Politika

Crnogorski vojnici na NATO vježbi Snažni ratnik 19

Vojska Crne Gore učestvovala je na najvećoj NATO medicinskoj vježbi “Snažni ratnik 19” – “Vigorous Warrior 19”, koja se održala u Rumuniji od 5. do 13. aprila, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

“Sedam pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnoj medicinskoj terenskoj vježbi bili su u sastavu multinacionalne jedinice Balkanske namjenske medicinske jedinice (Balkan Medical Task Force – BMTF) koju čine pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije”, naveli su resoru odbrane.

Kako su istakli, cilj vježbe “Snažni ratnik 19” je simulacija saradnje i medicinske evakuacije, odnosno interoperabilnosti zdravstvenog sistema NATO i partnerskih zemalja u civilno-vojnoj saradnji.

“Poseban akcenat je na operacije pomoći u prirodnim i drugim katastrofama, manevarskim sposobnostima i multinacionalnoj interoperabilnosti, a u cilju priprema za medicinsku podršku zajedničkim multinacionalnim operacijama”, kažu u Ministarstvu.

U okviru vježbe sprovedena je i evaulacija 11 modula poljske bolnice (BMTF Role2) na osnovu čega je i dobijen sertifikat pune operativne sposobnosti i time potvrđeno da je BMTF u potpunosti osposobljen za izvršenje svoje misije – Medicinski odgovor u slučaju prirodnih katastrofa u regionu.

Multinacionalnu zajedničku medicinsku terensku vježbu “Snažni ratnik 19”, na kojoj učestvuje 38 zemalja, organizovao je NATO Centar izvrsnosti za vojnu medicinu (NATO Centre of Excellence for Military Medicine).

12 Komentara na "Crnogorski vojnici na NATO vježbi Snažni ratnik 19"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend