Politika

Darmanović: Saradnja EU i Zapadnog Balkana ima presudnu ulogu u stvaranju bolje perspektive za mlade

Darmanović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na online konferenciji „Mladi, migracije i demografski izazovi na Zapadnom Balkanu“, koja je organizovana u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom EU. U fokusu razgovora bila je aktuelna situacija u regionu, kao i utvrđivanje zajedničke strategije za zemlje porijekla i odredišta, posebno imajući u vidu izazove na Zapadnom Balkanu nastale usljed pandemije Covid-19.

Šef njemačke diplomatije Heik Mas poručio je da su ključni koraci za Zapadni Balkan sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije, rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i pridruživanje zemalja regiona EU.

Darmanović je ukazao na značaj promovisanja i podsticanja angažovanja mladih širom Evrope, što je, kako je ocijenio, od presudnog značaja u vremenu najizazovnije globalne krize u ovom vijeku.

“Bez obzira na to što Crna Gora ima najnižu stopu migracije mladih među balkanskim zemljama ili čak nižu od nekih zemalja EU, trend je i dalje negativan, što znači da na ovaj izazov treba tražiti ne samo nacionalni, već i regionalni odgovor”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

On je ocijenio da mobilnost mladih treba olakšati priznavanjem akademskih i profesionalnih kvalifikacija, pri čemu je istakao da su stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta, razvijanje vještina i podsticanje preduzetništva ključni faktori za borbu protiv nezaposlenosti.

Darmanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da sprovodi politiku koja će odražavati očekivanja, težnje i talente mladih i istovremeno ostati posvećena regionalnoj saradnji pod okriljem EU, u cilju stvaranja njihove bolje budućnosti na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji su, osim domaćina, ministra vanjskih poslova SR Njemačke Heika Masa, učestvovali potpredsjednica Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Majkl Rot, kao i predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leon
Gost
Leon

Nikada nećemo ući u EU, samo nas guraju u tzv. Zapadni Balkan

Bricko
Gost
Bricko

Dobro je da se i naš ministar vanjskih poslova čuje poneđe…nije se odavno javljao….

Send this to a friend