Politika

Darmanović otvorio Konzulat Crne Gore u Bolonji

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je danas Konzulat u Bolonji, na čelu sa počasnim konzulom Toninom Lamborginijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je izrazio uvjerenje da će počasni konzul Lamborgini, čije ime je prepoznatljivo u svijetu, doprinijeti stvaranju nove dimenzije bilateralnih odnosa, sa fokusom na proširivanje ekonomske i kulturne saradnje.

“Ove godine Crna Gora i Italija obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, stoga je današnje otvaranje Konzulata u Bolonji korak dalje u razvoju saradnje, kao i potvrda dugogodišnjeg i snažnog partnerstva između dvije države”, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Darmanović je podsjetio da je jedan od osnovnih zadataka diplomatije promocija Crne Gore kao države sa dinamičnom ekonomijom, velikim prirodnim i ljudskim potencijalom.

“To je potvrdilo i naše članstvo u NATO. Sada smo saveznici i nadamo se da ćemo uz italijansku podršku uskoro postati i punopravna članica Evropske unije”, kazao je on.

Lamborgini je, pak, rekao da je Crna Gora država sa velikim potencijalima za ulaganje, te da će njegove aktivnosti usmjeriti na podržavanje i podsticanje italijanskih kompanija da posluju u Crnoj Gori.

“Italija i Crna Gora su na izvjestan način u srodstvu, budući da je crnogorska princeza Jelena bila italijanska kraljica. Ponosan sam što mogu da budem dio napretka Crne Gore, koja razvija elitni turizam i nudi brojne investicione mogućnosti”, naglasio je Lamborgini.

Nakon otvaranja Konzulata, održana je konferencija “Mogućnosti i perspektive ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Emilije Romanje”.

Darmanović je u Bolonj posjetio i biblioteku Archiginnasio, u kojoj se nalazi bogati arhivski fond botaničara Antonija Baldačija, italijanskog naučnika koji je krajem XIX i početkom XX vijeka izučavao Crnu Goru i podržavao njenu borbu za nezavisnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Nesrećni ministar, ne stade u odbranu žene koja naglas reče ono što svi misle pa i oni o nama…

Miraš kontejner
Gost
Miraš kontejner

Da neće Mirna tamo za ambasadora?

Tovari magare
Gost
Tovari magare

Konzul

Send this to a friend