Politika

Danilović nije ni oduševljen ni razočaran pregovorima o Vladi

Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore

Vlada mora postati složan tim, makar je činili i nesložni politički činioci. Mora biti tim koji ima plan, političku viziju i snagu da zacrtano ostvari, istakao je u intervjuu za Dan lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

•Kako komentarišete pregovore o sastavljanju Vlade? Da li će sve biti brzo završeno?

– Nisam ni oduševljen ni posebno razočaran. Ključno očekivanje javnosti da Vlada mora biti sastavljena pod hitno i u rekordnom roku nije bilo i moje. Nije lako sastaviti, odnosno formirati vladu ni kada se radi o onim jednopartijskim, a kamoli prvu koja predstavlja vladu diskontinuiteta u odnosu na sve minule. Uz to, čine je mnogi subjekti, i to u trenutku u kojemu su očekivanja ogromna.

Vjerujem, ipak, da ćemo je dobiti prije uobičajenih rokova i da će biti bolja nego što slute pesimisti. Posao mandatara nije od lovorika. Gospodinu Krivokapiću nije lako. On mora imati razumijevanja za političke krajnosti. Nije mu lako, ali je značaj pa i istorijski zadatka koji je pred njim i pred svima nama iznad svake poteškoće koja se rađa u ovom procesu.

Očekivanja političkih subjekata koji tvore prvu demokratsku većinu nisu neuobičajena. S pravom se mnogi nadaju da će upravo njihovi kadrovi biti dominantni. Međutim, u svijetu politike važe pravila koja su nam poznata bez kompromisa svi budu na gubitku. Na kompromis i ustupke su uvijek pozvani veliki, i tu je njihova snaga, a snaga Vlade je u snazi onoga koji je njena najmanja politička karika. Vlada mora postati složan tim, makar je činili i nesložni politički činioci. Mora biti tim koji ima plan, političku viziju i snagu da zacrtano ostvari.

•Po Vašem mišljenju, šta treba uraditi u vezi sa raspodjelom funkcija u bezbjednosnom sektoru?

– Cijeli taj sektor treba transformisati. Ne mislim da treba pribjeći nekom revolucionarnom i naglom transformisanju koje bi imalo za cilj da se sve sredi preko noći, ali se odmah mora krenuti u sistemske promjene, koje potom, očekivano, vuku u niz drugih, detaljnih i pojedinačnih.

Mi u Ujedinjenoj Crnoj Gori smo tvrdog uvjerenja da moramo mijenjati Zakon o unutrašnjim poslovima, a naporedo s njim i Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kao i još nekoliko zakona kojima je duboko usidren protekcionizam, javašluk i neodgovornost. Uprava policije mora postati kompaktna, operativna i produktivna cjelina. Ranijim izmjenama akta o sistematizaciji Uprava policije je dopala do neke vrste labave federacije interesa i klanova. Pojedine sektorske cjeline su unižene načinom na koji su vođene. Izbor rukovodećeg tima bio je sveden na „proguravanje“ onih koji su vjerni pojedincima i partijama. Tako je u jednom osjetljivom sistemu uspostavljeno dvovlašće i trovlašće, čime je profesionalizam izvrgnut ruglu.

Pojedinac u takvim sistemima ne znači mnogo. Najbolji policajac na pogrešnom mjestu postaje nevidljiv i nebitan. Naše stranačke politike treba samo da otvore procese profesionalizma, a ne da ponove greške DPS-a, koji je, navodno, detaljno brinuo „po dubini“, a, u stvari, bdio nad nekoliko desetina onih koji su na funkcijama, ruinirajući tako do krajaugled i značaj poziva o kojemu je riječ.

Gotovo je istovjetno i sa ANB-om. Reformisati takvu službu po preporukama EU, a onda joj staviti na čelo povratnike iz penzije predstavlja ruganje reformama. Iz rečenog se vidi i moj stav o funkcijama. Konkretno, u MUP-u nam treba odvažan, politički hrabar ministar, koji razumije procese i bezbjednosni sistem, koji ima političku podršku i nepokolebljiv stav Vlade iza sebe. Treba mu i skroman tim onih koji razumiju djelove jedne velike zajednice.

U Upravi policije moramo imati odvažne profesionalce koji su do sada živjeli od plate. Vratimo ugled i dostojanstvo osnovnom policijskom zvanju i vratićemo ugled državi. Kada kriminalci počnu da zaziru i od saobraćajne policije, biće to znak da smo pobijedili, a građani će u policijsku uniformu gledati s poštovanjem.

•Kakav, po Vama, treba da bude redosled poteza vezano za zakon o slobodi vjeroispovijesti?

-Taj zakon je pobijeđen na izborima. Ujedinjena Crna Gora upozorava da niko nema pravo da ga oživljava. U komunikaciji sa vjerskim zajednicama, bez javne pompe, iz njega treba odstraniti svaku diskriminišuću normu. Njegov naziv je bio zlokoban o slobodi vjeroispovijesti, ali istovremeno i o materijalno-pravnom statusu, o imovini. Nedopustivo. Treba nam zakon o slobodi vjeroispovijesti, a sve ostalo već imamo. Imovinska prava se ne uređuju prelaznim i završnim odredbama. U ovoj državi postoje sistemski zakoni koji regulišu tu oblast, i tačka. Vjerske zajednice nisu iznad zakona, ali nisu ni za leks specijalis. Dakle, taj zakon je mrtav i samo treba da ga pohranimo u dio ružne prošlosti. Izmjenama i dopunama ili novim zakonom, pitanje je za pravne eksperte i vjerske zajednice, a ne za političke debatne krugove.

•Vjerujete li da će stranke nacionalnih manjina ući u novu vladu?

To ostavljam njihovim procjenama. Bilo bi jako pametno da budu dio nove vlade, kada im se to već iskreno nudi. Crna Gora je i njihova domovina koliko i naša. Ipak, ako pojedine političke partije u tome vide priliku da ucijene novu većinu svojim ulaskom ili neulaskom u Vladu, onda sam protiv toga jer nikome ništa nismo dužni. Ako neće politički predstavnici manjina, vjerujem da mandatar neće propustiti priliku da potraži eksperte koji su pripadnici manjinskih naroda. Ko neće, nagona mu nema.

I na kraju, samo da se razumijemo, Ujedinjena Crna Gora će insistirati na reviziji „poslovanja” svih ministarstava u vladama DPS-a, pa i u onim koja su „pripadala” do juče ministrima iz „manjinskih stranaka”. Bezuslovno ćemo to tražiti, makar nam to bile i kolege u budućoj vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nacertanije
Gost
Nacertanije

Čovjek od riječi. Šta bi sve radio i kako bi sve svojim sposobnostima promijenio nabolje u državi i svijetu samo da nije vijecni poslanik u Skupštini i veći dio života na jaslama poreskih obveznika

Cimetili
Gost
Cimetili

Vraticete vi sve crkve koje niste opoganili.

Boro
Gost
Boro

Ne Daniloviću mi nemožemo biti iznenađeni sastavom vlade. Mi znamo da će on biti fujjj

mrkela
Gost
mrkela

Ovaj se svima nabača a zanimanja nema ni drugova sa studija !

Goran
Gost
Goran

Čaj od nane

Betoven
Gost
Betoven

Kako je to zakon o slobodi vjeroispovjesti pobijedjen na izborima? Tako što je je Dritan odlučio da koalira sa DF-om. Za crnogorske stranke je glasalo više glasača nego sa prosrpske.

Tip Top
Gost
Tip Top

Danilović je uvijek isti nit je voda nit vino vazda bevanda.

Milos br
Gost
Milos br

Ljudi se drze za rijec a volovi za rogove. To je stara crnogorcka izreka Danilovicu. Prije izbora izjava da dajes ostavku a posle izbora u parlament. Takva ti je svaka istina.hahaha

El Romero
Gost
El Romero

Postoji jedan zanat koji najbolje opisuje ovog rukoljuba.

Mišo
Gost
Mišo

Kako iz njega viri mržnja prema drugim vjerama i nacijama.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Znači reko bi da se slažeš da se imovina utvrdi ako treba i na evropskom sudu?

Send this to a friend