori

Srbijanci
Gost
Srbijanci

Prevarom naroda i parama

Fendi
Gost
Fendi

Ko je to dobio pare, što su to slagali

Bernini
Gost
Bernini

Dala Davidović i Vučić oko 10 miliona plus SPC svojim parama!

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Koja crkva koje pravosljave? Sram vas i stid bilo zajedno sa Ristom,nadam se da će vam ta odbrana iskijati na nos. Kao da smo mi Crnogorci došli u Crnu Goru sa neke druge planeti da ugrožavamo Srbe. Dosta je više bilo!!!

zoran
Gost
zoran

zar ti nijesi u dobrotu

SINDON58
Gost
SINDON58

Ksenija Niksic VelikoSrbijanci su vrlo politicko bolesni. Jer je nepravda prema Crnogorcima i Crnoj Gori. Ja bi rekao i protiv Crnogoraca da oni ovo rade Srbijancima

Fendi
Gost
Fendi

Ti Srbi u Crnoj Gori su čudti Crnogorci ali se pišu kao Srbi od mo evra kad ste rekli da ti nije istio. Napadate Petroviće da “srbuju” a oni rade ono što su misli da su, uz ono naravno da su i Crnogorci. Znači kada sada kažeš da si Srbin u Crnoj Gori to znači da di 100% Pravoslsvac, da… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Nikšićani su došli u Crnu Goru ne tako davno. Kao Hercegovci, valjda ste to i dalje.

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Nijesu svi Nikšićani iz Pive Banjana i Drobnjaka est omen,smiri živce

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Draga, ako si Nikšićanka, onda si Hercegovka. Jbg.

Bernini
Gost
Bernini

Po tvom tumačenju su onda svi Dukljani!

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Dragi korijeni sa Njeguša ne dipr

Atos
Gost
Atos

Nikšića ni su Nikšić

freeman
Gost
freeman

Prebroj onda glasove suverenista I Crnogoraca pa vidi je li ovo tscno. Ili pripoj Dritanove glasove suversnistmsa pa ssberi ako znss racunati.

Fendi
Gost
Fendi

Prebrijani su glasovi 30.08 i svevtri partije su rekle da će da povuu ili izmjene zakon sa jedne strane i one koje neće sa druge. I zna se ko je dobio

Tggss
Gost
Tggss

Kao što je datum tačan (38.8.) , tako je tačna konstatacija ” epohalni događaj” , ako se misli na nešto dobro.

Fendi
Gost
Fendi

Pa to, kada nema što da ce kaže traže se štamparske ili lingvističke greške, kada nema argumenata to je opcija

Bernini
Gost
Bernini

Viidim da ti pucaš od “argumenata”!

Harmljng 🇲🇪
Gost
Harmljng 🇲🇪

Izrodi i izdajice svojih predaka… Epohalno ste um okrenuli leđa i pljunuli na svoje dostojanstvo. Nije važan Kilo ni Zdravko, a ni Slavko… Mi smo crnogorci, ni više ni manje, a vi ste samo posrbice…

Fendi
Gost
Fendi

I mi smo Crnogorci ali onako kako je Njegoš bio Crnogorac, ne montenegrin

Bernini
Gost
Bernini

“Odbranjeno” je sve što je oteto 1918.

Fendi
Gost
Fendi

Ne 1918g,Crna Gora je kspitulirsla prvi put u svojoj istoriji 1916g ne preskači tu godinu.
A onda ide 1918 g i “okupaciju” koju se složite da foksžete a niko vam ne vjeruje.
Znate li zsšto što nam đedovi brdu rekli da je bila, niko to pomenu nije dok “vi” sada to pomenuli niste.
A lažovina se ne vjeruje

Bernini
Gost
Bernini

Te kapitulacije 1916. nema jer nikad nije ni potpisana od strane kralja Nikole.. Ako načelnik Vrhovne komandebsrpske vojske vojvoda Živojin Mišić nije imao dilemu dabje CG 1918. okupirana,ne vidim zašto si tako očajan,uz neznanje,da dokazuješ nedokazivo.

qkala im qka
Gost
qkala im qka

tako vam sva istina bila

Send this to a friend