Politika

Crnogorska Vlada sa vizijom srpskog sveta

Nataša Pešić

Piše
Nataša Pešić
Savjetnica Predsjednika Crne Gore za saradnju sa državnim organima

Vlada radi, a Program rada Vlade je na dugoročnom čekanju. Još mjesec dana i na pragu je kraj prvog kvartala 2021. godine. Uslijedio je javni poziv za sve zainteresovane. No, pitanje koje se postavlja pred građanima Crne Gore je kako radi Vlada? Koji su mjerljivi učinci rada Vlade?

Odgovor postoji. Stihija. I Nije to prejaka riječ. Bez Programa rada Vlade, očigledno je da se ne može pratiti rad Vlade, osim putem pompeznih najava konferencija za štampu u stilu one stare, tresla se gora rodio se miš!

Pohvalno je što se poziva šira javnost da se uključi u stvaranje Programa rada Vlade. I niko nema ništa protiv. Međutim, treba reći da do danas odgovorni u Vladi, na čelu sa premijerom, nisu stvorili pretpostavke da Vlada uopšte razmotri Nacrt programa, da ne govorimo o Predlogu Programa rada Vlade.

Kad smo kod Programa rada Vlade, osim stubova koje je predstavio predsjednik Vlade još početkom decembra, matematički ih poređao i skromnim rječnikom ih pokušao objasniti, znam da ne postoji ni jedna pretpostavka na koju bi se Program mogao nasloniti, a kamoli ozbiljno uraditi.

Uzalud je sve lijepo propisano Poslovnikom Vlade Crne Gore. Vlada donosi srednjoročni i godišnji program rada. Polazne osnove za pripremu srednjoročnog programa rada Vlade su program predsjednika Vlade koji je prihvatila Skupština – mjere ekonomske politike za srednjoročni period i obaveze koje proizilaze iz zakona, strateških dokumenta i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Kad smo kod godišnjeg Programa rada Vlade, polazne osnove za njegovu pripremu su srednjoročni program rada Vlade i mjere ekonomske politike za tekuću godinu.

Srednjoročnog programa rada Vlade nema ni u najavi. Slutim zašto. Zna oslobodilačka Vlada da joj je ograničen vijek trajanja, pa i ne pokušava da ga donese. A i ruku na srce, nema nikakvu viziju, osim “srpskog sveta.”

U međuvremenu, Vlada gasi kompanije, nema Predloga zakona o budžetu, za tri dana ili manje zaduži građane skoro milijardu, odbija donacije vakcina, građani umiru, ministar vanjskih poslova pravi šou od diplomatije, ministar pravde ide kod popa umjesto da se bavi poglavljem 23, potpredsjednika Vlade čeka parlamentarno saslušanje zbog sumnje u saradnju sa inostranim agentima, a predsjednik Vlade putem tvitera na mala vrata pokreće priču o krupnim izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu… Ne posjedujem dovoljno kapaciteta da nabrajam sva „dostignuća“ nove vlasti.

No, utvrđena obaveza dostavljanja srednjoročnog i godišnjeg programa rada Vlade postoji. Propisana je, između ostalog, u članu 30 Poslovnika Vlade Crne Gore. “ Srednjoročni i godišnji program rada Vlade dostavlja se Skupštini i objavljuje na veb portalu Vlade.

Očigledno je da će proteći dosta vode do donošenja srednjoročnog i godišnjeg programa rada Vlade diskontinuiteta. Do tada, građani Crne Gore će uživati u serijalu dnevnih iznenađenja nove Vlasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Ovo nije vlada no raspad sistema po svim šavovima

Maki
Gost
Maki

Uzivajmo u cirkusu dok traje.

Milos
Gost
Milos

E koliko se bolje zivi od kad je nova vlada. To je ludilo. Druga Svajcarska. Sve cveta.hahaha. Vratite staru vladu experti sve vam vjerujemo o strucnosti o svemu samo nas buni zasto je 2+2=4 jedino vama ta racunica nije ista

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Vlada Trojnog pakta nema viziju ona direktno radi na nestanku CG.

Cheese
Gost
Cheese

Taj Srpski svijet je po uzoru na postsovjetski Ruski svijet iliti “Rossijski Mir”, kojim je Rusija cvrsto prigrila drzave poput Kazakhstana, ovih Kavkaskih drzava i tako dalje, Bjelorusiju maltene utopila u Rusiju. Ono sto mnogi ne znaju je da su Rusija i Bjelorusija trenutno u uniji kao SiCG nekad i funkcionisu kao federacija dje Bjelorusija ima pravo da njihovi sportisti… Više »

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Sto nas briga za njihove vizije i sprski svet !? Mi ocemo da se CPC ustolici u naše svetinje , isti vi niste dali evo 30 godina no ste SPC stitili kordonima policije .

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

A imali ste tako lijeo plan i program rada prethodne vlade. Vidi se sad u ANBu.

sreten
Gost
sreten

ko jadna da ga donese-Ko?

#nijemojavlada
Gost
#nijemojavlada

Zar postoji iko u ovoj zemlji ko sumnja da je novoizabranoj vladi jedina vizija napraviti od Crne Gore srpsku državu u “srpskom svetu”?

JSimon
Gost
JSimon

Barem 80% sumnja

Sasa
Gost
Sasa

Ziva istina.

Axl
Gost
Axl

BTW Nema vise osam stubova. Cetiri su pala, ostala samo 4. Pogledajte konsultacije …

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Ovo nije crnogorska vlada!

Mijat
Gost
Mijat

Ja lično od ove Vlade ne očekujem ništa i nema toga Crnogorca što od nje nešto može očekivat, osim zla kojeg nam spremaju sa crkvom i državljanstvom da nas potpuno dotuku.

“U pamet se dobro Crnogorci”

Rizik
Gost
Rizik

Dobro je, Nataša, ali nam ne poručujte da “uživamo u serijalu”. Ovo je haos, horor. Ako i odu – dugooo ćemo se vaditi iz ovoga!

Nepravilno
Gost
Nepravilno

Zašto veliko V? To treba zaslužiti.

Vesko
Gost
Vesko

Pitanje je zasto se posle 30 godina DPS vladavine jos uvijek bavimo poglavljem 23?Ova gospidja treba da odgovara za 200 hiljada koje je sa racuna Vlade prebacila u Niksic za finansiranje kampanje DPS-a.

Send this to a friend