Politika

Crnogorci privrženi spoljno- političkim prioritetima države

Crnogorski građani i građanke dominantno su privrženi spoljno-političkim prioritetima Crne Gore, kazala je izvršn direktorka CGO-a , Daliborka Uljarević.

Na to, kaže ona, ukazuje i nadavni podatak iz istraživanja CGO-a o tome koje su njihove najpoželjnije zemlje za život, ukoliko ne bi živjeli u Crnoj Gori.

“Ovako definisani postulati spoljne politike Crne Gore – privrženost evropatlanskim integracijama, razvoj regionalne i bilateralne saradnje – predstavljaju primjer promišljene i u javnom interesu usmjerene politike Vlade Crne Gore. Međutim, kao i u mnogim drugim oblasti, postoje brojni izazovi kada je u pitanju njihova primjena, te u tom smislu, u narednom periodu je potrebno uložiti dodatan napor u ostvarivanju mjerljivih rezultata u oblasti evropskih integracija”, poručila je ona prilikom otvaranja Evropskog kafea.

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, Srđan Darmanović bio je večeras gost posljednjeg Evropskog kafea za 2017. godinu, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert.

Darmanović je sa predstavnicima civilnog sektora, tokom dvanaestog po redu Evropskog kafea, razgovarao na temu Spoljno-politički prioriteti Crne Gore, postignuća i izazovi.

“Crna Gora je još Deklaracijom o nezavisnosti iz 2006, kao svoja dva najvažnija spoljnopolitička prioriteta, jasno zacrtala članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i EU”, pojasnio je on.

Tokom razgovora o članstvu Crne Gore u EU, Darmanović je kazao da je proces evropske integracije proces u kojem učestvuje cijelo društvo, te ocijenio da taj period treba iskoristiti na najbolji mogući način kako bismo bili što bolje pripremljeni za samo članstvo u Uniji.

“Zajedničkim radom, kako državnih institucija, tako i civilnog sektora trebamo ispuniti preuzete obaveze, ne samo zbog preporuka Brisela, već i zbog nas samih, kako bismo na taj način obezbijedili kvalitetniji i bolji život svih naših građana”, zaključio je Darmanović.

Cilj Evropskog kafea je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje različtih društvenih grupa i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU.

U toku prethodne dvije godine, CGO je organizovao seriju Evropskih kafea između predstavnika civilnog društva i nacionalnih i međunarodnih aktera u okviru pregovaračkog procesa, a od 2017. godine Evropski kafe se organizuje i sa mladima.

 

A.R.

Send this to a friend