Politika

Ćutanje delegacije EU o inicijativi Krivokapića

Ne komentarišemo pojedinačne izjave u vezi unutrašnjih pitanja Crne Gore. Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji, sve je što su Pobjedi odgovorili iz Delegacije Evropske unije u Podgorici na pitanja povodom inicijative kandidata za mandatara nove vlade Zdravka Krivokapića da Crna Gora više ne treba da slavi 9. maj, nego 23. i 24. septembar kao Dan pobjede, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju se 9. maja u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak procesa stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Nacistička Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Sudeći prema odgovoru koji je Pobjeda dobila, u Delegaciji EU ne vide problem u izjavi Krivokapića da 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, više ne treba da se obilježava u Crnoj Gori, već da 23. i 24. septembar budu ustanovljeni kao praznik – dan pobjede.

A sjećanje na Dan pobjede nad fašizmom u njegovom kalendaru praznika, očito, ne bi postojalo. Krivokapić je prije nekoliko dana, u Budvi, tokom slavlja kod novog predsjednika opštine Marka Bata Carevića poručio da Crna Gora više ne treba da obilježava ovaj praznik kao Dan pobjede, već 23. i 24. septembar.

Kandidat za novog mandatara Vlade nije komentarisao svoju inicijativu. Nije odgovorio na telefonske pozive i poruku.

Bez komentara su i institucije, izuzev što je reagovao državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, a nije se oglasio ni niko iz civilnog sektora, osim, očekivano, iz SUBNOR-a i antifašista s porukom da se kandidat za mandatara ponaša infantilno i da ne zna što je Evropa i što su civilizacijske vrijednosti.

Zeković je upozorio da „proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom ‘većom’ od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja”.

“Razbuktali „oganj vjere”, umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica, treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim”, poručio je Zeković.

Zdravko Krivokapić blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću.

Kao i SPC i Radović, blizak je i četničkom pokretu, što potvrđuje nedavno objavljeni snimak četničkog slavlja upriličenog 2009. godine za doček osuđenog atentatora i teroriste Nikole Kavaje. U kući u Podgorici gdje je organizovan prijem Kavaje, pored fotografija četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata nalazila se i fotografija osuđenog ratnog zločinca, vođe bosanskohercegovačkih Srba tokom rata devedesetih godina Radovana Karadžića. Krivokapić je prisustvo svečanom dočeku Kavaje neuvjerljivo pravdao kako se na ovom skupu zatekao slučajno.

“Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji”, poruka je Delegacije EU u Podgorici crnogorskoj javnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daka
Gost
Daka

Sta reci. EU je pokazala dvostruke arsine

Kado
Gost
Kado

Ovo su ga iz EU instruisali, cim ne vide nista sporno.

Vlado
Gost
Vlado

Sramotn odgovor

8484
Gost
8484

Bravo za delegaciju EU ona niti vidi niti cuje kad se napadaju temelji crnogorskog drustva i drzave ali vidi i cuje kada se drugi bune da su ugrozeni sto je netacno, bravo za EU cekamo svi da vidimo kuda nas vodite

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ja se bojim one teorije o kompenzaciji CG za Kosovo.

Realnost
Gost
Realnost

Pa ako pokazemo da nismo zainteresovani za velikosrpski projekat nece im moc bit.

Marko-PG
Gost
Marko-PG

Previse mi ocekujemo da nam drugi rijesavaju nase probleme. Zasto bi se Brisel mjesao u unutrasnju politiku CG? MI smo glasali i sebi zapecatili sudbinu. Siguran sam da se mnogi kaju sto nisu ipak glasali za DPS. Ako nista, vlada bi se sada nastavila baviti vaznim pitanjima kao sto je pandemija COVID-a, propala tursticka sezona i ekonomska kriza koja slijedi.… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Vide i iz EU da čovjek lupeta,pomalo. Jasno su stavili u prvo plan očekivanja.

Ivan Nk
Gost
Ivan Nk

Ma popio koju izljubio ruke i puno mu srce. Sta ce siroma

Ratko
Gost
Ratko

Samo pravi Crnogorci su antifašisti DA JE VJEČNA CRNA GORA.

NK grad
Gost
NK grad

Prodao nas zapad.

Matketnik
Gost
Matketnik

Može da nas proda ali mogu i zapadnendiplomate da trče do aerodroma kako bi spašavale goli život.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Slažem se, oni nijesu svjesni kakav fitilj pale tolerisanje ovakvih idiotskih izjava i postupaka nove većine. Izgleda da su spremni da još jedan narod ostave bez države i to u srcu Evrope! Bruka! A ako misle da će Crnogorci ćutati u mirno posmatrati kako im neko uzima državu prevarili su se!

Send this to a friend