Politika KOMANDANT ADNAN SIJARIĆ O UČEŠĆU TREĆEG KONTIGENTA VCG U MISIJI U LETONIJI

Crnogorski vojnici rame uz rame sa svim NATO članicama, ponosan i Đukanović

U prkos vremenskim nepogodama, kiši, vjetru, snijegu i veoma niskim temperaturama, pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) su u NATO misiji Isturenog pojačanog prisustva (eFP) u bazi Adazi u Letoniji, iznijeli do kraja svaki dobijeni zadatak. Stajali su rame uz rame sa svim članicama koje su bile raspoređene u ovoj zemlji, te dobijali odlične ocjene od pretpostavljenih. Tako, u razgovoru za Dnevne novine komandant trećeg kontigenta Adnan Sijarić, ističe da je izuzetno ponosan kako su se naši vojnici pokazali na terenu.

On objašnjava da se u NATO aktivnostima eFP u trećem kontingentu, koji se u subotu vratio u Crnu Goru, nalazio jedan oficir, jedan podoficir i tri vojnika po ugovoru. Oficir obavlja štabne zadatke, dok jedan tim na terenu sačinjavaju naša četiri pripadnika VCG, koji su u sastavu BG eFP.

“Posao pripadnika VCG je da iz dana u dan prolaze kroz razne obuke i zadatke zajedno sa ostalim članicama NATO-a. Svakog dana od 09h do 17h se izvodi obuka, zavisno od naređenja nadređene komande, nekada na samom terenu, nekada po bazi u kojoj smo smješteni. Uprkos vremenskim nepogodama, kiši, vjetru, snijegu i temperaturama veoma niskim na ovom području, naši pripadnici su iznijeli do kraja svaki dobijeni zadatak od pretpostavljenih starješina. Naši momci podjednako stoje rame uz rame sa svim članicama koje su raspoređene u eFP Letonija sa kojim takođe i razmjenjuju iskustva na samom terenu”, kazao je Sijarić.

On podsjeća da je Crna Gora mlada članica NATO-a, tako da pripadnicima VCG predstavlja veliko zadovoljstvo raditi sa mnogo iskusnijim članica koje imaju mnogo veće iskustvo. To im je, kako ističe, prilika da poboljšaju rad i da izvuku što više korisnih savjeta od njih koji bi unaprijedili rad VCG.

“Na svaki zadatak idemo veoma motivisani i inspirisani, znajući da nas čeka novo iskustvo i nova saradnja sa nekim od članica eFP BG. Ovakvi i slični zadaci mnogo znače za naše pripadnike i uopšte za VCG. Samim tim učimo svakog dana kako i šta treba raditi da bi bili kompatibilan i pouzdan partner svim članicama NATO-a”, kazao je Sijarić.

NAJBOLJI U ARTILJERIJSKIM GAĐANJIMA

Kontigent je do sad realizovao četiri vježbe u sastavu eFP BG, od toga su dvije bile integracijske gdje su naši pripadnici sa ostalim nacijama imali zajedničku obuku sa ciljem objedinjavanja procedura kako bi svih devet zemalja funkcionisala na isti način, što pomaže bolje razumijevanje prilikom saradnje.

“Treća vježba je bila fokusirana na artiljerijska bojeva gađanja na kojima su naši bili jedni od najboljih, s obzirom da dolazimo iz artiljerijske jedinice, takav rezultat je bio i očekivan. Ta vježba je trajala tri dana, i naš tim isturenih artiljerijskih osmatrača (FO Forward Observer) je svo vrijeme bio na terenu. Blisko su sarađivali sa JTAC (Joint Tactical Air Controler) timom iz Španije, koji za naše momke ima samo riječi hvale, što mene lično čini izuzetno ponosnim”, rekao je Sijarić.

Posljednja vježba koju su do sada imali, a koja je ujedno bila i najznačajnija vježba za eFP BG jer se na njoj ocjenjivala borbena gotovost iste, završena je 12.03.2020.

“Trajala je 10 dana koje smo proveli u šatorima i uz SDO (suvi dnevni obrok). Vježba je počela uzbunom 2. marta u 04:00, kad smo svi se zaputili ka radnim stanicama. Nakon uzimanja sve potrebne opreme i ličnog naoružanja uputili smo se na vojni poligon i započeli aktivnosti vježbe”, naveo je Sijarić.

On je, objašnjava, obavljao dužnost u komandnom mjestu BG dok je naš FO tim bio pridodat kao podrška italijanskoj četi gdje su blisko sarađivali sa italijanskim JTAC timom i MFC (mortar fire controler).

“Moj posao u komandnom mjestu je bio da u 12-časovnoj smjeni pratim situaciju i koordinišem tok borbe i ujedno da budem veza između jedinica koje su na terenu, tako da svi u svakom trenutku imaju jasnu situaciju razvijanja operacije. Naš FO tim je imao ulogu da bude ‘oči’ jedinice kojoj je bio pridodan, da osmatra i da prosljeđuje informacije komandiru čete i ako taj komandir odluči da mu je potrebna podrška artiljerije oni su bili ti koji preko koji će je dobiti”, kazao je Sijarić.

I PREDSJEDNIK PONOSAN NA NAŠ RAD

Kako je istakao, pripadnici VCG su 24h 10 dana bili pouzdana podrška svojim kolegama.

“U kvalitet rada i zalaganja naših pripadnika se uvjerio i general Rajko Pešić koji je posjetio naše pripadnike na samom poligonu. Naš kontigent je posjetio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 11. marta, a poslije brifinga od naših pretpostavljenih, stekao sam utisak da je naš predsjednik zadovoljan i ponosan na naš rad pošao nazad u Crnu Goru”, dodao je Sijarić.

U LETONIJU STIGAO ČETVRTI KONTIGENT

IV kontingent Vojske Crne Gore u Letoniji organizovan je po principu prethodnih. U njegovom sastavu su bili jedan štabni oficir u Komandi eFP borbene grupe, ovog puta pripadnik Vazduhoplovstva VCG, i četiri člana tima isturenih artiljerijskih osmatrača iz Pješadijskog bataljona.

Pripadnici IV kontingenta stigli su u Sloveniju sredinom juna, odakle su u sklopu kontingenta oružanih snaga Republike Slovenije upućeni u Letoniju.

Oni su, kao i kolege iz prethodnih kontingenata, prošli kompletnu pripremu koja uključuje razne obuke, vježbe, ocjenjivanje i sertifikaciju. Pripadnici IV kontingenta imali su dodatan izazov, jer se priprema odvijala u specifičnim uslovima zbog situacije izazvane korona virusom.

Ipak, uz održavanje visokog nivoa discipline, u potpunosti su realizovali postavljene ciljeve, spremni da u narednih šest mjeseci predstavljaju Crnu Goru u Letoniji na najbolji mogući način.

Ceremonija primopredaje dužnosti između III i IV kontingenta VCG održala se 17. juna u Kampu Adaži.

PANDEMIJA ODLOŽILA POJEDINE VJEŽBE

Pandemija korona virusa uticala je i na učesnike NATO misije u Litvaniji, te su tako odložene pojedine vježbe koje bi, prema riječima Sijarića, bile veoma korisne za naše vojnike.

„U vrijeme pandemije COVID-19 NATO eFP je funkcionisao relativno normalno uz određene preventivne mjere u cilju sprečavanja širenja virusa, samim tim kontingent je nastavio normalno sa radom koji je doduše bio ograničen samo na vojni poligon u Adažiju. Zbog pandemije se nisu održale neke vježbe koje su bile planirane da se realizuju u Estoniji i Litvaniji koje bi bile jedno odlično iskustvo za nas pa se zbog toga može reći da smo uskraćeni nekih kvalitetnih obuka”, kazao je Sijarić.

BORBENA GOTOVOST NA VEOMA VISOKOM NIVOU

Svi pripadnici kontigenta su ocjenjivani od pretpostavljenih, a s obzirom da su se potrudili da u najboljem svijetlu predstave VCG, i ocjene su im bile odlične, kaže Sijarić.

„Borbena gotovost NATO eFP BG je na veoma visokom nivou, što je pokazano i na ocjenjivanju eFP BG, a ocjene našeg kontigenta su najbolji dokaz naše borbene gotovosti”, kazao je Sijarić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NUNA
Gost
NUNA

Da je vjecna Crna Gora.🇲🇪❤. i u Natu i u E.U.bice .ce Vjecna.,ko nevoli Vojsku Crne Gore taj nevoli svoju kuci i familiju.. VECNA DASI.🇲🇪❤❤🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤

Boris
Gost
Boris

ni aviona ni kamiona nemamo!! da ne pominjem pvo,avijaciju i tako dalje!! ajde vise nas ne lazite

Zamisli
Gost
Zamisli

Zato ĆEKO imamo NATO.

Zmaj od Nikšića
Gost
Zmaj od Nikšića

Čudi me da ne rukovode NATOom,ipak lideri ovo ono…

LAUDA
Gost
LAUDA

Srećno momci!

JoKso
Gost
JoKso

A ima li sapuna?

Ljubo
Gost
Ljubo

Nek je VJECNA Crna Gora

Mother Russia
Gost
Mother Russia

Ovako su za vrijeme Austrougarske,ginuli Hrvati u prvom svijetskom ratu u borbi sa Rusijom,a onda i drugom svijetskom ratu za treci rajh. Zna se kako su prosli… Istorija se ponavlja,samo ovaj put uz narod ,koni je Ruse gledao kao bracu. Doduse ,obican narod i dalje misli tako.

Realno
Gost
Realno

Je li baš sa svim? Da nije malo mnogo?

Send this to a friend