Politika

Đenero: Mali Šengen je cucla varalica, zamka koju postavlja Srbija

Priča o “malom Šengenu” koji potencira Srbija i dalje je u fokusu. Crna Gora je jasno rekla da je skeptična kada je riječ o ovom projektu. Nedavno je minsitarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala da inicijativa Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije da se na Balkanu stvori “mali Šengen” u Crnoj Gori već postoji, odnosno, tamo kuda su ove tri države krenule – Crna Gora je tim putem već prošla.

<<<Putem kojim su krenule zemlje regiona, Crna Gora je već prošla<<<

Da “mali Šengen” ne treba Crnoj Gori saglasan je i politički analitičar iz Zagreba, Davor Đenero. On za CdM kaže da je taj projekat osmišljen kao cucla varalica.

Davor Đenero

“Iako za sada projekt “malog Šengena” ima široku evropsku podršku, jer je on i osmišljen kao cucla varalica, kao zamjena evropske integracije balkanskom, vrlo je racionalno što što je Crna Gora pokazala skepsu prema tom projektu. Nekoliko je zamki u njemu. Prije svega, radi se o projektu koji bi Srbiji kao najvećoj privredi  u tom prostoru trebalo da osigura dominantnu poziciju, a s druge strane taj projekt ograničava manevarski prostor zemalja članica u autonomnoj kontroli nelegalnih migracija. Srbija koja funkcionira kao izbjeglički hot spot htjela bi zapravo na ostale države prebaciti teret zbrinjavanja migranata, a taj bi projekt Crnu Goru i BiH, koje graniče s “vanjskom granicom EU” doveo u nepovoljan položaj prema Uniji”, jasan je Đenero.

Osvrnuo se sagovornik CdM-a i na novi model šproširenje EU, koji je nedavno predstavio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Emanuel Makron

Đenero je pohvalio stav i ponašanje zvanične Crne Gore kada je riječ o ovom pitanju.

“Nepopravljivi će optimist i u ovoj lošoj situaciji vidjeti nešto dobro. Blokada pristupnog procesa, koju je izazvao francuski predsjednik dovela je do toga da se u evropskoj javnosti izrekne nešto što je odavno trebalo glasno isticati – naime, da je Crna Gora trenutno vodeća država u pristupnom procesu. Druga dobra stvar koja se dogodila je da su crnogorske javne vlasti zadržale strpljenje i da nisu povukle krive poteze”, jasan je Đenero.

Napominje kako su u Beogradu mediji pod kontrolom režima Aleksandra Vučića, objeručke prihvatili non paper što ga je francuska administracija uputila drugim državama članicama EU, o novom modelu pregovaranja, svjesni da Srbija s današnjom vlašću nema kapaciteta za punopravno članstvo, a Makronov non paper nudi pristup evropskim fondovima i prije pristupanja.

“Naravno, sve je to na dugom štapu, jer Unija još nije usvojila dugoročni fiskalni okvir, a u onom koji je na stolu, i vjerovatno će biti usvojen za vrijeme njemačkog predsjedanja, u drugoj polovini iduće godine, predviđeno je smanjivanje sredstava za strukturne fondove. Crna Gora s pravom treba da istraje u činjenici da je u dosadašnje otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja uložila velik rad, da je reforme započela u okviru dogovora da one vode prema punopravnom članstvu i Unija se na to obvezala. Crna Gora može jedino istrajati na takvoj politici i insistirati da će ona ispunjavati svoje obveze, ali i da EU mora ispuniti svoje”, zaključio je Đenero.

Miraš Dušević 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Sasvim realna ocjena o ovoj tvorevini Vucica.

Tito
Gost
Tito

Jeste, treba slusati italijana u Zagrebu. Ako je CG vodeca zemlja sa ovakvim stanjem siromastva sa platom od 222e ne trebamo vam nista! U CG ce ostati samo politicari, rodbina i kolege preko kojih peru pare. A narodu je jedino plus sto ce moci legalno da pobijegnu iz ove siromasne ljepote!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

MI SE HOCEMO RIJESIT OKUPATORSKE SPC,A VUCIJA HOCE NATURIT MALI SENGEN ,E NECE MOCI

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ne pij. Pivo.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Milan će do ujutro slomiti šengen i sve vucic. 😆

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Kibicuj đe ti je bolje.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Bila jedna kuća đurisica u staru varoš to su bile španske serije.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Neće administrator da mi pusti poruke recu ti istroši me administrator mogu samo na spavanje da idem.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Mene interesuje je li film ples sa vukovima dobio najviše oskara u istoriju filma. Trojanac mnogo jači ali ne smijem od mojih.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Anči plesi plesi takva si i gotovo.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Obrade kako je ceca? Ceci svaka čast. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Samo
Gost
Samo

Zapad hoce zemlje Balkana u jedan tor očigledno

Edi89
Gost
Edi89

Crna Gora se ponijela odgovorno prema ovoj inicijativi iz Beograda

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Kao lider u integracijama nam je cilj EU a ne nikakvi balkanski(srpski) savezi

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Nije drzavni vrh naivan da potpadne pod srpsku cizmu

Zigman
Gost
Zigman

Crna Gora je lider u regionu kad su EU integracije u pitanju a Srbija zeli da ima primat u regionu

Zamčica
Gost
Zamčica

Ući ćemo kada prime i Kosovo.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ne zna milo da igra nemoj te ga dirat 😅😅😅😅😅😅

kole
Gost
kole

Samo sto dalje od crne rupe zvane srbija…dno dna drzava rijaliti

Najne
Gost
Najne

Miraše ti li si,? Bacas li sto podase? A?

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Zanimljivo kako ovom hrvatu samo Srbija u ustima iako su u tom malom sengenu jos dvije jednakopravne drzave??? Mogu misliti koliko to on brine za nas!!!

mujo džeger
Gost
mujo džeger

srbija republika srpska bih federacija makedonija albanija sigurno će pod uticajem putina i erdogana zarad njihovih interesa krenuti u neki konfederalni odnos što će srbiji opet omogučiti jednu dominantnu poziciju na putu kineske svile đe ima para im i posla i rabote

Mario
Gost
Mario

A sto je sa Kosovom,niko ga iz Srbije ne pominje,do Edi Rama blesavi oko tog istog Kosova,jedan dan ovako,drugi dan onako,dok ga opet ne podmazu jajima u parlament Albanije.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

cg treba da ide striktno svojim putem, a svi joj putevi idu kroz srbiju irepubliku srpsku hahahaha mudomudnih cg delimana

Ne mogu
Gost
Ne mogu

Tako je brate

ime
Gost
ime

Sto dalje od bilo kakvog “malog sengena” i to nije inicijativa ovih banana drzava vec veliki guraju ovaj balkan u neku novu uniju. I prica se ne zavrsava sa Srbijom Albanijom i Smakedonijom kao i Kosovom ima tu jos kandidata pored CG su Hrvati,Bugari,Rumuni.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Anka imaš kotor i bar.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovome smo sami krivi, moramo priznati nije niko drugi. Pa nije valjda i za ovo Slobodam Milosevic

Kos
Gost
Kos

cucla varalica pa sta drugo radi vucic da prikrije pljacku i sunovrat svadju sa svima naj gori od naj goreg

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Dobra mu ta pljacka sta je covjek ostavio puteva ,gradjevina i fabrika za svog mandata ostali mogu smo sanjati

rambo
Gost
rambo

samo ih treba drzati na odstojanju i pojacati kontrolu da nebi dosao koji kamijon sa letvamai macugama-tojagama i kamenicama na trg da nam ruse ovo sto imamo

Tomos
Gost
Tomos

Citirat ću tri naslova iz CDM-a raznih datuma… 1.Rama: Nema Velike Albanije, želimo fluidnu granicu sa Crnom Gorom 2.Rama: Kosovo samo početak, ukinućemo granice i ka Crnoj Gori, Makedoniji… 3.Palmer: Mali Šengen obećava, ima mjesta za Crnu Goru… I kada poslije toga to pomene Srbija, svi napadaju Srbiju hahaha… I jace se ovi analitičaru hrvatski, Sprdnja.. A narod naivni čita,… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

A jesi li se ikad zapitao zbog čega svi skaču na pomen Srbije?Možda niko ne valja,samo srbi.

Tomos
Gost
Tomos

Jesam naravno, pa čitao. Po a vidio u prvo sv.ratu da su Hrvati sa Austtougari a zauzeli i lično držali Beograd, posebno Zemun. Da su u tom istom ratu Hrvatski gen. Stjepan odlikovan za rušenje Njegoševe Kapele na Lovćenu….i o da su taj rat izgubili. Onda su i oni i druge komšije u dr.sv ratu opet napali Srbiju, sli ovaj… Više »

papa
Gost
papa

tomos, svi ratovi su od vas krenuli.

Mars
Gost
Mars

Srbija je do sada samo pravila probleme svima u regionu,mislim da se opametila i ekonomsko zblizavanje drzava u regionu je dobro i neophodno.

Tomos
Gost
Tomos

Rak je stalno je pravila probleme i Franji Josifu i Hitleru, u Paveliću svima. A sad zamisli tek Sultana koji je sve poharao da bi na Kosovu poginuo, pa da samo prave Srbi neki problem…

Mrgud
Gost
Mrgud

Koja Srbija,je li Dražina pravila problem Hitleru. Svom mentoru. Sa Pavelićem sarađivali zajedno protiv NOP-a Kukavički ubili sultana,kukavički ubili Karađorđa,kukavički ubili kralja Aleksndra,kukavički atentat na Ferdinanda,kukavički ubili premijera Đinđića.predali Miloševića………….Napali sve komšije u okruženju..Prisvajate tuđu nošnju i istoriju,svoje se stidite,s pravom.

papa
Gost
papa

tomos, Miloš Obilić je izmišljeni lik. Ozbiljni istoričari navode da je sultana dao ubiti vlastiti sin i zasjeo na prijestolje.

Mrgud
Gost
Mrgud

Nemoj tsko,onda ona dva alkoholičara kraljević Marko i Šarac nisu postojali.

Region
Gost
Region

Bio sam ptotiv “malog šengena” ali što god hrvati kažu da nje dobro, možda treba prihvati. Ništa nikad uradili nisu a da je u našem interesu, pa ni ovo nije prijateljski savjet sigurno

Dzmz
Gost
Dzmz

Da nas nijesu oni okupirali ’18?

Tomos
Gost
Tomos

Ne već dvije godine ranije 1916g kada su srušili Austtougari predvođeni hrvatom Njegoševu Kapelu, tada smo zvanično kspitulitali. Čitaj malo…

Wylsson
Gost
Wylsson

Mali sengen se pravi na inicijativu amerike, ovaj strucnjak pojma nema !

Leart
Gost
Leart

Rama je rekao da je to velika albanija a vucic da je to velika srbija. Sto cemo mi tu ? Najrazvijenija zemlja kandidat da se mijesa sa njima,ne ide to

Lucije
Gost
Lucije

Mi ćemo tu kao maslina uz mezu.
Niko te ništa pitat neće, a mi samo ponavljamo neku glupu psroču staru po godine, osmišljeni na istoj adresi gdije i ova granica “nikad više 1918” a malo ko vidi da je i 2018g već 2g iza nas, primitivni Balkanci

Patak
Gost
Patak

Najrazvijenija, hahahahahahahaha. Pa i Srbija je kandidat, razvijanko.

Komita
Gost
Komita

Cim beogradski mediji hvale mali sengen na sva zvona meni je nesto tu sumnjivo

Atos
Gost
Atos

Nije ti sumčjivo bilo kada su ga Albanci najbljivali prije koju godinu

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Strasno bi smo nezavisna drzavala ostali da se otvori nesmetano putovanje novca i kapitala iz srbije kod nas,vec dogodine bi vojvoda mandic imao milion vise za kampanju

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Eto je tebi prema Tirani otvorena odavno

Liberal
Gost
Liberal

E bas nam treba otvaranje granica ka vecim ekonomija od kojih nikakve koristi nasa ekonomija nema nego bi nam prigusili i ovo preduzeca sto imamo

Ja Sam
Gost
Ja Sam

Znači da si protiv otvaranja granica ka većim ekonomijama tj. Evropskoj uniji?

Stefo12
Gost
Stefo12

Pa nije li prvi vucic rekao za mali sengen da je to velika srbija,sta je nejasno onda

Joko
Gost
Joko

Samo što dalje od Srbije.

vukomita
Gost
vukomita

ODLICAN TEKST..POTPISIJEM

marta
Gost
marta

Crna Gora je sve izmislila svijet, da svi rade kao ona mozda bi nesto i postigli

Ferid
Gost
Ferid

E pa ako je to rekao expert iz Zagreba, onda je sigurno tačno…

Ako cemo pravo
Gost
Ako cemo pravo

Ipak je tacno, jer CG zna da je tačno.

Planinka
Gost
Planinka

E koliko je Crna Gora ispred svih njih

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Srbija je vazda bila zlo Balkana.

Garo
Gost
Garo

Idi ti u Anadoliju oklen si i dosao…

Dzmz
Gost
Dzmz

Anadolija od nas nikad nije ni otisla

ehti
Gost
ehti

Vazda, a Makron bi da ponovi 1918. -tu, kad su nas isto ovako namagarčili Francuzi…

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

Tačno ti je to brate, zato treba da idemo suprotnim putem od njih i da ne prihvatamo nikakve “male Šengene” i ostale gluposti.

Podgorica
Gost
Podgorica

Sulejman Veličanstven i još 10-15 Sultana bi se složili sa tobom, i vjerovatno Austrougarski Kralj Franjo Josif, i Hitler, Musolini…

Test
Gost
Test

Ali zar nije EU onca cucla varalica, sa zapadnim drzavama kao dominantnim ekonomijama?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ma da, samo opleti po Srbiji i kada ima povoda a ppsebno kada nema.

Paranoičan
Gost
Paranoičan

Tip priča iz iskustva njegove države koje je imala sa Srbijom. Ne vidim šta ti je čudno u tekstu. Možda ga i ne pročitaš.

Gost
Gost
Gost

Paranoični, vi se ponašate kao da vas neko tera u Mali Šengen. Ako nećete ne morate. U stvari deluje da vas niko nije ni pozvao, a vi bi onda da obezvredite celu ideju i tako izađete “dostojanstvenije” iz cele priče.

Paranoičan
Gost
Paranoičan

Ne pratiš politiku dovoljno.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ja sam brzopleto napisa da je to veoma dobro za nas i kritikova ministarku. Sreca da ona nije brzopleto reagovala, mi vec imamo to sto srbija prestavlja sa malim sengenom i nije nam potrebno da radimo nesto sto imamo. Neka je srbiji sa srecom rabota ali mi moramo polako pristupit na svaku ponudu srbije. Jednom nas je zmija zaklala pa… Više »

Đurović
Gost
Đurović

Ko te je to slagao da imaš slobodan protok robe, ljudi i kapitala? Đe god mrdneš granice, carine i kontrole. Mućni malo tom tintarom, nemoj da režim pravi od tebe vola iz Rasove.

Dzmz
Gost
Dzmz

Nije samo jednom

Окле
Gost
Окле

Да наставим, пошто нијесам могао даље. Србија вам је већ покупила огроман број страних инвстиција. Вама је у прошлој години пао скоро 3 пута ако се не варам а у Србији је највећи број страних инвестиција на Балкану (4* више него Хрватска и 2* випе него Бугарска) што је и логично, обзиром на јефтинију радну снагу и на умањене таксе.… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Sve je u pravu sto je rekao.

Окле
Gost
Окле

Господине Ђенеро, ајде да анализирамо ову вашу изјаву. Прво, Србија није само највећа привреда у региону, него, можемо рећи и једина, Црна Гора је нема (осим туризма), са малим шенгеном или без њега Србија ће остати највећа привреда. Друго, ваш став о емигрантима, је крајње плитак, као да нјесте упознати са географијом (земљописом)из 5-тог разреда основне школе. Црна Гора има… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Bravoooo!! Ako brijeg nece Muhamedu,hoce brijeg njemu. Balkan je najbogatiji resursima u Evropi. Namjerno koriste nasu glupost i prave zavade da bi jeftino koristili nase bogatstvo. A najvece su ljudi,natalitet,zdrava genetika. Ovo za Hrvatsku ste u potpunosti u pravu,njima jedino smeta jaka Srbija. Bravo za komentar.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Bravo za komentar. Sve ste tacno napisali. Ne vole oni jaku Srbiju i ujedinjen Balkan,najbogatiji resursima dio Evrope.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Vjeruj, vjeruj.

Ironija
Gost
Ironija

Kuku ovaj vjeruje da je Balkan najbogatiji resursima. Nemoj vise svega ti

Mrgud
Gost
Mrgud

Pola Balkana po svijetu. Više.

(18)➕
Gost
(18)➕

Možda nijesi svjestan ali si sam sebe dao odgovor. On je analizirao, sad si ti analizirao njegovu analizu. To je smisao analize, nije to matematika ili hemija pa da je 1000% tačno, to je ANALIZA.

Pomorac
Gost
Pomorac

Ne citam kirilicu

Haris
Gost
Haris

Znamo mi to, no naivni Rama i Zaev nijesu izgleda imali posla sa nebeskim narodom, to će im se obit o glavu. Nikad više 1918.!!!

Filip
Gost
Filip

Kave veže imaš ti sa 1918′. Sad može neki Kinez sa autoputa to da kaže

Dzordz
Gost
Dzordz

Zadrzi svoju pamet za lijepu tvoju . Nemojte dusebriznici da mislite o nama, a gdje cemo mi i na koju stranu to je nas problem. Imate vi dosta problema u vasoj lijepoj da ne gubite vrijeme na nas. Pametnom domacinu nikad komsije nijesu trebale da odredjuju sta ce on sa svojom porodicom.

gost
Gost
gost

niko neće sa raspalom Srbijom osim Rusa i Kineza koji je drže u financijskom ropstvu

Sistem
Gost
Sistem

Što ne odeš na zapa, možeš ali “na crno” toliko si poželjan

Dzordz
Gost
Dzordz

Malo li je

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kinezi su budućnost ovog svijeta, ustani kad im reces ime

Dzmz
Gost
Dzmz

drzace i nas

boki
Gost
boki

A u čemu je fora pa dps medijima toliko smeta ovaj dogovor? Ne kapiram zbog čega svaki dan ovi pripejd analitičari pljuju po tome.

News 24
Gost
News 24

Na svakom portalu imaš rubrike. Ova rubrika je vezana za politiku, neće pričati o meteorologiji. I normalno da će teme biti vezane za aktuelna politička dešavanja.

Samo istina
Gost
Samo istina

Da,da.Samo vi poslusajte savjete iz Zagreba.Oni su vjekovima dokazani ,,prijatelji i Srbiji i C.Gori.
Mislim,da Crnogorske ,,zabludnjele OVCICE,,dovi ce sebe,kada se definitivno bude resavala Prevlaka.
Hrvati ce ,,mazit,,C.Goru,dokle gid ova bude radila protiv Srbije.Kada to mores ane,vidjece te koliko nam Zagreb misli dobro.

Commentator
Gost
Commentator

A mislis da nam je Srbija prijatelj?

Igalo
Gost
Igalo

Kad su to Hrvati i Hrvatska radili o glavi Crnoj Gori i Crnogorcima?
Valjalo bi da navedeš te situacije, ne moraš tačan datu.

Sprdnja
Gost
Sprdnja

“saglasan je i politički analitičar iz Zagreba, Davor Đenero.” znači on je saglasan sa samim sobom da je sve do Srbije. Složio se sa svojim tekstom, bravo analitičaru iz zagreba

Tomos
Gost
Tomos

Ovaj folirant i Zagreba, logično da će za sve optužiti Srbiju…. Ali svi znamo da je ovo predložio Edi Rama prije godinu dana. Upravo na ovom portalu je bilo da Edi RMa najavljuje prvo ukidanje granice, pa onda nakon mjesec dana najavio je ” fluidnu gdanicu”… I sada ovi hrvatski foliranti za to što je najavio Edi Rama napadaju Srbiju…

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

A Kosovo? Je li i država Kosovo u mali Šengen, hahahahahahahahaha

Atos
Gost
Atos

Nije Država, manje od Države a nešto više od statusa Tuzi

Neka to
Gost
Neka to

OVo je Vučićeva priča odavno,batali te podvale drugima

News 24
Gost
News 24

Uuuu brate, liječi svoje frustracije na neki tvoj portal. Stalno nas gnjaviš odnosima Srba sa Albancima i Hrvatima.

Sistem
Gost
Sistem

Pa vjerovatno treba kada je tema odnos Srba, hrvata, albanaca da on piše o odnosu Eskima i Španaca

News 24
Gost
News 24

Znaš li uopšte šta je tema? Kako može Hrvatska da bude tema kada nije u ovoj priči?

Tomos
Gost
Tomos

Pitaj to ovog hrvatsko analitičar ba čini tekst sada ko entarošemo. A čija sva spoljna politika određuje u odnosu na Srbiju. Nije ovo pisao neki nezavisni Šveđanin, pa nepristrasnosnu iznosi analizu.
I ako si pročitao moj komentar, ne bavim se ja hrvatskom već njim sa autorom lično, i njegovim neragivanjem na istu temu kada je to najavio Rama…

(18)➕
Gost
(18)➕

Ovo su igre dva “lidera” koji su u bizarnoj paranoji ako im podrška pane za samo jedan promil. Pa nude neke “velike i prirodne” tvorevine svojim građanima. Kosovo je za ovu priču saopštilo da je glupost, ne vidim što se ti nerviraš.

Send this to a friend