Politika

Crnogorski vojnici u Letoniji iduće godine, u Iraku po dogovoru

Ilustracija

Jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir biće raspoređeni u NATO misiji u Letoniji, u okviru izviđačkog voda Vojske Slovenije, a pod kanadskom komandom. Angažovanje izviđačkog odjeljenja biće realizovano od početka 2019. godine, po principu rotacije, na period od šest mjeseci, a sredstva u visini od skoro 400.000 za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji obezbijediće se iz budžeta za 2019. godinu.

To se navodi u informaciji o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane  Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama, poše Pobjeda.

“Raspoređivanjem izviđačkog odjeljenja u borbenoj grupi u Letoniji, Vojska Crne Gore će dodatno unaprijediti saradnju i povjerenje sa oružanim snagama savezničkih zemalja angažovanih na ovom zadatku, dostići veći nivo obučenosti, steći nova iskustva i znanja u oblasti aktivnosti izviđačkih jedinica, kao i unaprijediti usvajanje potrebnih NATO standarda i procedura, čime će povećati svoje operativne sposobnosti i interoperabilnost”, navodi se u informaciji, te dodaje da je Vlada ovlastila pukovnika Svetozara Brajkovića da potpiše izjavu o namjeri i notu o pristupanju Ministarstva odbrane Tehničkom sporazumu.

Kada je u pitanju učešće vojske u misiji u Iraku, što je ranije najavljeno sa visokih državnih adresa, iz Ministarstva odbrane kažu da detalji još nijesu poznati.

“Na Samitu u Briselu donijeta je odluka o pokretanju nove NATO trening misije u Iraku, čiji će mandat biti obuka i usavršavanje iračkih snaga bezbjednosti, u cilju prevencije ponovne pojave terorističkih grupa. Kako se Crna Gora, članstvom u NATO, opredijelila da odgovorno učestvuje u donošenju i sprovođenju odluka Alijanse, postoji mogućnost da pripadnici Vojske Crne Gore participiraju i u ovoj misiji”, kazali su Pobjedi iz resora Predraga Boškovića, dodajući da će odluku o mogućem upućivanju pripadnika VCG donijeti u saradnji sa saveznicima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SDB
Gost
SDB

rusija je 616!!

free samples
Gost
free samples

Znaci zbog ovoga je Rusija digla 300000 vojnika 1000 aviona i 3600 tenkova i pozvala Kinu da ucestvuje

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Što rade ovi poslužnici…veži konja gdje ti gazda kaže…400 hiljada € bačenih para a ovamo na hiljade ljudi živi od narodnih kuhinja…bravo,država blagostanja….meteor da nas pogodi imali bi veće šanse da preživimo ali ove državo-tvorce nema šanse….

Petrovčanin :))
Gost
Petrovčanin :))

biće trećeg svjetskog rata od naših đetića, tramp ne griješi nikad 🙂

Joxim
Gost
Joxim

Brzo će Beli orao udariti na Moskvu. Evo ga već na vratima. Samo me kao običnog građanina zanima,čiju djecu ovaj bezbožnik šalje na Rusiju?

immm
Gost
immm

rusija već udara po nama pa se valja spremat. mada kako god vojska nije privezak, ove misije i akckie i slično će stvoriti pravu iskusnu vojsku

Radočoiju
Gost
Radočoiju

a onda kad mi agresivni crnogorci udarimo na rusiju i nagrdimo ih… 😀

Send this to a friend