Politika

Crnogorska partija: Crnogorsko vijeće nije krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji

Saglasni smo sa ocjenom Vlade Crne Gore da je crnogorska zajednica najviše podložna pritiscima u Srbiji, kao i da organ države Srbije Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine ne zastupa interese i ne zalaže se za ostvarivanje ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji, saopštili su danas iz Crnogorske partije, ističući, ipak, da ni Crnogorsko vijeće nije, kako Vlada navodi, krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji.

<<<Crnogorskom vijeću u Srbiji 80.000 eura iz državnog budžeta<<<

Iz CP su se oglasili nakon što je Vlada Crne Gore odlučila da se sa tekuće budžetske rezerve Upravi za dijasporu prenese 80.000 eura za potrebe Crnogorskog vijeća u Srbiji.

“Crnogorska javnost u Srbiji je iz crnogorskih medija saznala da je u Beogradu „fomirano kao supstitut postojećem Nacionalnom savjetu, Crnogorsko vijeće” uz podršku državnih organa Crne Gore”, navode u Crnogorskoj partiji.

No, kako dodaju, pod krovom Crnogorskog vijeća nijesu organizacije i istaknuti pojedinci koji su uveli crnogorski jezik u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da crnogorski jezik bude uveden i u opštini Vrbas, imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

“Tu nijesu ni jedini Crnogorski kulturni centar i jedina Crnogorska biblioteka i čitaonica u Srbiji sa knjižnim fondom 10.000 naslova. Tu nije ni crnogorska zajednica sa juga Srbije, kao ni crnogorska zajednica iz Vojvodine koja je u javnom prostoru, u centru Lovćenca, postavila biste crnogorskih nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Tu nijesu ni organizatori Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, jedine zvanične manifestaciju u škoskom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku. Pod tim krovom nijesu ni veliki broj udruženja i kulturno-prosvjetnih društava iz opština Vrbas, Kula, Mali Iđoš, Subotica, Beograd, Prokuplje”, nabrajaju u Crnogorskoj partiji.

Kako kažu u toj političkoj organizaciji, Crnogorsko vijeće i Nacionalni savjet Crnogoraca nikada nijesu podržali programske i izborne akivnosti Crnogorske partije.

“Konstituenti te dvije organizacije su uvezani, pa tako pojedinci iz organizacija koja čine Crnogorsko vijeće su i članovi Nacionalnog savjeta, a neki su bili i rukovodioci savjeta, spaja ih i dugogodišnje nipodaštavanje svih uspjeha i napora za očuvanje nacionalnog identiteta patriotskog dijela crnogorske zajednice”, navode u CP.

Ističu da je legitimno pravo zvanične Crne Gore da podrži onu snagu u Srbiji za koju procjenjuje da najbolje artikuliše njenu politiku prema Crnogorcima u toj državi.

“Crnogorska partija sa tom činjenicom nema problem, ali ovim putem želi obavijestiti široku crnogorsku javnost da organizovana patriotska emigracija u Srbiji ostaje kao „zaboravljena legija” da se sama bori za svoj identitetski opstanak. Pored dugogodišnjih stalnih udaraca iz Beograda i suptilnih „ispod pojasa” iz Podgorice, sada je došao i „direkt u glavu” od zvanične Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora”, poručuju iz Crnogorske partije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo
Gost
Milo

Crnogorsko vijeće nije krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji—-Tacni su navodi CP,ovi ne zastupaju interese Crnogoraca u Srbiji.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Zato nam se ovo i desava.

Taxi
Gost
Taxi

Davno je ovo trebalo!

Send this to a friend