Politika

Darmanović: Posvećenost UN-a procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu

Srđan Darmanović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas rezidentnu koordinatorku UN sistema Fionu Mekluni u oproštajnu posjetu i zahvalio joj na saradnji i posvećenosti koju je pokazala tokom svog mandata u Crnoj Gori, naročito u odnosu na razvoj UN sistema i ostvarenje ciljeva iz zajedničke razvojne agende.

U tom pogledu je kazao da mnogi od ciljeva iz UN agende za 2030. godinu zapravo doprinose bržem napredovanju Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom, kao strateški najvažnijem procesu kroz koji država prolazi, i da je ta podudarnost učinila da saradnja sa timom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori bude sadržajnija i kvalitetnija, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Mekluni je zahvalila Darmanoviću na saradnji i podršci tokom mandata, saglasivši se sa ocjenama o kvalitetnoj sveukupnoj saradnji njenog tima sa institucijama u Crnoj Gori. Čestitala je na uspjesima koje Crna Gora postiže u pregovorima sa Evropskom unijom, posebno na otvaranju pregovaračkog poglavlja 8 posvećenog politici konkurencije”, navodi se u saopštenju.

Upoznala je Darmanovića sa akcionim planom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Zapadni Balkan kao i sa konceptom Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira. Saopštila je da bi kroz Fond za izgradnju mira bilo moguće osnažiti zajednički rad rezidentnih timova Ujedinjenih nacija i država u regionu Zapadnog Balkana na pitanjima od regionalnog značaja.

Ministar je zahvalio rezidentnoj koordinatorki na posvećenosti Ujedinjenih nacija procesu pomirenja i izgradnje povjerenja na Zapadnom Balkanu, saopštivši da Crna Gora to veoma cijeni. U pogledu pomenutih inicijativa, saopštio je da će svi prijedlozi koji imaju za cilj osnaživanje regionalne saradnje uvijek naići na podršku u Crnoj Gori.

Send this to a friend