Politika Ponedjeljak, 03.05.2021.

Deset do Osam – Bitka za Herceg Novi

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Danas obilježavamo mali jubilej. Naime, već smo punih pola godine zajedno i “Deset do Osam” je dostigao broj od nevjerovatnih pola miliona čitanja. Hvala vam na povjerenju!

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Bitka za Herceg Novi

Interesantno kako nema pompe u srpskim i domaćim prosrpskim medijima kao što je to bio slučaj sa Nikšićem. Vjerovatno jer se ova bitka vodi “unutar familije” – između Demokrata i DF-a. Direktna i otvorena “peckanja” su otpočela i ranije, ali sada se već otvoreno i javno međusobno šamaraju. Počeli su i u Budvi, gdje ih je jedno vrijeme ujedinio front za crkvu i protiv DPS-a. Ovo je borba između dva koncepta i dva pristupa srpske politike u Crnoj Gori. Jednog, koga predstavlja DF, a koji je za direktnu vezu sa vlastima u Beogradu, i lično sa Aleksandrom Vučićem. SNS je pomagao i javnim novcem DF u Nikšiću i to nije ništa novo.

Drugi su Demokrate, partija proizašla iz SNP-a, sada potpomognuta i izravnom podrškom crkve (vidjeli smo s kim je episkop Joanikije dočekao Uskrs) i premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim ministrima. Ovaj drugi blok se prikazuje kao autonoman i crnogorski, s tim što je bespogovorno lojalan srpskoj crkvi. Između ostalog neka istraživanja govore da čak i do pola podrške Demokratama dolazi od Crnogoraca i manje brojnih naroda koji žive u Crnoj Gori. Demokrate imaju sve za uspjeh u CG politici, mogu da budu autonomni u odlučivanju, uspjeli su da se prikažu kao građanski pokret, imaju i dozu povjerenja spolja – pitanje ostaje odakle ogroman novac ovoj političkoj grupaciji, i to pitanje muči mnoge u Crnoj Gori, ali i van nje. Odakle novac za skupe spotove, za skupe kancelarije, za ogromne kampanjske troškove.

Kako se sve to sad prelama u Herceg Novom? Mandić i Knežević ne smiju direktno da udaraju na braću Srbe i crkvu pa onda puštaju Nebojšu Medojevića, jedinog političara koji je bio spreman da glumi Crnogorca u DF-u, a koji sada, s pravom, optužuje svoje koalicione partnere za zloupotrebu državnih resursa u kampanji u Herceg Novom. Interesantno je kako zaboravlja da pomene i Dritana Abazovića, koji to isto radi. To negdje ide u prilog tezi da su se DF i URA taktički približili.

Demokrate su do sada bile dominante u hercegnovskoj koaliciji, ostaje pitanje da li će uspjeti da zadrže svoju prednost nad DF-om.

Krivokapićeva čestitka Kurtiju

Premijer Zdravko Krivokapić kad bi se zauzeo jednog kursa možda i ne bi bio ovako loš političar. Čestitka Albinu Kurtiju je dokaz da može da bude zreo i dosljedan i da radi za crnogorske interese kad hoće. Ali, moramo ga razumjeti, jer baza koja ga je podržala na izborima pripada ekstremnom polu srpske politike, i da su upravo Bratić, Leposavić i Stijović bolji reprezenti te politike. Drski srpski nacionalisti. Nakon što smo Andrej Nikolaidis i ja za CdM pozdravili čestitku Krivokapića, to je postala nacionalna vijest u Srbiji koja je jedva dočekala da pokaže kako su ova dva “komitsko-dukljanska piskarala” podržala Krivokapića. Ne znam za Andreja, mogu da pretpostavim, ali sam siguran da za moju podršku premijer mora dobro da se rehabilituje od velikosrpstva i četništva da bih mogao da ga podržim. Nije lako, ali nije ni teško. Mnogi su već prošli tu tranziciju. Mada mi je možda i dobro rekao Danijel Server na tviteru u petak, “preniski su ti standardi”.

Dežurni strateg i arhitekta srpskog sveta Aleksandar Vulin, odmah je poentirao ne premijerovom potezu, utrljavajući mu donirane Astra Zeneke u nos rekavši mu “neka su ti vakcine na zdravlje, neka ti je čestitka Kurtiju na čast” ili tako nešto. Oglasili su se i Vulinovi poslušnici iz Crne Gore u liku već pomenutog Medojević Nebojše.

Razglasja oko Temeljnog ugovora

Iako se na početku činjelo da je sve dogovoreno i da se samo čeka potpis, premijer malo po malo pa odlaže i mijenja stavove. Iako su u početku govorili da je tekst ugovora usaglašen, počeo je da odlaganja i “politizovanje” primjećuje i patrijarh Porfirije. Sada otvoreno i episkop Joanikije, govori da je u pitanju radna verzija. Episkop Joanikije je favorit Bečića i Krivokapića za funkciju mitropolita, ali nema povjerenje Beograda. Možda je i ovo novonastalo natezanje neka vrsta trgovine da Vučić ipak aminuje Joanikija za mitropolita.

Pasoš za Željka Joksimovića

Premijer je u intervjuu supruzi srpskog pjevača Željka Joksimovića na televiziji na kojoj ona radi obećao pasoš za njenog supruga i za Novaka Đokovića. Premijer ima pravo na osnovu člana 12. Zakona o državljanstvo da predloži prijem u CG državljanstvo na osnovu zasluga. Imajući u vidu njegovo nonšalantno obećanje samo zbog porijekla Joksimovića, ko zna što možemo ovdje očekivati. Ministar Sergej Sekulović u dopisu ministarstva Novoj M obećava da će ministri biti tretirani kao i svi građani ako se dokaže da imaju dva državljanstva. Oko ovoga i oko inicijative GI “21. Maj” za oduzimanje državljanstva ministrima govorio sam za Novu M u istom prilogu.

Bezočna provokacija Božovića

Boravak bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića sa svom pompom i uz prisustvo jednog ministra tokom Vaskrsa, praznika koji bi trebao da ujedinjuje i miri, bezočna je provokacija. Ambasador koji je uvrijedio Crnu Goru, sada to ponovo čini kao neko ko ne priznaje odluke naše vlade. Ovo nije privatna posjeta jer je očigledno medijski propraćena i jer ga je na put u Crnu Goru kao ambasadora lični ispratio patrijarh Porfirije. Nereagovanje i poniznost našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih institucija je nešto što će se pamtiti. Uz to nepoštovanje mjera tokom proslave najvećeg hrišćanskog praznika treba da služi na čast Srpskoj crkvi u Crnoj Gori. Očigledno je da ne uče iz svojih ranijih grešaka. Griješiti je ljudski, biti uporan u grijehu čija je odlika u crkvi dobro znaju.

Ostalo

O stagnaciji u EU integraciji za Dvogled na RTCG-u govorile su profesorica Gordana Đurović i Dina Bajramspahić.

U intervjuu Pobjedi, britanska ambasadorka Karen Medoks, branila je vladu oko zaduživanja, ali je i upozorila da će pomno pratiti ponovljeno suđenje za Državni udar.

Na sramno gostovanje ministara Spajića i Milatovića, reagovali su iz Bošnjačke stranke.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

Da li ce “21 maj” pokrenuti pitanje statusa Cetinjskog manastira?

Barka
Gost
Barka

Demokrate nemaju ni jedan jedini glas Crnogoraca. Oni su kukavicje jaje, podmetnuti da razbiju Crnu Goru i na kvaran nacin, polako i tiho a ne bucno i uz talambase, kao sto to DF radi, uvecu Crnu Goru u Srpski svet. Becic je sve samo ne demokrata…

Nikola HN
Gost
Nikola HN

Nažalost istina je da ima Crnogoraca koji glasaju za demokrate, da li iz koristi ili nekog drugog razloga 🙂

Goca
Gost
Goca

Kako je dobro borba izmedju DF I Demokrata, I ti si Ljubo ukapirao da DPS ide lagano u proslost…. Tako da se angazujte I vi iz 21 maja da se ojaca pro Crnogorskog strana. Jel valjda svima postaje jasno da sa DPS, SD, SDP vise nema Pobjede. Mora neka nova krv I neki novi klinci ( ljudi )

Hogar
Gost
Hogar

10 do 8,obavezno štivo uz jutarnju kafu.

Orwel
Gost
Orwel

Šta je razlog što ministra Stijovića ne pominjete imenom i prezimenom?

Send this to a friend