Politika

Đenović: Temeljni ugovor možda uopšte neće biti potpisan

Beogradska patrijašija

Neki analitičari smatraju da odugovlačenje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC može da znači da on uopšte neće biti potpisan, kao i da bi sporni mogli biti članovi 19 i 8 srpskog zakona o vjerskim zajednicama, ukoliko iste sadrži Temeljni ugovor.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije kazao je, nakon izbora, da su u Crnoj Gori, kako je naveo, sloboda i jedinstvo potrebni kao vazduh i hljeb. Sada je goruća tema potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Sabor SPC-a, saopštio je da se nepotpisivanjem tog akta, diskriminiše Srpska pravoslavna crkva u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Jedno od glavnih pitanja svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve juče je okončano. Za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je nakon smrti mitropolita Amfilohija bio administrator mitropolije. Nakon izbora na tu dužnost u izjavi za Dan saopštio je:

“Sloga i jedinstvo potrebni su kao vazduh, hleb i kao disanje. Potpuno sam se prepustio volji božjoj i očigledno da je božja volja preko arhijereja Srpske pravoslavne crkve ispunjena”.

A njegov izbor obezbijediće da mitropolija nastavi da djeluje u istom pravcu kao ranije, smatra vjerski analitičar Draško Đenović jer je kaže, poznato da vladika Joanikije štiti inerese crkve a ne državnih vlasti.

“Postavlja se pitanje da li će Joanikije sad vršiti pritisak na vlasti u Crnoj Gori da se Temeljni ugovor potpiše nijesam siguran, osim što je događanjima prethodnih 3-4 dana pokvaren odnos koji je Krivokapić imao s vrhom SPC”, kazao je vjerski analitičar Draško Đenović.

Da je pritisak na Vladu i premijera neminovan kako bi se temeljni što prije potpisao, mišljenja je profesor beogradskog Univerziteta u penziji, Žarko Korać. Tekst dokumenta je nepoznat, ali Korać je, kaže uvjeren da će biti sličan srpskom Zakonu o vjerskim zajednicama, problematizujući član 19.

“Član 19 koji je vrlo lukavo napravljen. Ja ću ga pročitati. ‘U registar se ne može upisati vjerska organizacija čiji naziv sadrži naziv koji izražava identitet crkve ili organizacije koja je već upisana ili ranije podnijela zahtjev za upis’ on je napravljen zbog SPC da bi se spriječilo da se registruje bilo koja druga koja ima u nazivu pravoslavna koje će to teze ostaviti u Crnoj Gori ostavljam vama da pogađate”, kazao je profesor u penziji Žarko Korać.

Uvjeren je da će i član 8 sprskog zakona biti sastavni dio Temljenog ugovora a on glasi:

“‘Sveštenici i verski službenici ne mogu biti pozvani na odgovornost za postupanje’. Ovaj član im daje potpuni imunitet koji recimo ne uživa niko, biće prekopirano, neplaćanje poreza”, dodaje Korać.

NO, za sada, ono što je poznato jeste da premijer prije tri dana u Beogradu temeljni ugovor nije potpisao predloživši da se to učini 30. oktobra na Cetinju. Da potpisivanje izbjegava, navodi se i u sinoćnjem saopštenju Sabora čime je, tvrde, SPC diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice koje djeluju u Crnoj Gori. A to odugovlačenje Đenoviću ukazuje na to da akt možda uopšte neće biti potpisan.

“U ovom trenutku SPC jedina nema potpisan ugovor a kabinet Krivokapića očigledno iz nekih razloga pokušava da izbjegne i odloži, jer je nerealno da takve ugovore ima i katolička i jevrejska i islamska zajednica a da najveća po broju pripadnika nema”, dodao je Đenović.

Zato je zabrinutost Sabora zbog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori opravdana, zaključuje Đenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AntiX
Gost
AntiX

Clan 8 je neustavan.Ustav CG clan 17(“…Svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.”)

Mongro
Gost
Mongro

…”Potpuno sam se prepustio volji božjoj i očigledno da je božja volja preko arhijereja Srpske pravoslavne crkve is punjena”… Hahahaha!!! Ti si idealan za kockarnice, igraš samo na sigurno!

Lako je
Gost
Lako je

Neka se prepiše temeljni ugovor sa drugim crkvama,odnosno vjerskim zajednicama. Ali, to ne odgovara SPC, ona hoće dominantan položaj.

Roki
Gost
Roki

Joanikije je zaboravio da uz vazduh i hleb treba piti i vode. Valja za probavu, a i onako.

Tony
Gost
Tony

Brzo će isti oni odgovarat za veleizdaju crnogorskog naroda i njenog identiteta!

Pluton
Gost
Pluton

Sve i da ga potpišu pocijepaće ga prva crnogorska vlast

Nikola
Gost
Nikola

Daće Bog da tako i bude.

expert123
Gost
expert123

Ako sadrzi ovakve sporne clanove onda je bolje da se i ne potpisuje.

Viktor
Gost
Viktor

Necete nas prevariti kao 1918-te!
Nikad vise!

MNE
Gost
MNE

Cekamo vas u CG

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Ako ubace član 19 ocekujete građanski rat u CG!!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

E cus diskriminisani a oni izabrali mitropolita

Send this to a friend