Politika Izvori Pobjede tvrde da je kabinet premijera Krivokapića, novcem građana netransparentno pomogao Crkvu Srbije za procesiju 5. septembra

Da li je Vlada pomogla organizaciju ustoličenja Joanikija sa 200 hiljada eura

Foto: Stevo Vasiljević
Foto: Stevo Vasiljević

Vlada premijera Zdravka Krivokapića pomogla je organizaciju ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija iznosom od oko 200 hiljada eura, saopštila su dva izvora Pobjede iz Vlade, navodeći da je ta ,,operacija“ izvedena kroz uplate više tranši iz budžetske rezerve.

“Tri puta je na sjednicama saopšten podatak o posrednoj pomoći Vlade ustoličenju u iznosu od oko 200 hiljada eura. Kada je krajem avgusta pregovarano sa predstavnicima Crkve Srbije o broju zvanica koje će prisustvovati ceremoniji, iskazana je namjera o finansijskoj pomoći. O svemu je razgovarano na sjednicama Vlade održanim prije ustoličenja kao i u ,,gluvoj sobi“ u Vladi u kojoj su donošene odluke o akciji na Cetinju”, precizirao je prvi izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede je saopštio da je sa tom odlukom bila upoznata većina članova Vlade, a i da je čitav posao obavljen najvjerovatnije preko Ministarstva finansija.

“Jasno je da je takvu transakciju mogao da odobri premijer Krivokapić, a da je tehnički operacionalizuje Ministarstvo finansija”, rekao je drugi izvor Pobjede.

Izvori Pobjede kažu da je motiv za ovakvu odluku vjerovatno da se amortizuje bijes Beogradske patrijaršije zbog Krivokapićevog upornog odbijanja da 27. maja potpiše usaglašenu verziju temeljnog ugovora Crne Gore i Crkve Srbije.

“Organizovanje ustoličenja i podrška novcem je bila opcija da Vlada povrati izgubljeno povjerenje Crkve”, tvrdi izvor Pobjede.

Vlada je prije ustoličenja održala sjednice 27. avgusta i 2. septembra, ali na njima, makar prema zvaničnim saopštenjima, nije bilo ni riječi o ustoličenju.

Izvori Pobjede tvrde da su sa tajnom odlukom o finansiranju upoznati i svi članovi neformalnog tijela sastavljenog od predstavnika Vlade i političara koje je donosilo odluke o Cetinju.

Na fotografiji koju je objavio Krivokapić, tokom krize na Cetinju, a koja je na društvenim mrežama nazvana ,,Var soba“, vide se poslanici Marko Milačić i Momo Koprivica, ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović, šef ANB-a Dejan Vukšić, ministarka odbrane Olivera Injac i široj javnosti nepoznata ženska osoba za koju se kasnije tvrdilo da je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede?!

Formacijski, poslanicima Milačiću i Koprivici nije tu mjesto jer ne pripadaju državnom vrhu kao i nepoznatoj ženskoj osobi, jer se ne radi o članovima Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Zanimljivo je da na fotografijama nema koordinatora bezbjednosnog sektora Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina koji su, po navodima provladinih medija, u tom periodu boravili u drugoj kancelariji.

Ministarstvo finansija: Nijesmo finansirali ustoličenje

Nije tačno da je Vlada Crne Gore finansirala ustoličenje od 5. septembra i za tu namjenu izdvojila 200 hiljada eura. Nijedna transakcija te vrste nije evidentirana sa glavnog računa državnog trezora, niti postoji odluka Vlade o finansiranju ustoličenja koja je na realizaciju dostavljena Ministarstvu finansija, saopšteno je Pobjedi iz resora Milojka Spajića.

Večeru u podrumu ,,Plantaža” platila Crkva, zvanice čašćene pićem

Nakon helikopterskog ustoličenja na Cetinju, Crkva Srbije je, u čast dolaska patrijarha srpskog Porfirija i ustoličenja mitropolita Joanikija organizovala svečani ručak u Šipčaniku u okviru vinarije ,,Plantaža 13. jul”.

Prema informacijama Pobjede, za tu priliku je brendirano 1.000 boca vina Plantaža koje je nazvano ,,Axios” i dijeljeno je zvanicama i prijateljima Crkve. Svečanom ručku su prisustvovali i ministri u Vladi Crne Gore, brojni poslanici parlamentarne većine, predstavnici srpskih udruženja, kao i više direktora državnih preduzeća.

Zakup objekta i svečani ručak platila je Crkva Srbije dok je piće koje je služeno bio dar Plantaža.

21

avatar
1000
17
4
0
 
20
Nikola2MilicaBijeli PavleMnenole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Srpski popovi dostavljeni nedostojni placeni od nasih para 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Vjernici kradu crkve

Mne
Gost
Mne

A ne no sa milion

nole
Gost
nole

rusi sve i rasceraj ovu popadiju sto se ceifira na racun siromasnog naroda

E jbg
Gost
E jbg

Dosli smo u situaciju da narod kaze ” pa sta, i ONI su trides’ godina”. Aloooo narodeeee, pa zar se zato nije promjenila vlast, da ne budu kao ONI

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Pamti Cetinje.pamti Crna Gora🇲🇪💪

Saša
Gost
Saša

Na snimku se vidi da pop daje novac Kneževiću policajcu

pasaruka
Gost
pasaruka

Greote nemaju, treba im pomoc novcana.
Ka da je dosa ZZ-top na CT.

Black
Gost
Black

Uzasna slika sa Cetinja.

Banja V.
Gost
Banja V.

Ko je platio hilihopter….I posadu?

Realista
Gost
Realista

i policajce… i redovno i kroz nagradu

mario
Gost
mario

Sve ove pometine i poltroni zajedno sa apostolskom vladom Boze jaki gubalo ih sto su uzeli od naroda Crne Gore,a ministar Spajin nesoj od nesoja ulide za bolesne tudju njegu i pomoc.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Malo je što nekontrolisano iznose novac iz CG od otete imovine nego još i država da im daje novac!? Ovo je klasična pljačka!

Ludo sve
Gost
Ludo sve

A sto je 200000 naspram Dvjesto miliona

Maskarada
Gost
Maskarada

Sitnica

seka
Gost
seka

Ovo je krivično djelo. Ako su to uradili Kleko i Mickey treba ih procesuirati odmah!!!

pozdravije
Gost
pozdravije

dobro će im te pare im izać na nos.

Milić
Gost
Milić

E koliko je prosla vlast tek davala novaca,pripisivalja tuđu imovinu,dozvoljavala nelegalnu gradnju….

Zoram
Gost
Zoram

Tek sad je pravo vrijeme za nelegalnu gradnju

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

I to opravdava ovo?

Nikola2
Gost
Nikola2

Jeste sigurno i neka su,bolje sebi i svojima no onima koji su nas okupirali i koji da mogu mi postojali ne bi..tako da od ta 2zla biram ovo manje,kakvi god da sy bili nasi su.ovi nisu i to je razlika

Send this to a friend