Politika

Đeka: Sa URA smo već bili u koaliciji u Ulcinju

fatmir_djeka_cdm.jpg

Predsjednik Demokratske partije i nosilac koalicione liste Jednoglasno Fatmir Đeka kazao je u intervjuu za Dan da bi kao koalicija mogli biti dio nove vlade, ali i naglasio da ne trče da po svaku cijenu budu u vlasti.

Hoćete li ući u novu vladu? Ukoliko nećete, koji je razlog za to?

Đeka: Mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da želimo biti dio vlasti kako bismo ostvarili programske ciljeve i obećanja koja smo dali biračima. No, mi smo dugo u politici i ne trčimo da po svaku cijenu budemo dio vlasti. Želimo da sarađujemo sa svima na nivou jasnih programskih principa i konkretnog djelovanja. Zato smatramo da bi najbolje bilo, i to je naš predlog, da podržimo manjinsku vladu građanskih stranaka, čije bi okosnice bile koalicija Crno na bijelo i Demokratska Crna Gora, odnosno koalicija Mir je naša nacija.

Vjerujem da bi u tom slučaju i Socijaldemokratska partije bila njen dio. Ako zajednički procijenimo, možemo i mi biti dio te vlade. Vjerujemo da bi i ostali predstavnici manjinskih stranaka koje imaju pos lanike u državnom parlamentu prihvatili da uđuu takvu vladu. Želim još da napomenem da smo mi, kao Demokratska partija, dvije godine, od 2014. do 2016. godine, u Ulcinju vrši li lokalnu vlast u koaliciji sa partijom Dritana Abazovića i da smo imali izuzetno dobru saradnju.

Imate li namjeru da date podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinskavećina?

Đeka: To od nas ne zavisi, ipak mi imamo samo jednog od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore. Ali svakako želimo da čitav sistem funkcioniše po Ustavu i zakonima Crne Gore, odnosno po preporukama naših evropskih partnera.

Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

Đeka: Sporazum je pokazao spremnost njegovih potpisnika da se poštuje i prihvati realnost, posebno kada su u pitanju spoljnopolitičke obaveze države. Mi to, kao albanska koalicija, visoko poštujemo i pozdravljamo, posebno kada su u pitanju tačke oko nepovlačenja priznanja Kosova i NATO integracije.

No, ostaje da u praksi ocjenjujemo kako će se on realizovati. Možda će se to najbolje pokazati pri imenovanju kadrova. Ono što je u ovom trenutku veoma važno, po našem mišljenju, jeste da se očuva i razvija multietnički i interkulturalni sklad. To je ogromna vrijednost i najveći kapital ove zemlje. Svi oni koji ga na bilo koji način, pa i najmanje, ugrožavaju moraju odmah biti kažnjeni. Ne smijemo dozvoliti da se bilo ko osjeti ugroženim, a posebno ne da trpi bilo kakav vid nasilja.

Vjerujete li da nova vlada može da napravi iskorak po pitanju evropskih integracija, to jest da približi Crnu Goru Evropskoj uniji?

Đeka: Vjerujem, posebno ako se tim pitanjima dominantno budu bavile proevropske stranke nove vlasti.

Da li ćete sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu?

Đeka: Takva saradnja ogledala bi se u činjenici da ćemo u parlamentu podržati dobre predloge zakona i dobra kadrovska rješenja. Nama je u interesu da imamo političku stabilnost, da zemlja ubrzano napreduje ka Evropskoj uniji, da se snažno ekonomski razvija. Svi smo mi na ovom brodu i želimo da imamo mirno more i sigurnu, evropsku luku. I mi imamo svoju odgovornost, gdje god se nalazili.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
PodgorickiiUndertakerKraljica MilenamarkopRatko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kraljica Milena
Gost
Kraljica Milena

Ura je izigrala crnogorski narod, glasali su a sad se plaše namještenog popisa, i onoga što su nam uzeli na pravdi BOGA Podgoričkom skupštinom!
Ne damo vam svetinje a ni Crnu Goru – sve je naše !!!!!

Podgorickii
Gost
Podgorickii

uru je većinom glasalo prosprsko biračko tijelo, tako da ne laprdaj. kakva prevara. izgubili ste izbore prijatno doviđenja,

markop
Gost
markop

Tacno, bili ste vi i FORCA vlast sa URAom
Podrzao vas Dritan bezuslovno da bi vi uzeli vlast
Da bi vi poslije sutnuli Dritana i napravili vlast sa DPSom

Budite iskreni do kraja

Ratko
Gost
Ratko

Moraćeš ti sa Df om ako misliš u Vladu….ako nećeš srećan put….biće čestitih i časnih Albanaca koji će da uđu u Vladu a nijesu politički lideri već stručni i pošteni ljudi.

Prc MNE
Gost
Prc MNE

Prc dps hahahahah svi vas napustise…..

Mario
Gost
Mario

Dakle okolo naokolo kuje se plan o manjinskoj Vladi bez DF i DPS. No nasi “dragi”matematicari znate li da je “sve moguce”na Crnogorskoj politickoj sceni,da se “najljuci neprijatelji”ponekad udruze,dakle moze da se desi “grom iz vedra neba” zajedno DF i DPS da preuzmu sve najace funkcije svuda i Skupstini i Vladi. NIJE NEMOGUCE ko zna koji su njima “tuneli” i… Više »

Fenix
Gost
Fenix

Ti i Meto ste obicni karijeristi i vama je vazno samo da ste u vlasti !?

Undertaker
Gost
Undertaker

A brate moj, ko je u politici a da nije zbog vlasti.
Vlast je opijum!

Send this to a friend