Politika

Dan objavljuje izvode iz izvještaja EK o napretku, brojne primjedbe na stanje u Crnoj Gori

Izvještaj Evropske komisije (EK), koji će zvanično biti predstavljen danas, sadrži brojne primjedbe i upozorenja crnogorskim institucijama, a posebno se ističe rizik za održivost javnih finansija zbog kreditnog aranžmana sa kineskom državnom bankom i korporacijom, pitanje trećeg mandata predsjednice Vrhovnog suda i nelegalne trgovine, posebno cigaretama, piše Dan.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana od više izvora iz diplomatskih krugova u Briselu, u dijelu o političkim kriterijumima, u izvještaju je pozdravljen ishod izbora održanih 30.avgusta i iskazana je spremnost za saradnju sa novom vladom.

Evropska komisija je u novom izvještaju izrazila zabrinutost zbog načina na koji je tumačen Ustav, čime je dozvoljeno da predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i treći put bude izabrana na tu funkciju.

Slične konstatacije EK je iznosila i ranije, prilikom analize napretka Crne Gore u poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pridruživanju EU, ističući da je izbor Medenice veoma upitan s apekta poštovanja ustavnih odredbi.

Pomenuta poglavlja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe, te sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima Dana, Evropska komisija je izrazila zabrinutost i zbog nelegalne trgovine preko Crne Gore, posebno kada su u pitanju duvanski proizvodi. Kao i ranijih i godina, istaknuta je potreba da se efikasnije i proaktivnije kontroliše Luka Bar, kao tačka posebno izložena riziku od krijumčarenja.

Prema saznanjima Dana, posebno će biti skrenuta pažnja da je neophodno jačanje kapaciteta ključnih institucija za jačanje vladavine zakona tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprečavanje korupcije, i drugih organa koji treba da obezbijede beskompromisnu primjenu zakona na terenu.

Poseban dio izvještaja biće posvećen ekonomskoj situaciji i brojnim razlozima za zabrinutost u toj oblasti. To se posebno odnosi na takozvani kineski kredit, na koji su iz Evropske komisije i ranije skretali pažnju. Inače, očekuje se novi aneks ugovora sa kineskom kompanijom CRBC, nakon još jednog probijenog roka za završetak izgradnje prve dionice od Podgorice do Kolašina.

Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, kojiu konačnom treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena još u maju 2019. godine, ali je, zbog probijenog roka, potpisan aneks ugovora sa novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ugovorena cijena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadu za izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput. U međuvremenu, na naplatu stiže kredit koji je zaključen radi realizacije ovog posla, što će biti ogromno opterećenje za crnogorske finansije.

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biće zvanično predstavljeni danas u EU info centru u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, u 16 sati i 30 minuta će za predstavnike crnogorskih medija biti organizovan prenos uživo konferencije za medije evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija u Briselu.

Kako je najavljeno, prenosu će prisustvovati šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa i glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Nakon konferencije za medije, oko 17 sati i 30 minuta, Popa će Drljeviću uručiti Izvještaj Evropske komisije oCrnoj Gori, poslije čega će oboje dati izjave za medije.

Iz Delegacije EU su saopštili da će prethodno, u 15 sati i 15 minuta, Varhelji predstaviti ovogodišnji Paket o proširenju, koji uključuje i izvještaj o Crnoj Gori, na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cirkus
Gost
cirkus

da je pravne drzave u zatvor bi vi razgovarali a ne sa abazovicem..sramota…

Putnik
Gost
Putnik

Izgleda da je DrPS na vrijeme odustao od vlasti jer su ostavili haos sto ovaj izvjestaj i prikazuje. Kukala nam majka. Crna Gora postade kineski duznik a uskoro i njihova kolonija, a sve su nas ucili da nam opasnost dolazi od Rusije i Srbije.

Mi smo
Gost
Mi smo

Medenica je cudo. Sdt da ne pricamo. On je toliko zaduzio gradjane da cemo kriminalcima vracat pare jos 50 godina.

Gibanica
Gost
Gibanica

EU I Savjet Evrope , su dva spoljnja faktora koji imaju pravo da se mješaju , po ugovorima i po zakonu , čije mješanje je uvijek bilo dobronamjerno i koga treba svi da prihvate kao legitimne , za sad EU , strane faktore koji nam POMAŽU u MNOGIM STVARIMA ! Mora se ljudima približiti zbog čega , jer mnogi nemaju… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Brojne primjedbe, Kineska banka – što je to problem, ako nije htjela EU banka, hoće kineska. Sudija Medenica je po ustavu države Crna Gora izabrana. Nelegalne trgovine ima više u jedan grad EU no u svu CG.
A što ovo ne pominju veljesrpsku agresiju na CG, još od 1918.te, to izgleda za EU nije problem??

Igor totem
Gost
Igor totem

Odje se ustav tumaci kako kome trenutno odgovara,svi znamo da je treci mandat I Filipa Vujanovica I Vesne Medenice neustavan,I Jos
se bune sudije sto moraju u penziju onako kako je zakon propiisao,toboz su diskriminisani sto moraju da idu sa 64 God ,onda bi trebalo da se bune I prosvjetni radnici I medicinske sestre,

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A stalno smo ubjeđivali zapad,da smo dostojni nezavisne države,iako”svak svakoga zna”?

Cimet
Gost
Cimet

Pa sto velis da da budemo dio srpskog sveta..nema druge a?

Mi smo
Gost
Mi smo

Nek se EU ne mijesa. Milo ce sve srediti.

Milić
Gost
Milić

Moraju se upravo zato mješati

Anonimous
Gost
Anonimous

Sve se to znalo. Nisu to primjedbe bzvz nego obektivna ocjena.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Auto put bez plana, roka završetka i ukupnih troškova. Probijeni svi mogući rokovi, ne zna se tačan datum kada će biti završen i kada će početi donositi novac ali stiže nam na naplatu, pa će sada po narodu da udare. E kukala nam majka

Njegoš
Gost
Njegoš

Imaš li točan datum ulaska u EU?? Ne. E kukala majka EU kad ne mogu jedan običan datum da kažu.

Send this to a friend