Politika

Danilović: Ubijeđen sam da je moguć dogovor o poštenim izborima

Goran Danilović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i jedan od osnivača saveza “Da svako ima”, Goran Danilović, kazao je u intervjuu za Pobjedu da je ubijeđen da je moguć dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci.

Na pitanje kako gleda na najavu zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića da ta partija priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen društvenog konsenzusa, on odgovara da ih je premijer naučio da treba sačekati kada on najavi inicijativu ili saopšti prijedlog.

“Koliko juče je u Skupštini saopštio da treba da se vratimo našem modelu iz 2016? Čak je i pozvao da o tome razgovaramo! Istog dana iz kabineta Vlade su nas obavijestili da Marković nije rekao šta je rekao, a dan potom Đukanović je kazao da je premijer mislio na dijalog? Samo premijer nije kazao šta je mislio. Dakle, sačekajmo da dobro čujemo o čemu se radi jer, zaista je nezahvalno tumačiti. Možda se Marković vrati na „stav od juče“ što bi bilo i hrabro i odgovorno, a možda i ponudi neku nemuštu priču iz arsenala DPS-a. Nemušto neće proći”, kategoričan je Danilović, čija stranka i savez se snažno zalažu za formiranje tehničke vlade.

Osvrnuo se i na Sporazum za budućnost, imajući u vidu da je desetak ostavki ključnih državnih funkcionera preduslov za formiranje tehničke vlade.

“Lider pokreta “Odupri se”, Džemal Perović već je pojašnjavao zapisano u “Sporazumu o budućnosti”. Jasno je saopštio da “Sporazum” nije “Sveto pismo” i vjerujem da je to učinjeno odgovorno i mudro. Ako želimo kompromis i dobro Crnoj Gori niko neće dobiti maksimum onoga što je tražio, ali neće biti ni unaprijed poražen. Tražimo elementarno poštene izbore jednom za svagda, kako bi bila prekinuta višedecenijska agonija političkog gonjenja. Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa. Bez konkretnog i ravnopravnog učešča u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme toga neće biti”, ocijenio je on.

Naglašava i da su prestala okupljanja, ali ne bi rekao da su propali protesti.

“U politici i životu uopšte, broje se rezultati, a oni ne stižu tako brzo. Rano je da zaključujemo o rezultatima protesta. Nigdje na svijetu protesti nijesu sebi svrha važno je ono šta su pokrenuli i šta se promijenilo”, dodao je Danilović.

Kaže da se opoziciji bojkot nameće kao jedini zdravorazuman potez u nedostatku dogovora.

“Ne smijemo više nikad trčati unaprijed izgubljene bitke. Vara se pozicija ako vjeruje da će Evropljani priznati državne izbore na kojima ne bi učestvovala opozicija kao legitimne i normalne. Ja sam ubijeđen da je dogovor moguć i da čemo imati poštenu izbornu trku. Ovdje treba politička mudrost i hrabrost da se dogovorimo, a za bojkot, kao iznuđeno sredstvo, neće trebati mnogo napora. Bila bi to ogromna šteta za demokratiju u politički rovitoj Crnoj Gori, za Crnu Goru u svim njenim porama, ali i za Evropsku uniju na čijem smo obodu”, istakao je Danilović.

Podrazumijeva se, naveo je, da je bojkot ozbiljno sredstvo demokratskog pritiska ako ga koriste svi.

“Pojedinačno ne bismo učinili ništa. Ili svi na izbore, što podrazumijeva prethodni kompromis, ili niko, što će značiti duboku političku krizu sa razornim posljedicama”, poručio je Danilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Sve Ostale partije su odgovorile na vapaje gdina Danilovića i njegove koalicije( ko zna koje i kako se više zove) isto kao na vapaje SDPa jednoglasno obrtanjem glave ustranu znate ono zasukivanje ustranu i zatvaranjem nosa, znate ono kad uštinete nos su dva prsta…

Sirena92
Gost
Sirena92

Vidio je narod u zadnjih dvije godine kako se opozicija fino bori za njihove interese, ne vrse svoje poslanicke duznosti, a traze od gradjana da im izlaze na proteste. Zato su protesti i propali, nije narod lud da podrzava nesposobnu opoziciju.

sekretarica
Gost
sekretarica

Vlast je svih ovih godina jaka jer imaju podrsku gradjana, koja im je ukazala povjerenje koje su oni opravdali, za razliku od nesposobne opozicije koja nije u stanju ni opstinu da vodi.

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

I sama opozicija zna da ne mogu da zabiljeze neki bolji izborni rezultat, jer nemaju podrsku gradjana, a tome najbolje svjedoce i protesti koji su ubrzo i propali.

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Najjace je kad se bune partije koje ne mogu ni cenzus da predju.

Haris
Gost
Haris

Što misliš daniloviću da li su izbori u BD, HN, BA, TZ, PŽ, KO, bili pošteni i ako nijesu zašto je opozicija tamo priznala rezultat, a đe su izgubili ne priznaje aaahahahahahahaha

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Zar ne izjavi jokovic juce da cete vi s dpsom u koaliciju ?

Kaktus
Gost
Kaktus

Tako mi te koalicije koja salje danilovica da daje saopstenja od svih ljudi

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Bravo vucicevi najamnici ,dako sastavite mandat 😉

Leart
Gost
Leart

Bahahahhaha e ako on i ovi njegovi autsajderi skrpe za jedan mandat orden bi im trebali dodijeliti

Komita
Gost
Komita

Bivsi ministar policije koji je nasao da se zali na policiju i njeno funkcionisanje TOKOM SOPSTVENOG MANDAT,pa molim za jedan aplauz za taj nivo nesposobnosti

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Opasan je ovaj danilovic,glasa ga cak 6 od 10 ukucana 😉

Haris
Gost
Haris

I koje mora da podmiti sa 20€ i da im pare za gorivo.

Liberal
Gost
Liberal

E najbolje da glasamo za danilovica koji je promijenio toliko partija da od svojih partijskih knjizica moze vladu oformit kolko ih ima

Kuki
Gost
Kuki

Da ste bojkotovali sve izbore od 2006,druge bi nam ptice danas pjevale,ali mile su i vama pare i privilegije a narod ko j..e.Neznam koje gori pozicija ili opozicija.

Stefo12
Gost
Stefo12

Vi ste unaprijed porazeni zato sto ste nikakvi politicari 😀

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ovo je onaj preletac. Za 10 godina promijeni 15 partija.

miona
Gost
miona

Vasa nesposobnost je odavno dokazana sreca pa vas niko nikad nece glasati

HanaPG
Gost
HanaPG

Ko gubi ima pravo da se ljuti a da i ovi

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Више би телету досадило сваке изборе вјероват у регуларност, а послије избора кукат да су покрадени.

Djurdjica
Gost
Djurdjica

Svaki izbori su bili pošteni a to sto vas niko ne glasa jer nemate podršku gradjana je vec vasa stvar

Mona99
Gost
Mona99

Jadni oni ni sami ne znaju sta ce vise,propadose u svakom smislu

Planinka
Gost
Planinka

Ali njihov propali savez je za pricu

marta
Gost
marta

Oni još uvijek pricaju o protestima i sporazumima

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Nemate sanse sa vasom pricom. Stitite interese BG i ne znam sto cete u CG. Kako god ne mozete pobijediti, a bogami necete od CG praviti Liban.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

E,što ispriča svaka ti čast!
Pa ,da li ti vjeruješ sam sebi?
Zašto pričaš nebuloze?
Pa,vi ste šaka jada!
Čitav vaš savez” da svako ima”,pitanje je može li cenzus proći!

free samples
Gost
free samples

ti ko da si sa Marsa pao ili si na platnom spisku agencije….bojkot i samo bojkot

z d
Gost
z d

A Danilović bijaše “pošten” političar:
O zemljo propani se!!!

Niks
Gost
Niks

Kakvi spijuni i partitokrate..igraju svoju ulogu od izbora do izbora..daju legitimitet i legalitet vlasti,a oni svoje privilegije kao poslanici!sta bi sa bojkotom,sa ptotestima junacine?!!becic abaz starac leka,dje ste:-):-)?!a nemaaa…primicu se izbori,moraju se obazbjedjivati mjesta u parlamentu…hhhehehe sad ce svi na izbore izaci,svi pripremaju kampanju,a puna su vam usta bila lopovluka,korupcije i zarobljenih institucija..pa sto se uopste upustate u tu igru… Više »

Mne
Gost
Mne

A dijalog im je da budu vecina u izbornu komisiju, i kad izgube kao sto ce izgubit da ne potpisu zapisnike, i tako sve dok ne pobjede.
Ali, valjda su narodu Budva i Kotor dobar primjer kako su oni sposobni.

Tonko
Gost
Tonko

To bi bilo prvi put u istoriju politike da jedan diktator sam prepusti vlast.Ne vjeruje ni Danilovic tome iako ovo prica.

Rašo
Gost
Rašo

I ja sam ubijeđen, to jest sto posto siguran da vi pobijediti nećete, jer vi nijeste opozicija vlasti, već opozicija državi, a takvi nemaju šansi.

Musco
Gost
Musco

Postenje
TI kao da si stigao sa JUPITERA
Politicko postenje…Svasta

Send this to a friend