Politika

Darmanović sa kolegama pisao Evropskoj uniji: Zapadni Balkan izuzeti od restrikcija za izvoz medicinskih sredstava

Ministri vanjskih poslova regiona uputili su danas pismo evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i bezbjednost, potpredsjedniku EK Žozepu Borelju i evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje, Oliveru Varheljiju, sa zahtjevom da se Zapadni Balkan izuzme iz restrikcija EU, koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda za ličnu zaštitu i dobijanje specijalnih dozvola.

U pismu koji su potpisali šefovi diplomatija Crne Gore Srđan Darmanović, Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, Srbije Ivica Dačić, Kosova Glauk Konjufca, BiH Bisera Turković i v.d. ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj navedeno je da se koronavirus proširio na sve djelove evropskog kontinenta, te da je, u cilju prevazilaženja ovog velikog izazova, više nego ikad potrebna solidarnost i međusobna saradnja.

“Imajući u vidu činjenicu da su na prvoj liniji odbrane u borbi protiv koronavirusa medicinski radnici i profesionalci, koji u svakom trenutku moraju imati neophodne količine medicinske opreme za ličnu zaštitu, partneri iz našeg Regiona su ujedinjeni i zajednički predlažu Evropskoj komisiji da razmotri reviziju pomenutih pravila”, navodi se u pismu.

“Zapadni Balkan je dio Evrope, okružen EU partnerima. Nabavka ove opreme za populaciju od 17 miliona stanovnika neće imati negativan uticaj na tržište EU.  Izuzetak iz ovih striktnih pravila, poslalo bi pozitivan signal svim evropskim građanima da je uspješna saradnja i solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova”, zaključuje se u pismu.

Send this to a friend