Politika

Demokrate, DEMOS i Rudović: Mi smo opozicioni blok za poštene izbore

Mi smo opozicioni blok za poštene izbore, poručio je predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sa današnje  konferencije za novinare Demokrata, DEMOS-a i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, na kojoj je prezentovan dio do sada kreiranih i normiranih rješenja za, kako su kazali, prve fer, slobodne i demokratske izbore u Crnoj Gori.

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da su u sastavu opozicionih snaga koje rade u Odboru i pokušavaju da izbore rezultate u reformi izbornog zakonodavstva.

“Željeli smo da sa svim opozicionim snagama budemo u Odboru, respektujući izbore svih. Nama je jasno da DPS nastoji da čitav ovaj rad koji ima visoki publicitet ne dođe do rezultata i da se preseli odgovornost na opoziciju. Mi ne smijemo dozvoliti ni jedno ni drugo. Ako budu uporni u tome da ne žele dijalog i rezultate u pravom smislu te riječi izvjesno ćemo pokazati javnosti da se mi zalažmo na jedan ozbiljan i argumentovan način”, istakao je Lekić.

Konstatovao je da u javnost izlaze i teatralne informacije koje nisu suštinske i da će se povremeno održavati press konferencije na kojima će biti predstavljano šta konkretno opozicija radi u Odboru i šta predlaže.

“Funkcionišemo demokratski i u težnji da doprinesemo rezultatima koje očekuje Crna Gora”, konstatovao je lider DEMOS-a.

Opozicija, kazao je, jeste za dijalog, ali ne fingirani dijalog.

“Predsjednik Skupštine Crne Gore bi trebalo da se zabrine da on na dan parlamentarizma predloži dijalog i onda na tu manifestaciju stigne šef DPS-a Milo Đukanović i kaže da nema govora o tehničkoj vladi. To je potpuna suspenzija onoga što je rekao predsjednik Skupštine, koji treba da odmjeri svoje formate i inicijative i da ih predloži na jedan ozbiljan način. Mi smo za dijalog i za rješavanje svih pitanja na demokratski način”, naglasio je Lekić.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, istakao je da su osnovni ciljevi opozicije prihvatljivi izborni uslovi i promjena ambijenta za izbornu utakmicu, jer je samo tako moguće ostvariti demokratske promjene.

“Kome odgovara ovakvo stanje”, pitao je Rudović sve one koji napadaju predstavnike opozicije u Odboru, konstatujući da aktuelno stanje odgovara isključivo DPS-u i svima onima koji politiku doživljavaju kao jeftini teatar ili cirkus, kojim miniraju i odlažu neminovne promjene.

Rudović je komentarisao medijsku oblast reformi izbornog zakonodavstva, ističući da je ostvarena komunikacija i koordinacija sa predstavnicima medija i NVO koje se bave medijima, pa su predlozi opozicije u najvećem dijelu usklađeni sa predtavnicima civilnog društva koji su bili spremni na saradnju.

“Jedan od najvažnijih poglavlja novog Zakona o medijima je Fond za medijski pluralizam”, istakao je Rudović.

Dodaje da su predlozi opozicije i zahtjevi u tom poglavlju da iznos za Fond bude mnogo veći nego što predlaže trenutna vlast – 0,08 BDP-a za prethodnu godinu, što je oko četiri miliona eura.

„Novac iz tog fonda bi se koristio za podršku medijima koji su sprmeni da se bave gorućim problemima društva – korupcija i kriminal, sa ciljem da i na taj način brže ostvarimo glavni cilj – vladavinu prava. Zato smo kao kriterijume za korišćenje sredstava Fonda naveli objavljivanje sadržaja koji su značajni za: proces evropskih integracija Crne Gore (generalno i/ili po pregovaračkim poglavljima); razvoj istraživačkog novinarstva i medijskog profesionalizma i slično” – rekao je Rudović.

“Što se tiče Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, predlažemo povećanje broja članova sa 9 na 13 – više predstavnika iz civilnog društva i mnogo strože kriterijume za NVO da kandiduju članove Savjeta. Jasno je da je cilj da samo relevantne NVO mogu predlagati članove upravljačkog tijela RTCG, kako se ne bi desilo da vlast zloupotrebljava propise da imenuje DPS vojnike zakamuflirane kao kandidate civilnog društva”, saopštio je Rudović.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da je press konferencija prilika da se sumira šta je za veoma kratko vijeme od početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva urađeno i procesuirano.

“Mi ovdje smo se dogovorili, mi imamo zajedničku strategiju, mi smo opozicioni blok za poštene izbore, mi smo opozicioni predstavnici koji se nijesu opredijelili da vode alibi i populističku politiku, da bježe od rješenja, od teških procesa, da sve kritikuju, a da ništa ne nude, već smo na jedan odgovoran i ozbiljan način pristupili borbi za poštene izbore, aktivno radeći u Odboru i svakodnevno proizvodeći rješenja”, poručio je Bečić.

Istakao je da su Demokrate za mjesec dana prezentovale više od 100 rješenja za poštene izbore – uvođenje generalnih lokalnih izbora i njihovo održavanje u jednom danu, kako bi onemogućili demotivaciju i umaranje birača, kao i protivpravnu koncetraciju moći na jednom mjestu, eliminisanje flomastera, kvadratića i trouglića glasanjem otiskom pečata, a ne olovkom i uvođenjem neprovidnih glasačkih listića, čišćenje biračkog spiska uz pomoć uvođenja fotografije kao dijela biračkog spiska, uparivanja svih registara, eliminisanja bb adresa iz biračkog spiska…

“DPS bi najsrećniji bio da nas nema u Odboru, da ovaj Odbor ne radi, da mi ne nudimo rješenja i da se oni predstavljaju međunarodnoj zajednici kao lažne demokrate i lažni evropejci, svaljujući odgovornost na opoziciju”, ocijenio je lider Demokrata, poručujući da im je cilj da u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom dođu do poštenih izbora, da pobijede na njima, promijene vlast, preuzmu je krenu da “ekonomski, moralno i pravno oporavljaju Crnu Goru”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Liberal
Gost
Liberal

Pa kakva druzina ,spasioci crne gore,a bjezi,neozbiljni ste skroz

Fileopg
Gost
Fileopg

Fina družina : DK ejov portparol, Mirin ambasador i dokazani plagijator… Hahaha… Nude boljitak i traže da im se veruje na reč…

z d
Gost
z d

Resavska prepisivačka škola!!!

Simo
Gost
Simo

Izborni uslovi su fer, ali je problem što su ovi iz demokrata svjesni da nemaju podršku građana, pa bi da im se vlast pokloni bez izlaska na izbore. E, to bi njima bilo posteno, jer znaju volju građana, svjesni su oni da nemaju ni 15% podrške.

Sta reci
Gost
Sta reci

Preletaci …

Pipiripi
Gost
Pipiripi

To vi iz demokrata mislite

Dragan Popovic
Gost
Dragan Popovic

Vama se, moje skromno mišljenje ne izlazi na izbore. Šta drugo reći..

Zeta
Gost
Zeta

Kada ih budete izgubili sa jako malim procentom glasova, sigurno cete izbore proglasiti nevalidnim.

Lula
Gost
Lula

Oni traže nešto pošteno. Pa da je poštenja, prvo oni ne bi bili na tim pozicijama. Ali, njima jenajvažnije da su „netko“ pa makar svima ogadili opozicioni rad i nikada ne imali više od 10 procenata na izborima.

Nikola Nk
Gost
Nikola Nk

Jedino je SNP od nastanka jasna opozicija.

Haris
Gost
Haris

Plagistri i poštenje aaaaaaaahahahahahaha lanci i katanci i poštenje aaaaaaaahahahahahaha uzimanje 2.000,oo€ mjesečno za nerad i poštenje aaaaaaaahahahahahaha …

Boban
Gost
Boban

A kako su se samo Rudovic i Becic cascavali..pljuju pa lizu..

DrTosic
Gost
DrTosic

Cudo da nijeste proteste predlozi li to vam je uza specijalnost

Simo
Gost
Simo

Ne boj se 🤣

opozicionar
Gost
opozicionar

Je li vas sramota sta izjavljujete?

komarac
Gost
komarac

Ah jedinstvo opozicije smo vidjeli po svetom sporazumu o buducnosti….

Komandant
Gost
Komandant

Hahahaahahahaha a sto je ovo svega mi svaki dan se sklapaju neki dogovori opozicije i na kraju nista

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mama, tata
Crvena kravata
Magistarski rad
U vidu plagijata 😂

vukomita
Gost
vukomita

VI STE LJUDI ZA ZABORAV JADNA JE DRZAVA KOJA VAS IMA..

Idriz
Gost
Idriz

Vi ste bruka za politiku!
Sva četvorica.

Milos
Gost
Milos

O vasem postenju se prica.

Simba
Gost
Simba

U prevodu “glasajte da nama bude bolje, a narod ko sisa” ! Ne znam samo toga ko bi glasao ove koji ne udjose evo vise od 3 godine u skupstinu ali zato platu uredno dobijaju!!

Faro
Gost
Faro

Kad pocnu o postenju partije ciji lideri su plgijatori, pomagaci izbjeglim kriminalcima sa interpolove potjernice i podanici susjedne zemlje. Da ne pominjem jos cinjenicu za platu koju primaju za posten rad. I jos da zakljucim , ovi te isti pukose sto je integracija CG u EU stagnirala dok vec 10 i vise godina na razno razne nacine pljuvaju po njoj,… Više »

Boka
Gost
Boka

Kako Rudovic mijenja strane, prije je bio glavno pero DiKeja sad uz Becica, ovome samo da je dodje nedje da se uhljebi kukavcu.

Petra
Gost
Petra

Nasao se Becic da mi prica o postenim izborima a ne umije napisati magistraski rad nego mu je svaka 5 strana plagijat.

StevanPG
Gost
StevanPG

Kako su vec sad poceli da grabe se za fotelje majko mila, ne prezaju ni od cega samo da im je fotelja i to je to.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Trojka koja ce cudo napraviti na izborima, ne znam oce li imati za cenzus.

Cipsy
Gost
Cipsy

A u pozadini svega ovoga Pavicevic koji sa Becicem upravlja kao sa igrackom i pravi novog Pajovica.

zacanka
Gost
zacanka

Veceg DPS-ovca od Becica nema.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Okupio ih Becic da opet po nalogu DPS razbije opoziciju.

Send this to a friend