Politika

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje multilateralizma

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu. U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu
zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

Istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, Darmanović je ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka. On je ovom prilikom podsjetio da jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

U tom kontekstu, Darmanović je kazao da je trenutno ključni prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Na toj liniji, pozdravio je aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora.

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030. Na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo je riječi i o sajber bezbjednosti.

Ministar je, u tom kontekstu, naglasio važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija.

Darmanović je zaključio da je u izazovnim vremenima pred nama jedina opcija intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i njemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka
Gost
Boka

Gargamel misli jos da se pita 🤣🤣🤣

KLM
Gost
KLM

Velike rijeci
Nema sta

MNE
Gost
MNE

Darmanovicu ti si nas zaduzio svojim radom da ne znamo kako da ti se oduzimo, ajde polako

sveti marko
Gost
sveti marko

Istorija ga nece pamtiti 😊

Rabotnica
Gost
Rabotnica

Tužan promašaj kadrovske politike

Send this to a friend