Politika

Delegacija HDZ-a u EPP-u: Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje crnogorsku naciju i prava hrvatskog naroda

Foto: HDZ

Antievropske političke snage ugrozile su poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori, koja ima dugu istorije vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih grupa. Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatske nacionalne manjine koja njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori, saopštila je Delegacija Hrvatske demokratske zajednice u Evropskom parlamentu.

“Osuđujemo sve incidente koji su se vezano uz ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija dogodili u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore”, saopštila je Delegacija HDZ/EPP, izrazivši zabrinutost zbog cjelokupne situacije u “toj susjednoj nam zemlji i činjenice da je u incidentima povrijeđeno nekoliko desetina osoba”.

U saopštenju se naglašava da “nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njene samobitnosti nije prihvatljivo”.

“Jer Crna Gora ima dugu istoriju vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih grupa na svom teritoriju, što se mora nastaviti”, poručuju oni.

Bogato naslijeđe Hrvata

Delegacija ističe da su “antievropske političke snage u Crnoj Gori ugrozile poštovanje ljudskih prava“, zbog čega su nužni reformski procesi na koje Evropski parlament učestalo poziva.

“Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatskog naroda koji njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori”, naglašava se u saopštenju.

Sloboda govora, mirnog okupljanja i vjeroispovijesti

U saopštenju se poziva crnogorska Vlada da uloži veće napore za smirivanje tenzija kako bi ta zemlja nastavila svoj evropski put.

“Crna Gora samostalna je država, članica Savjeta Evrope, država kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji, ali isto tako i potpisnica brojnih međunarodno pravnih propisa o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Stoga bi trebala zaštititi temeljna prava svojih građana na slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, zaključuje se u saopštenju Selagacije HDZ-a u EPP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sofija
Gost
Sofija

Hvala braćo!!! 🇲🇪🇭🇷

Mitar
Gost
Mitar

Hvala od srca u ovim teskim vremenima za nas u CG. Hrvati ostali nasa braca.

Djon obraz
Gost
Djon obraz

Gospoda! Veliko hvala, prijatelji! 🤝👏❤️

Anonimus
Gost
Anonimus

Ajde sa srecom krenulo je!

Dino
Gost
Dino

Bravo!

Stavra
Gost
Stavra

Pa ako ste uz nas trazite da se uvedu sancije srbiji zbog mijesanja u politiku i crkvu crne gore

Laban
Gost
Laban

Tako brate.Od komšije kakav je Srbija niko ne može biti miran

Sunce
Gost
Sunce

Hvala dragi ljudi! 🇲🇪❤️

Vasojevići
Gost
Vasojevići

Stala braća da obrane svoje domove 🇲🇪🇭🇷

Sasa
Gost
Sasa

Počelo je počelo.

Dejan
Gost
Dejan

Ovi pricaju oljudskim pravima

drug
Gost
drug

Dejan, u Hrvatskoj ima puno manjinskih zajednica, ali samo jedna pravi probleme. Što misliš koja ?

zorka
Gost
zorka

BRAVO!

Boka
Gost
Boka

Hvala vam

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Hvala braco Hrvati . Stjepan Radic je govorio da su Crnogorci braca Hrvatima. Vučićevoj hunti treba uvesti sankcije pod hitno.

Posmatra
Gost
Posmatra

U pravu si to al onom delu kojem ti pripadas.. Druga polovina zna ko su im braca

Kaciga
Gost
Kaciga

Direktno mešanje u unutrašnje stvari suverene države, jel tako ili je to samo kad je mešanje iz Srbije i protiv Mila, ako je iz Sarajeva, Zagreba, Priština onda niko ne pominje mešanje, da ne pominjem da ste toliko nezavisni da ne možete do wc-a ako ne pitate američku i englesku ambasadu, kada državi e protektorati u okruženju kažu da su… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Hvala vam prijatelji! 🙏 🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Dostavljen
Gost
Dostavljen

Vucko na aparatima.. Počelo je klupko da se odmotava.. Ajmo sad istragu odakle pare dolaze za ove vjernike i političare…

Bubulj
Gost
Bubulj

Braca hrvati

Send this to a friend