Politika

Ćulafić: Umjesto da se bavi izgradnjom vrtića i škola, Vesna Bratić sprovodi ideološke čistke u prosvjeti

Foto: Stefan Ćulafić

Niz diskreditirajućih poteza Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta ima direktne posljedice na kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori i pravo djece na nesmetano školovanje bez političkih uticaja i tenzija, saopštio je odbornik DPS-a u SO Glavnog grada Stefan Ćulafić.

“Umjesto da resurse i planirani budžet iskoristi za izgradnju neophodnih i ranije započetih vrtića i škola u Podgorici, resorna ministarka Bratić je u dosadašnjem mandatu, svoj ideološki i vjerski potencijal usmjerila ka nezakonitoj smjeni preko 500 direktora, pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića”, naveo je Ćulafić.

Napominje da je Glavni grad u saradnji sa prethodnom vladom realizovao značajne proijekte.

“Za razliku od neefikasnog postupanja aktuelne Vlade, koja je zaustavila strateški razvoj i napredak cjelokupnog društva, u 2019. i 2020. godini, Glavni grad Podgorica je kroz svoje projekte u partnerstvu sa prethodnom Vladom Crne Gore realizovao značajne projekte. Među njima su vaspitno-obrazovne institucije, kao što su Srednja mješovita škola u Golubovcima, rekonstrukcija Gimnazije “Slobodan Škerović”, zatim vrtiće na Starom aerodromu i Zagoriču. Takođe, započeta je izgradnja vrtića u Bloku VI, gde je zemljište – u vrijednosti trećine ukupne investicije u iznosu od 660.000 eura – ustupio Glavni grad Podgorica, a potom i novi objekat u Staroj Varoši, ustupivši joj svoje prostorije”, pojasnio je Ćulafić.

Evidentno je da od formiranja nove Vlade, poručuje funkcioner DPS, resor prosvjete “nije djelovalo u javnom interesu i interesu djece i mladih”, čemu u prilog govori i nedavni Izvještaj Evropske komisije.

“Izostanak odgovornosti, nepoštovanje nadležnosti i izmještanje javnog interesa na partijski od strane rukovodilaca iz ministarstva, ogleda se u činjenici da su zaustavljeni projekti proširenja školskih kapaciteta i vrtića u naseljima Tološi, Zlatica, City kvart i Tuški put”, dodao je on.

Ispred Partije, pozvao je nadležno ministarstvo da građanima odgovori na pitanje -“koji su to poslovi važniji”, od nastavka neophodne izgradnje škola i vrtića u Podgorici.

“Jer treba imati na umu da razvoj ličnosti učenika naročito dobija na značaju u socijalno, politički i ekonomski turbulentnim vremenima, koje aktuelna vlast permanentno kreira. Ovakve društveno-ekonomske okolnosti, po pravilu, dovode do velikih promjena u sistemu vrijednosti u društvu. Ne bi bilo dobro da nove generacije uče, da na uštrb njihovih neizgrađenih škola, vrtića i bezbjednih saobraćajnica koje mjesecima razrovane čekaju na konačnu realizaciju, samozvani stručnjaci Vlade suficit u budžetu proglase pozitivnim reformskim pomakom”, ocijenio je Ćulafić.

Napominje da sasvim sigurno da bi to u razvijenim ekonomijama drugih država “bilo označeno kao prilično neprimjerena dječija igra”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dolce Vita
Gost
Dolce Vita

Zna ona da je slucajno zaluta na mjesto ministra, i da ce ubrzo da leti, pa sprovodi cistke. Ali avaj, carstvo na nepravdi kratkog je daha.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Izborom vesne bratić,crna gora je ponižena da ne može bit više.

Send this to a friend