Politika

Đenero o Varheljijevoj izjavi: Površno i pogrešno

Davor Đenero

Evropa je površna i nedosljedna, njena politika čini ozbiljne greške, kao što je bila destabilizacija Tadićeve administracije u Srbiji 2012. godine, ili destabilizacija Đukanovićeve ove godine. Ovo za CdM kaže politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, osvrćući se izjavu evropakog komesara Olivera Varheljilja vezanom za ambasadore Cene Gore i Srbije, kojom je izazvao burne reakcije u Crnoj Gori.

Evropski komesar za proširenje Varhelji u nedjelju je pozdravio odluku Srbije da povuče odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, i pozvao Crnu Goru da i učini isto za ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

<<<Korisnici Twitter-a kritikuju Varheljija: Informišite se prije nego što izjavite nešto javno, ne poštujete Crnogorce>>>

Đenero poručuje da Unija nedovoljno precizno razlučuje ko dijeli i poštuje evropske vrijednosti, a ko ih zatire i ugrožava, te da ovdje imamo upravo takav slučaj.

“U Hrvatskoj smo vrlo teško i bolno svladavali lekciju koja govori da se politički predstavnici Evropske unije nikad nisu spremni udubljivati u balkanske probleme niti se potruditi da razumiju neke politike”, napominje on.

Krivica za političke sporove među državama na ovom prostoru, bez obzira kakva bila njihova priroda, u evropskim se institucijama, smatra Đenero, uvijek „dijelila” jednako na obje strane, a u Briselu se stvarao dojam da je manji negativac onaj koji se pokazivao „fleksibilnijim” i spremnijim na politički kompromis.

“Upravo tako evropski komesar za proširenje Varhelji  sada distribuira odgovornost za spor Crne Gore i Srbije”, kaže sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, tek u nekoliko evopskih zemalja jasno se vidi da Srbija izaziva probleme sa svim svojim susjedima, jasno se prepoznaje agresivnost i ekspanzionizam Vučićeve politike, shvata se stvarno značenje koncepta „Srpskog sveta”. Tek manji broj država članica jasno razumije geopolitičke aspekte politike Srbije i zlokobni utjecaj autoritarnog režima Vladimira Putina, koji stoji za Vučićevim leđima.

“Budući da Evropska unija ima namjeru države na Balkanu podučavati demokratskim vrijednostima i vladavini prava, sama bi se morala prisjetiti one latinske: Qui bene distinguit, bene docet – Ko dobro razučuje, razlikuje, dobro i podučava”, zaključuje Đenero.

<<<Poruka Srbiji i Varheljiju: Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Božovića, iznosio stavove zvaničnog Beograda>>>

Podjsetimo, javnost u Crnoj Gori kritikovala je Varheljija zbog njegove izjave. Na njegovu izjavu je odgovorilo i Ministarstvo vanjskih poslova koje je poručilo da neće povući odluku da ambasador Božović bude protjeran.

“Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, poručili su juče iz u MVP-a.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoka
Gost
Zoka

Davore svaka cast

Komita
Gost
Komita

E ako je gdin Djenero, rekao, to ima tezinu !

max1
Gost
max1

Đenero ima pravo ali nije naveo razloge (kod Verheljija) zato jer je to za njega , kao komentatora, nezgodno. U nekom “of rekord” razgovoru, imao bi šta za reći. I ne samo on. U Briselu su činovnici, postali lobiranjem i ipovezanim nteresima – to šta jesu. Neću elaborirati ali CG mora početi lobirati za svoju ispravnu stvar.

Branka
Gost
Branka

Pa što pišete botovi ako ga “niko ne shvata ozbiljno”? Sve što je napisao je tačno i to svi vide.

Atos
Gost
Atos

Đenaro jesi li i ti “svoj na svome”

Pop
Gost
Pop

Verhelji nije reagovao na veto Madjarske na raspodjelu sredstava,zbog veta Orbana

max1
Gost
max1

pop, nije to razlog. Razlozi su puno “širi” i “konkretniji” . Proguglaj malo…

max1
Gost
max1

Šta si želio reći ?

Bozidar
Gost
Bozidar

Di ovoga nađoste pa ovoga niko u Hrvatskoj ne shvaća ozbiljno ali očigledno da je nekome u CG potreban a dovoljna kvalifikacija mu je to šta je protiv Srbije.

Pop
Gost
Pop

Citajuci sve ovo,ne mogu se oteti utisku o korumpiranosti Verheljija,jer Madjarsku EU kritikuje zbog krsenja ljudskih prava,Aj sokole zini?

max1
Gost
max1

guglaj malo, sve će ti se otvoriti, baš u vezi ove izjave i konteksta

zabjelo
Gost
zabjelo

Dosadan si

Send this to a friend