Politika

Demokrate poručile da turizam mora postati okosnica razvoja Plava

Odbor Demokrata u Plavu danas je saopštio da je neprihvatljivo što se ta opština, sa svim prirodnim bogatstvima, turističkim i hidropotencijalom, nalazi u ovakvom stanju, te da bi pravljenjem ozbiljne strategije razvoja, turizam mogao i trebalo da postane okosnica razvoja grada.

Demokrate ističu da, i pored toga što se nalazi u podnožju planine Prokletije, što se može pohvaliti biserima prirode kao što su Plavsko, Hridsko i Visitorsko jezero, i jedinstvenom rijekom Lim, Plav je, nažalost, poznat po nekim drugim sadržajima.

“Tu prije svega mislimo na težak ekonomsko-socijalni status građana, lošu putnu i komunalnu infrastrukturu. Sve ovo ima za posljedicu snažnu migraciju stanovništva”, navodi se u saopštenju opštinskog odbora Demokrata Plav.

Turizam je, uvjereni su, velika razvojna šansa tog grada.

“Međutim, i pored veoma velikog broja prirodnih resursa koji gravitiraju u opštini Plav, turizam je veoma malo razvijen ili gotovo da nije uopšte. Ni u ovom slučaju nije izostao neprimjeran i maćehinski odnos države. Ulaganja sa državnog nivoa u ovu privrednu granu u Plavu gotovo ne postoje”, navode Demokrate.

Ne tako davno, podsjetili su, Plav je važio za značajnu turističku destinaciju sa daleko većim brojem turista.

“Industrijska pustoš zemlje usljed pljačkaške privatizacije nije zaobišla ni Plav. Uništeni resursi hotela ,,Plavsko jezero”, koji je imao veliki kapacitet, najbolji su prikaz Vladine ,,uspješne” privatizacije na sjeveru. Ovaj, nekada za primjer, turistički kompleks, danas predstavlja jedno zaista žalosno uništeno dobro. O razvijenosti turizma u Plavu najbolje govori činjenica da se broj privatnih smještaja može nabrojati na prstima jedne ruke. Plavsko jezero koje bi trebalo biti okosnica razvoja turizma ni na koji način nije iskorišćeno. Osim njega, u Plavu imamo još i Hridsko jezero i Visitorsko jezero koja takođe mogu biti prava atrakcija, kako za domaće, tako i za strane turiste”, ističu Demokrate.

Kako kažu, zimski potencijali ni u kakvoj mjeri nisu iskorišćeni, iako na Bogićevici i Čakoru postoje idealni uslovi za razvoj istog. U

“z veoma povoljne uslove za izgradnju ski staza, Plav bi mogao biti nadaleko bolja turistička ponuda od sadašnjih zimskih turističkih centara (koji često u nedostatku snježnog prekrivača nisu posjećeni u punom kapacitetu), jer na pomenutim planinama u Plavu snijeg je u značajnoj mjeri prisutan najmanje pola godine”, dodaju.

Demokrate su ocijenile da povezivanje Plava sa ostalim turističkim centrima, kako u državi, tako i u regionu, mora biti zadatak, kako bi se resursi ove opštine iskoristili u najboljoj mjeri.

“Pomoć onima preduzetnicima koji se bave ili imaju namjeru da se bave turizmom u Plavu mora biti značajnija, kako bi Opština, a i stanovništvo imalo benefite, sve kako bi se ublažilo iseljavanje i odlazak mladih”, zaključuje se u saopštenju Demokrata Plav.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velicanin
Gost
Velicanin

Ni rijeci o odbrani granice, kakvi su ovo licemjeri!

Sasa 194
Gost
Sasa 194

OO Demokrata u Plavu..nikad cuo
Pa dajte bar jedno ima, da znamo koja je “miljet”

Send this to a friend