Politika

Crnogorski vojnici na međunarodnoj vježbi u Sjevernoj Makedoniji

Mješoviti sastav od 66 pripadnika više jedinica Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore učestvuje od 3. do 9. jula na međunarodnoj vježbi  „Decisive Strike“ koja se održava na poligonu za taktičku obuku na Krivolaku u Sjevernoj Makedoniji.

Kako su istakli iz Ministarstva odbrane, ovo je do sada najbrojnije međunarodno angažovanje pripadnika Vojske u 2019. godini izvan Crne Gore.

“Naši vojnici će biti u prilici da realizuju bojna gađanja vodom minobacača kalibra 120 mm, kao i odjeljenska bojna gađanja iz minobacača 82 mm”, dodaju oni.

Vođa crnogorskog kontingenta za učešće na vježbi je kapetan Nemanja Drobnjak, komandir Čete za vatrenu podršku Pješadijskog bataljona.

Pripadnici naše Vojske će, kako su istakli iz Ministarstva, na vježbi uvježbati i provjeriti nivo osposobljenosti mlađeg komandirskog kadra i minobacačkih posluga, čime se teži unapređenju efikasnosti u komandovanju i izvršavanju namjenskih zadataka jedinica borbene podrške.

“Neposrednim angažovanjem jedinice u međunarodnom okruženju, u značajnoj mjeri će se povećati nivo interoperabilnosti i razmijeniti dragocjena iskustva sa pripadnicima savezničkih i oružanih snaga partnerskih zemalja. Realizaciji vježbe su prethodile tri međunarodne konferencije planiranja, kao i brojne administrativne aktivnosti, prilikom čega su usaglašeni svi detalji po logistici i kolektivnoj obuci, kako bi se jedinica adekvatno pripremila za zadatak. Na poligonima za taktičku obuku u Crnoj Gori, uspješno je realizovana preduputna obuka i vježbovna gađanja iz navedenih oruđa”, objašnjavaju oni.

Vježba na Krivolaku je počela 5. juna i trajaće do 10. jula.

Narednog ponedjeljka, 8. juna, vježbu na Krivolaku posjetiće i ministar odbrane Predrag Bošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Jesu svih 10 otisli?😂😂😂

Ljubo
Gost
Ljubo

NEKA SUMSKI COJKU

Titograd
Gost
Titograd

Nas 10 je dosta za svu srpsku vojsku. Dogodine u Prizrenu, hahahahahahsahsa…

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Bravo Vojskom Crnogorska!
S ponosom predstavljajte svoju zemlju!

Send this to a friend