Politika

Danas bi trebalo da počnu zvanični pregovori oko formiranja nove izvršne vlasti

Zdravko Krivokapić, FOTO: Pobjeda

Zvanični pregovori o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori mogli bi početi već danas, saznaje Dan iz više izvora iz nove vlasti.

Predstavnici nove skupštinske većine koju čine tri, do juče opozicione koalicije, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, ističu da su stvoreni svi uslovi za zvanične pregovore i da upravo i djeluju u tom pravcu.

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za Dan da sve tri koalicije čine sve da do kraj a oktobra imaju kompletno formiranu Vladu, te da se pregovori oko konstituisanja vlasti već vode.

“Mi već pregovaramo, već imamo te neformalne sastanke da napravimo principe, da se dogovorimo i da vidimo šta nam je činiti. Da li će baš danas biti neki zvaničniji sastanak, to vam ne mogu reći jer još nije dogovoreno sigurno. Što se tiče Vlade, mi ćemo se truditi da je kompletno formiramo do kraja oktobra”, rekao je Krivokapić.

Iz koalicije Mir je naša nacija ističu da su se stekli svi uslovi da počnu zvanični pregovori oko konstituisanja vlasti.

“Državna izborna komisija je proglasila konačne rezultate izbora, čime su se stekli uslovi da tri pobjedničke koalicije, uz učešće svih parlamentarnih manjinskih stranaka, otpočnu pregovore o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori. Siguran sam da će taj proces trajati znatno kraće od svih dosadašnjih procesa koji su prethodili konstituisanju nove vlasti”, kazao je za Dan Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

On ne očekuje nikakve probleme tokom tog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslijediti u narednih dvadesetak dana.

“Podsjećam vas da su osnovni principi nove demokratske vlasti, kao i sporazum koji je već prezentovan, dogovoreni na prvom susretu lidera tri pobjedničke koalicije. Svakako, moramo biti strpljivi, jer nigdje u svijetu niko nije uspio da formira vlast za nekoliko dana. To prosto nije moguće. Uostalom, imamo primjere i iz zemalja okruženja u kojima vlast nije formirana ni nakon nekoliko mjeseci od izbornog dana iako je jedna stranka osvojila apsolutnu vlast i ima mandat da kormilari budućom vladom u naredne četiri godine. Hoću da kažem da predlaganje i izbor kandidata na tako odgovorne funkcije nije jednostavan proces, koji se rješava preko noći. Uostalom, sve što je brzo može biti i kuso. Ne očekujem nikakve probleme tokom ovog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslijediti u narednih dvadesetak dana”, rekao je Bogdanović.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je za Dan da bi zvanični pregovori oko konstituisanja vlasti mogli početi svakog dana.

“Nosioci svih izbornih lista danas imaju sastanak sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, sa ciljem da se zakaže konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta na kojoj bi se verifikovali mandati. Međutim, mi paralelno s tim svakako pregovaramo oko formiranja nove vlasti i uskoro bi trebalo i zvanično da počnu pregovori i da se krene sa podjelom resora, sa personalnim rješenjima”, navodi Radovanović

U suštini, nadaju se da će to biti što prije jer je u interesu svih, prevashodno građana, da se Vlada formira čim prije.

“Tri liste imaju većinu, razgovara se sa manjinskim partijama i definitivno nakon proglašenja konačnih rezultata od strane Državne izborne komisi]e, a u skladu sa sporazumom, tri liste su raspoložene da i manjinske partije budu dio vlasti, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne. U skladu s tim se i obavljaju konsultacije. Već smo razgovarali sa jednom albanskom koalicijom, tako da sve ide u smjeru formiranja nove vlasti i nadamo se da će to biti uskoro”, kazao je Radovanić i dodao da po pitanju mandatara još uvijek nijesu došli do personalnih i kadrovskih rješenja.

34

avatar
1000
24
10
0
 
30
AuuuMasatamanmiPutnikVukota
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Masa
Gost
Masa

Aoooa ha mislila ovi na sliku isti Arafat

Vukota
Gost
Vukota

Čini mi se da neće puno proć a da će ovi isti reć: ”A lijepo li ono prije bješe”.

Miroslav
Gost
Miroslav

Onaj nesrecni Zakon o slobodi vjeroispovjesti nas je dosao glave. Nijesmo trebali to dirati. Lose su savjetovali predsjednika sa terena

Putnik
Gost
Putnik

Ne samo da su ga lose savjetovali, nego je i Milo sam kriv jer je svojom arogancijom i onim izjavama “da ce praviti crkvu” automatski izgubio dosta glasova. Nije mu to trebalo nikako,mogli su vladati jos dva puna mandata bez problema.

tamanmi
Gost
tamanmi

To je trebalo jos odavno zavristi maske su pale i toj sekti nema mjesta u CG

Rumija
Gost
Rumija

Kom opanci a kom obojci. Ajmo ispocetka

Marko
Gost
Marko

Srba nema u ministarstvima sile. Dobra vijeste. Plus nista od ekspertske vlade kako su najavljivali

Nikkla
Gost
Nikkla

Krece Zadruga

mrkela
Gost
mrkela

Srbi i crkva srbije preuzimaju vlast nad Crnogorcima ! Crnogorci srećno vam ropstvo !

BUD
Gost
BUD

Ovaj se nista ne pita samo je likom iza rijeci Amfilohija…

Fendi
Gost
Fendi

Formirale Vladu, to je sigurni iz prostog razloga iz koga to nikada nije bilo ni Dps-u problem, jer su tu funkcije, privilegije, novac…a to vezuje sve ljude na svim merdijanima, pa i njih će. Znači formiranje Vlade je tu, kolko će trajati, da li će biti većih, manjih svađa… biće ali su funkcije tu i načaziće rešenja. Svađe će se… Više »

Kraljica Milena
Gost
Kraljica Milena

Đe si Krivokapići pali borče? Kad odeš opet u NK pozdravi mi tamo prađeda i đeda odakle sam nek se zna! Crna Gora jedna jedina !

Dea1
Gost
Dea1

Ajde vise, zalijecete se od Himalaja zadnjih 20 dana, samo da ne bude 29 tog oktobra “Milo nam nije dao da sastavimo ekspertsku Vladu”. Vise lovora na kritikama proslih nema, sad je vrela krtola u vasim rukama.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Trba ovaj”pospanko”da mi vodi državu???Naspavaj se čoeče,nemoj taki pred narod?

Putnik
Gost
Putnik

Vecina ga je izabrala pa ti pukni od muke 😂😂😂

Auuu
Gost
Auuu

Netacno, vecina je izabrala DPS

King
Gost
King

Sa srećom nova vlada, pa da bude bolja nego ove ranije

vjecna da je
Gost
vjecna da je

laku noc crna goro tvoj se sin na put sprema …do budjenja i neke nove energije

Fendi
Gost
Fendi

Ovo je sada “nova energija”

Đole vječni
Gost
Đole vječni

koji će to cirkus da bude, kokice narode i uživajte! samo još malo u vašem gradu i odlazi cirkus iz vašeg grada….

Crnogorka nk
Gost
Crnogorka nk

Hahaha,pocinje boks meč.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Narod umire od zaraze u koju su ga oni svjesno i bez milosti gurnuli. Sa kojim obrazom pricaju o bilo cemu? Cemu se nadaju uopste?

Rade
Gost
Rade

Ne dao bog da je ikad formirate!

oooo
Gost
oooo

Znaci danas pocinje svadja

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Narode,prokljinjaćete dan kad ste ristove pretorijance doveli na vlast!?

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Ako ćemo ka EU i Zapadu, smenjivost vlasti moramo prihvatiti kao normalnu stvar. Zato, samo opušteno.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

To je tačno,ali ne dat vlast isfrustriranim političarima.To su opasni ljudi i po državu i po sebe.

Putnik
Gost
Putnik

I opet…pitao si se na iz izborima, glasao si, i vecina, koja razmislja drugacije od tebe, njih je izabrala. Samo se opusti i pusti ljude da rade. To se zove demokratija pa da je vecina cak i za jedan mandat. Tako ste racunali vi DPS-ovci u Budvi (17 prema 16) pa sad racunajte isto i u parlamentu. Jedan ali vrijedan… Više »

hahaha
Gost
hahaha

Krivokapic rece bice Vlada za 3 sedmice od izbora,sada kaze kraj oktobra,na kraju ce biti pred Novu godinu a mozda ni tada 🤣

Svjetlost
Gost
Svjetlost

kad god bude,ali biće!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Niste vi toliko pametni koliko je milo.
Od mrznje prema tome covjeku ne vidite dalje od nosa kajacemo se svi veoma brzo

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Slika kako celiva amfilohiju ruku u noc pobjede je njwfova realnost i limit.
Uporedite njega i mila je iluzorno.
Milo je državnik

Putnik
Gost
Putnik

Ljubio je i Milo itekako tu istu ruku dosta puta…sve po potrebi, nego vam je kratko sjecanje il’ se pravite ludi.

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

zar to nije završeno kako reče dritan przo lako efikasno još prvoga septembra nijesu valjda prosuli uzalud ovih petnaest dana dritan optužuje da će milo da otužuje a uboga vse nada da će tako da bude

Send this to a friend