Politika

Danilović: Ovako ne ide, DPS će Krivokapiću ostaviti ministra kojeg ne želi i podvojiti Vladu

Goran Danilović

Nakon što su poslanici Demokratske partije socijalista DPS najavili da neće narednih dana učestvovati u radu plenarnog zasijedanja, radnih tijela i odbora Skupštine, oglasio se lider Ujedinjene Crne Gore UCG Goran Danilović, ističući da će

<<<DPS narednih dana bojkotuje Skupštinu<<<

Stav Danilovića prenosimo u cjelosti.

Nije bilo posebno zahtjevno predvidjeti da će DPS odigrati i ovako, i to providno razigravanje premijer Krivokapić je morao imati u vidu. Da javno priznam; nekima od njegovih najbližih saradnika sam predočio i ovu mogućnost kada je najavljena smjena ministra Leposavića.

Pitao sam: a zašto računate da će DPS glasati za smjenu? Zašto bi vam pomogao i kome su to do sada izašli u susret, ako nijesu morali?

– Moraju izaći u susret svom biračkom tijelu, prije svega Bošnjacima!

Politika, međutim, nije uvijek tako očekivano povlačenje poteza i to je valjda svima jasno.

Objašnjavao sam da za takve akcije, promjene u ministarskom timu ili neke od Vladinih politika uvijek prethodno mora biti napravljen tihi dogovor sa većinom koja je izabrala Vladu. Ali uvijek!

Iznenađenja onoga tipa i najava smjene na konferenciji za novinare nijesu obrazac koji se koristi u tijesnim većinama i promišljenoj politici.

DPS razmišlja ovako:

Glasanjem za smjenu Leposavića, o kojoj se većina nije dogovorila, spašava se data riječ premijera da će ministar biti razriješen? Ako to uradimo mi ćemo utvrditi Vladu i oremijera! A zašto bismo to radili? To bude kao da idemo na jednokratnu mobu predsjedniku Vlade, a on potom nastavi da nas ruši sa istom većinom!

Ako mu ne pomognemo pokazaćemo da je slab. Ostavićemo mu u kabinetu ministra kojega ne želi, pokazati da je nemoćan, podvojiti Vladu i dodatno posvađati posvađane.

E, ovakve stvari se moraju uvijek ukalkulisati u odluke i zato je dogovor između Vlade i njene većine i u starim demokratijama uslov bez kojega se ne može i bez kojega se ne ide u budućnost nego u avanturu.

Imajmo u vidu da za razliku od nas iz minulog vremena sa lakoćom komunicira politiku i svoje odluke prema spolja. Njihov predsjednik partije je predsjednik države i ima urednu i agilnu spoljnopolitičku komunikaciju. Na najvažnijim svjetskim adresama još uvijek, i ko zna do kad, su njihovi ambasadori.

Dakle, njihov izgovor pred strancima, a to pouzdano znam, je: Vlada suštinski nije iskrena oko Srebrenice jer je nova većina odbila usvajanje nove deklaracije tim povodom. Dakle, na DPS se i može računati, ali im se mora izaći u susret. Ko ima za to dovoljno tvrd obraz i jak želudac neka izvoli.

Jedno se iz svega ovoga mora naučiti: zalijetanje sa odlukama u ovim prelaznim političkim vremenima nije mudrost nego ludost. To više liči na koridu nego na mudro upravljanje brodom koji samo što nije potonuo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni777
Gost
Anonimni777

Danilovicu ne smeta ti sto je litar ulja 2e?

Zzzzzzzzzz
Gost
Zzzzzzzzzz

Opet im je Dps kriv haha pa ovo je komedija

Srbo
Gost
Srbo

Neko ide , ili Zdravko ili Lepi al se meni čini prije Zdravko !
DPS treba ostaviti đe i jeste daleko od vlasti.

Pozdrav
Gost
Pozdrav

Danilovicu, posvetite se poljoprivredi. Evo ima raznih mjera podrske. Postedite crnogorsku javnost Vase vidovitosti i vizionarstva.

Greote
Gost
Greote

A, što ovi čini 🤣

Send this to a friend