Politika

Davije: Izvanredan napredak Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti do danas napravila izvanredan napredak i uvjerena sam da će vaša zemlja nastaviti da se snažno kreće putem demokratizacije i snaženja institucija, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Podgorice, Ivanom Vukovićem.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, sagovornici su ocijenili da je uloga Misije OEBS-a od izuzetnog značaja za sprovođenje reformskih procesa i dalju demokratizaciju društva.

Vuković je naglasio da je za Podgoricu posebno važno snaženje kapaciteta Izborne komisije Glavnog grada, u cilju implementacije novih standarda kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao i podrška ostvarenju i korišćenju prava ranjivih kategorija stanovništva.

“Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa jednom od najznačajnijih međunarodnih organizacija, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, uz uvjerenje da će u narednom periodu ta saradnja doprinijeti sistemskom snaženju institucija i kontinuiranom unapređenju temeljnih evropskih vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je na tom putu neophodna dalja ekspertska podrška OEBS-a, naročito na polju jačanja administrativnih kapaciteta i usvajanja evropskih vrijednosti, koje promovišu najviše standarde demokratije, vladavine prava i sloboda.

“Davije je, čestitajući Vukoviću izbor na funkciju gradonačelnika, podsjetila da je Crna Gora odmah nakon sticanja nezavisnosti primljena u OEBS i da je, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj saradnji, uspjela da savlada mnoge prepreke i usvoji standarde vladavine prava i sloboda na putu ka EU”, dodaje se u saopštenju.

Ambasadorka je saopštila da će Misija OEBS u Podgorici nastaviti da pruža podršku institucijama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, pozdravivši Vukovićevu inicijativu da zajednički rade na sprovođenju strategija i programa koje tretiraju prava osjetljivih socijalnih grupa crnogorskog društva.

2 Komentara na "Davije: Izvanredan napredak Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend