Politika

Darmanović: Ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena alarmirali bi NATO

Foto: CdM

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas da vjeruje da će Crna Gora naći političko rješenje za prevazilaženje trenutnih problema sa Srbijom. On je istakao da ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena u NATO-u ima mehanizama koje bi mogla Crna Gora da koristi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Crna Gora kontaktirala NATO saveznike u kontekstu narušene bezbjednosne situacije u zemlji i uplitanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore Darmanović je naglasio da ne vidi da za tim postoji potreba.

“Ne vidimo da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi sa trenutnim nesuglasicama koje trenutno imamo sa Srbijom. Ali, naravno, ukoliko bi procijenili da je vidno ugrožena bezbjednost zemlje, postoje mnogi mehanizmi unutar NATO-a koji mogu da se koriste”, kazao je on na konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem.

Crna Gora i Republika Hrvatska imaju sadržajne i prijateljske odnose, o čemu svjedoče frekventni politički kontakti, intenzivna saradnja u okviru evropske agende, ali i savezništvo u NATO, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske Srđana Darmanovića i Gordana Grlića Radmana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da danas, na treću godišnjicu članstva u Alijansi, možemo konstatovati da smo, zajedno sa našim saveznicima, sigurna i bezbjedna država.

U kontekstu evropske integracije, Darmanović je naglasio da Crna Gora izuzetno uvažava napore Hrvatske da politiku proširenja, uprkos pandemiji COVID 19, kao i brojnim drugim izazovima, održi visoko na agendi za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, a posebno da u takvim otežanim okolnostima postigne primjetne rezultate.

“Zvanični Zagreb je konzistentno bio zagovornik politike proširenja i pružao političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori tokom svih ovih godina pregovaračkog procesa. Zahvalni smo na dosljednosti i vidnom angažovanju Hrvatske da doprinese jačanju evropske perspektive i stvaranju novog momentuma u integracionom procesu”, kazao je Darmanović.

On je istakao da je pandemija još jednom pokazala da je EU najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost evropskog projekta koji, za nas, nema alternativu.

Na toj liniji, ministar je zahvalio Hrvatskoj  na pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19, ali i podršci u procesu repatrijacije naših građana preko njene teritorije, tokom trajanja pandemije.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Grlić Radman je kazao da njegova posjeta Crnoj Gori, prva nakon otpočinjanja krize izazvane koronavirusom, predstavlja simboliku i odlučnost da se nastavi sa konzistentnošću hrvatske naklonosti i podrške Crnoj Gori na evropskom putu.

“Želimo vidjeti Crnu Goru što prije u EU. Aktivno se zalažemo za politiku proširenja Unije, kao i za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja”,  istakao je Grlić Radman.

On je dodao da je Hrvatska otvorena za svaki vid pomoći Crnoj Gori u daljem procesu integracije, te da osuđuje svako miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

Zajednički je konstatovano da je međudržavna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture, te da postoji značajan potencijal za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije. Pozdravljeno je savezništvo i intenzivna saradnja Crne Gore i Hrvatske u okviru NATO, te razmotreno pitanje otvaranja granica nakon pandemije koronavirusa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama na unutrašnjoj, ali i na globalnoj sceni, izazovima sa kojima se u tom kontekstu suočavamo, te konstatovali da je udruženim snagama potrebno sačuvati stabilnost i bezbjednost regiona.

91

avatar
1000
38
53
0
 
75
BožidarMiloJoKsoMarshalDukljeSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Dobro tramp onda rece, velike su sanse da zbog crne gore izbije treci svjetski rat !

Slavko
Gost
Slavko

Oplakah na ranu zoru. Ahahahahahahah.

Milo
Gost
Milo

Jeli to onakvo plakanje,kao u oluji,Kninu i Kosovu,navikli ste vi

Kam
Gost
Kam

Nemate vi problem sa Srbijom vec sa gradjanima Crne Gore koji ne daju svoju Crkvu…a budete li ijedan hram nas oteli umjesace se i Srbija pa vas ni Nato nece spasiti

eu kolonija
Gost
eu kolonija

nato pakt se 20 godina nudi srbiji.

Bunker
Gost
Bunker

Vidite koliko Nato znaci Trampu, pobjegao u bunker a Darče se poziva na Nato

Paranoja
Gost
Paranoja

Znate li onu: I ako sam paranoik, to ne znaci da me neko ne prati! Hahahahah

Boban
Gost
Boban

Jedino vi Darmanovicu ugrozavate nasu bezbjednost jer potpaljujete vatru i igrate na ivici.Ako se otme kontroli za vasa igra koju po dogovoru igrate sa Vucivem onda stvarno mozemo bit ugrozeni.Ioak se nadam da je narod prozreo vasu prljavu igru

Pomorac
Gost
Pomorac

Vlado kiji su to Bokelji??? Ako mislis Srbi a mislis slaba ti racunica. Od 1990 se pocinjete nazivati Bokeljima…

Vava
Gost
Vava

Bokeljska nosnja nije prihvacena, receno da je to hrvatska narodna nosnja, zbog cega li tako cccccccc

bobokocka
Gost
bobokocka

Dira te Dačić zovi NATO!!!!

Nen86
Gost
Nen86

Niste svesni koliko ste stali na žulj Srbima

Ojha
Gost
Ojha

😂😂😂😂😂

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Da nije bilo tete Nate, Srbija danas ne bi bila kao Nokija, sa izgledima da bude još tanja ako ne primiri.

Ivana
Gost
Ivana

Ajde Bajdene osvajas izbore

Dragan
Gost
Dragan

Crna Gora 1000godina postoji mnogima je krivooooooooooo

JoKso
Gost
JoKso

a ha ha dalabu

Božidar
Gost
Božidar

Da prvo 1000 godina postoji Crna Gora a onda su došle Amebe. Kompleksi su loša stvar.

Lux
Gost
Lux

“Spartanci” na aparatima

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Kad ce slavna NATO vojska da pomogne malu Crnu Goru i da napravimo blic invaziju na Republiku Srbsku i Srbiju i da im vratimo za 1918 pacemo na referendum se izjasnit o imenu nove drzave nikad vise Yugoslavija jedino SJEDINJENE SRBSKE DRZAVE

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

Oceli NATO priznat nasu svetu CPC ili uzalud placamo kiriju 300 000 eura mjesecno…Mogli bi iz NATA bar po vjerniku donirat 100 eura da dodju Nedeljom na misu

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Čujemo se redovno preko Facebook a

Dragana
Gost
Dragana

Sto nas interesuje kosovo i mitovi

Ivana
Gost
Ivana

Vuciq i dodik na aparate 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

uSa
Gost
uSa

Kad je CGoru branio neko? I kad je trazila pomoc od koga, ne brukaj nas, tebe ako je strah prvim avionom pali za Ameriku!

Crni
Gost
Crni

A protiv koga brate Darmane…hoces NATO protiv svog naroda

Marko
Gost
Marko

srbi koju pljuju na ovu zemlju, nisu nas narod, sta tu nije jasno ? ti isti srbi nam pale zastavu, farbaju dje stignu srpske simbole, i negiraju sve crnogorsko, a da ne pricamo o tome sto ne priznaju ovu zemlju
u kom momentu u tvoj mozak se nasao da ih nazivag “svoj narod” ?

KLM
Gost
KLM

Kad si tako pametan
Znasli zasto je to tako

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

A protiv dusmana imaju iskustva

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Pihhh, kakav smo narod, samo se prizeljkuju neki nemiri, iz DF stalno nesto prijete, Vucic prijeti, SPC isto, maknite nam se vise s grbace, aman..idite spasavajte Kosovo, radite sto vam volja, samo se prodjite Crne Gore!!!!!

Virus
Gost
Virus

A kako ne pomenu DPS i njihovo podgrijavanje tenzija i stvaranje podjela evo 30 godina ?

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kakve podjele druze, o cemu ti pricas..u ovoj zemlji su svi narodi dobrodosli(Srbi, Hrvati, Albanci)samo onaj slijep i ogranicen ne vidi da se svo ovo vrijeme vodi strasna kampanja od strane Srrbije, oce da uniste sve sto je crnogorsko, evo ti, prva ova limenka sto je Risto postavio na Rumiji, zna se zasto je postavljena, ta crkva je vjekovima bila… Više »

bobokocka
Gost
bobokocka

Jeste Srbija nas nagrdi i jos svasta pricaju za Mila i drugove.

Kenan
Gost
Kenan

U pravu si Jelena opozicija nema nikoga OK sve bezveze….. Jedni vuku za srbe drugi muslimane, treci hrvate, albance I tako dalje… Nadam se da ce doci mlade osobe I razmisljam o ekonomiji a ne ko je ko….

Pjer
Gost
Pjer

Nagrdismo se mi iznutra
Boli onog Leskovcanina i slicne za CG

Božidar
Gost
Božidar

Pa kad bi došao DF na vlast bilo bi ako ništa ono bar demokratski a ovako Crna Gora Sjeverna Koreja Kuba su tu negdje po stupnju demokratičnosti. Pa da mi je vala otac 30 godina na vlasti bilo bi previše.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Kakva je to pojava da srbi brane Montenegro

JoKso
Gost
JoKso

jelena savojska jw bila srpkinja, aj promeni nick pa s….

Njegos
Gost
Njegos

Srbi braco u kam udarilo!

Vlado
Gost
Vlado

Nikako vece pravo na Crnu goru nemaju crnogorci od nas pipera ili bokelja i drugih.

Lux
Gost
Lux

Po ustavu je CG gradjanska zemlja, nije zemlja naroda, nego gradjana

Prvi put
Gost
Prvi put

Piperski bokelju , pozdrav od plevaljskog ulcinjaka

Stevan
Gost
Stevan

Dzaba vam sve necemo cetnicku ideologiju ovo je GRADJANSKA DRZAVA🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Da si sa vr Lovcena ako ti nije pri srcu Montenevro dusman si

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Previše je moga roda tamo ,da bi ti NATO ista pomoga.Mozda ovaj helikopter da odletis

Nacertanije
Gost
Nacertanije

Normalno. Inače u čemu bi bila svrha našeg članstva u NATO ako ne pomoć u odbrani teritorijalne cjelovitosti, nezavisnosti i državnog suvereniteta zemlje ? Pomoć u borbi protiv širenja lažnih vijesti, propagande i dezinformacija u cilju podsticanja pobune, nasilja i neustavne i nasilne smjene vlasti u korist “elementa inostranosti”. AV je i poručio da bi rado poslao tenkove na nas… Više »

AjZak niGru
Gost
AjZak niGru

Prc litijasi

GLUPAN
Gost
GLUPAN

Darmanović bi da mu NATO zauzima Srpske manastire.Nema on sa Srbijom problem nego sa sobom,avidim da će mu Hrvati priskoćiti u pomoć.

Ne u NATO
Gost
Ne u NATO

A to sto smo mi ušli u NATO bez i jednog pitanja gradjana i bez referenduma tu nikom nista.Ci ste vašu djecu zastitili,a to sto ce moja morati da sluze za NATO tu nikome nista? Gadite mi se.

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Idi moli se za oprostaj vjernice sto pobiste 1600 djece u Saranevu pa onda pricaj o djeci i ne manipulisite sa djecom krsteci ih od ure zivota i

Iskren
Gost
Iskren

Nemate vi problem sa Srbijom nego sa 30% svog naroda koga ste izabrali da tlacite i provicirate samo da bi ste se odrzavali na vlasti. Lopovi, mafijasi… privatna drzava bivsih komumnjara, mafijasa, koji ce u nedogled igrati na nacionalistickim kartama samo sto duze da opstanu jer znaju sta sledi kada padnu i kada se otvore dosijei i u CG, Srbiji,… Više »

D cosic
Gost
D cosic

Cetnicki pazriotizam malo vi je sto ve ceraju dje stignu bema nad kim ne uciniste genocid a volite Montenegro i prebacujete ga u drugu drzavu a ocete da ste njeni gradjani svina su poznate srpske lagarije

Pjer
Gost
Pjer

U centar

Lav
Gost
Lav

Neka cuju dusmani, da drhte malo.

mačor
Gost
mačor

Srbija sa naoružanjem može plašiti vrapce,na NATO ne smije.

Free mindset
Gost
Free mindset

Srdjan je srpsko ime. Veliki poljubac sa g darmanovica velikog veeelikog “sto kaze zapad ja uradim” eksperta

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Procitajte srbalji “srbi od adama i posle njega ” da vidite kakva vam je istorina i kultura

Njegos
Gost
Njegos

A mogu i Smrt je majstor iz srbije, ima li iko da bapisa slovo hvale o djokovicevon napacenom narodu

Mister no
Gost
Mister no

Ja mislim da je najbolje da mi odma od Natoa trazimo koji renta-tenk,za svaki slucaj!

Pomorac
Gost
Pomorac

A kad bude Boka isla ka Hr, dje ce onda nato?

Vlado
Gost
Vlado

E da,vi bi to obranili kako ste obranili Kosovo i Krajinu…

Pomorac
Gost
Pomorac

Ja sam za

Ivan
Gost
Ivan

A tebi je drago zbog toga

Lux
Gost
Lux

Pa nema Hrvatska nikakve pretenzije na Boku, vode računa o Hrvatima dolje i to je to

Joo
Gost
Joo

Dzabe vam srbochetnici….jedino su vase granice diskutabilne……

Zivorad
Gost
Zivorad

A sta si ti…Janjicaru???

marius
Gost
marius

A našto upućuje ono sinoćnje saopštenje ministra serbijandkog g. Dačića, dje javno govori, kako blago reaguju na neka dešavanja u okruženju, i da bi trebalo da budu odlučnije. Ovo mi zvuči kao neka prijetnja. Mogli bi trazit od dotičnog gospodina da ovo malo pojasni.

Ivan
Gost
Ivan

Evo sad ce kad vidi da ti trazis

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Jeste nato bi spasio stvar jel?
Nato bi mogao da obezbijedi da se ne mijesa susjed kolko tolko a sto bi se u zemlji desavalo izmedju naroda i nacija nebi mogli nista nebi imali pravo nikako da reaguju.A nas ima masu i u drzavi.

Lux
Gost
Lux

Naravno da NATO djeluje i u toj situaciji, ne može doći ni do unutrašnjih pobuna

Aha
Gost
Aha

Da,da…. saamo maštaj

saam
Gost
saam

Mozes li objasnit, molim te?

marko
Gost
marko

Ene Gavrile , predstavnik ugrozene manjine koja oce da zivi u Crjoj Gori po zakonims iz srbije i da se cetnicki pokret i ideje aboliraju u CG. Malo se zanio Gavrilo….ali uvijek moze da ode i da zivi u svoju maticu srbiju … kso sto dmo mi u svojoj majci Crnoj Gori …neka nam je vjecna svima kojiima je u… Više »

gagi
Gost
gagi

Gavrilo na koje si to mislio “nas ima masa i u drzavi”ako si mislio na nas sto nemamo rezervnu drzavu sem nasu Crnu Goru u pravi si,ako si mislio na one koji zive kod nas i ljepsi je euro nego dinar,a imaju u “srcu”drugu”drzavu i vole njene simbole i himnu onda si u krivu.Javi se Gavrilo,a i ja cu.Pozdrav

Pedja *
Gost
Pedja *

Moj Gavrilo , moj Jabucilo .

Safet Sušić
Gost
Safet Sušić

Imali bi pravo da satremo svakog separatistu druze,pa se zamisli sad.

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Pa bi zavrsili kao sto ste zavrsili u krajinu i Kosovo!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Znamo niko vam nista ne moze. Masa ste sada i u Hrvatskoj i na Kosovu, stime sto se nikada snicim sem velikoga svetosavistana pomirit ne mozete, pa tonete, tonete, traktorijade itd. – Sto je najgore, sve opet ponavlja pod izgovorom ugrozenosti srba a glavni regiser vam srbija i spc, a vi opet ka ovce pred rudu!!!

Gluposti
Gost
Gluposti

Hahahaha “čiko čiko ovaj me dirao, rekao mi da smo lopovi”.. Jel tako ide poziv u pomoc

Lux
Gost
Lux

Invazija na Avganistan je primjer, Amerika nakon napada talibana aktivirala zajedničku odbranu i sve članice (tada oko 15 njih) su pozdravile Avganistan. Sada NATO ima 30 članica…pozdrav bi bio zadivljujući

Risto
Gost
Risto

Lux, to vreme je odavno proslo. Nemoj da zaboravis da Srbija ima moderno opremljenu i dobro naoruzanu vojsku. Takodje ima dobre diplomatske i vojne veze sa Rusijom i Kinom. Novi dzumbus na Balkanu sigurno da nikome ne treba.

Vlado
Gost
Vlado

ide ovako ” alo, alo jel to Aviano? alo” hehehe

Car
Gost
Car

Odgovor bi bio- ovde s300 slobodno dodjite 🙂 heheh

Vlado
Gost
Vlado

ne idu iz Aviana putnički koje S300 obara sa svim putnicima ko od šale, nego oni izraelski pa im S300 dođe ko pokretna meta

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Care, već smo tu hehehe… gledam teeee

NATO
Gost
NATO

Evo nas Care, ali nemoj onda opet da plačete kao 1999.

Gluposti
Gost
Gluposti

Majstore, cini mi se da je poneka i ovdje pala, poneko je i stradao.. Zato, ti nisi iz CG ili nemas dovoljno godina..

Muzil
Gost
Muzil

To je zbog srpskih gluposti padalo po svetoj Crnoj Gori

Joo
Gost
Joo

Care…..videlo se kako Rusi spasavaju srbijance od zujke Tomahawke…….zzzzzzzzzzzzzzz……..

Njegos
Gost
Njegos

Sto vi bi cetnici pomogaste Avijano neki dan

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Prosvijetli nas – da ucimo os srba!!

Send this to a friend