Politika Utorak, 03.08.2021.

Deset do Osam – Četnici

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Četnici

Sinoć mi je neko poslao skrinšot fejsbuk posta reditelja Srđana Stanojevića Dida (Kumara) u kome doslovno kaže “Ne vidim razliku između Ljuba Filipovića i četnika, meni su isti”. Dido nije zlonamjeran čovjek, on to radi po partijskom zadatku, i tu dolazimo do problema. Didu ovdje nije izostao ni lajk njegovog šefa Abazovića, što implicira da je i Dritanu isto biti četnik i ja, i onda vam bude jasno zašto Ura radi sve ovo što radi.

Upravo priča da četnici ne postoje, da je to prošlost i da se treba okrenuti budućnosti, dolazi od samih četnika, ljudi koji baštine te vrijednosti i ideologiju, i to nimalo skriveno. Govore nam da četnici ne postoje a od Amerike do Australije paradiraju kao pobjednici u Drugom svjetskom ratu, tamo gdje uspijevaju da prevare i sakriju perfidnu izdajničku ulogu ravnogorskog pokreta.

Ovaj uvod nije tu bez ikakve veze i konteksta, jer smo juče svjedočili jednom nevjerovatnom trenutku, kada samodeklarisani četnik, predsjednik nikšićke opštine Marko Kovačević ne može da prođe do zapaljene deponije jer mu ne da vlasnik zemlje preko koje prolazi put do nje. Mogle su opštinske službe ali ne može četnik. Nakon što Marku Dragan Nikčević kaže da mu kao četniku ne može dozvoliti da prođe preko njegove zemlje jer su mu četnici ubili oca, Kovačević drži predavanje Nikčeviću kako mu otac nije mogao biti ubijen od četnika “deset godina nakon rata”. A može, i upravo se to desilo, Draganov otac ubijen je 1957. kada je Dragan imao godinu i po dana dana. Ubio ga je na Ribarevinama posljednji četnički odmetnik, Vlado Šipčić, kada je Draganov otac Šćepan kao milicioner zaustavio kamion u kome se Šipčić krio.

Premijerov kutak

Toliko mi puta u zadnje vrijeme dođe da se sažalim na premijera i da mu stanem u odbranu i ohrabrim ga da raskine i posljednje veze sa srpskim svijetom, ali se onda sjetim realnosti, pa se zaustavim. Čovjeku nema odakle ne puca, ali sadio je tikve s kim je sadio. Čak se i srpski mitropolit Joanikije II pomalo ograđuje od njega. Premijer je juče ozbiljno odgovorio Frontu i mislim da treba pročitati to njegovo obraćanje, u kome i dalje robuje zabludi da Joanikije II i Front nisu isto, da nemaju isti centar odlučivanja, koji se prethodnih godina malo poremetio, ali se sada opet konsolidovao. Da i dalje robuje crkvi i ideološkim i pansrpskim zabludama dokaz je i njegov stav o Rezoluciji o Srebrenici koji je saopštio ponovo juče, a to je da je ona bila nepotrebna.

Laži ministarke Bratić

Gradski portal obratio se zahtjevom bolnici Lozenec u Sofiji, sa molbom da im daju informaciju da li je i kada ministarka Vesna Bratić primljena na bolničko liječenje. Dežurno lice im je, nakon provjere podataka koje su im dostavili, kazalo da “pacijent tog imena i prezimena, od početka jula do danas, nije liječen u bolnici Lozenec”. Možda se ministarka prijavila pod nekim drugim imenom. Možda svi četnici u Vladi imaju nome de guerre?

Relativizator

Izgleda da su našli Filipu Adžiću što da radi u Vladi – da okreće smisao izvještaja i poruka spolja. Jer ko može da se onako bez skrupula odnese prema svojoj zajednici i svome gradu, taj može sve, pa i da izlazi i ljudima govori da ne vjeruju svojim očima. Tako je nedavno tumačio izvještaj Stejt Dipartmenta na potpuno drugačiji način. Sada kada Tonino Picula jasno kaže da ova vlada može ugroziti put Crne Gore u EU, što govori i cijenjena Ivana Stradner između ostalog, Adžić Piculino istupanje tumači kao podršku postupanju Vlade.

Stanivuković može u Crnu Goru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ukinulo je rješenje Uprave policije – sektora Granične policije te zemlje, kojim se gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru. Stanivukoviću je, stoji u obrazloženju u avgustu 2020. godine, uskraćen boravak u Crnoj Gori jer je ustanovljeno da ne boravi “turistički”, već da je učestvovao na skupu koji “nije prijavljen policiji i suprotan je naredbi Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore donijetoj u cilju sprečavanja koronavirusa”. Stanivuković je prije godinu dana učestvovao u litijama koje su organizovane neposredno pred opšte izbore u Crnoj Gori, a policija mu je nakon privođenja u policijsku stanicu izdala rješenje da napusti Crnu Goru kroz sat vremena.

Toliko za današnje javljanje. Uživajte u ostatku dana i pijte dosta tečnosti i ne zaboravite da nam se pridružite na Viberu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Cetnik je bio svaki crnogorski hajduk i harambasa kroz vjekove, i svi su bili za monarhiju.

Sale
Gost
Sale

Nema potrebe praviti se ludim, vrlo je jasno ko su cetnici iz teksta… ali ime ti sve objasnjava tako da sta ce tebi cinjenice

Titan
Gost
Titan

Hahahaha kakav kralj, svaki dan me nasmije

Only_steel
Gost
Only_steel

Ali to sto je Dido rekao je istina.. jer ste vi dvije strane iste medalje.. Nasa majka Crna Gora je treca strana, ponosna i gorda i nezavisna od velikosrpskkih izdajnika i Dps-ovskih poltrona

Morpheus
Gost
Morpheus

Ljubo je mutivoda

Mladen
Gost
Mladen

Ko o čemu Ljubo o četnicima i partizanima, o Srebrenici itd. Kakav blam od čovjeka.

Miki
Gost
Miki

Cdm = klix

Titan
Gost
Titan

Tacno sam to pomislio, on pare uze na te teme

Serdar
Gost
Serdar

U cijeloj svijetu se groze od komunjara jedino ih pojedinci u Crnoj Goru oživljavaju i veličaju.Apsurd zar ne.

Hogar
Gost
Hogar

Znaš kako,ne misli se nikad na jugoslovenski nego na ruski tj sovjetski,kao i na komunizam zemalja Varšavskog ugovora(a i Kineski,S.Korejski).
Jugoslovensko iskustvo uopšte nije uporedivo sa iskustvima tih rigidnih komunističkih zemalja.
Zapad je bio itekako svjestan toga i sarađivao je sa nama,pomagao nas vojno i ekonomski.

Mitar
Gost
Mitar

Ne, u cijelom svijetu se groze Hitlera i njegovih ideja a vi ih oživljavate i velicate.

Hogar
Gost
Hogar

Dovoljno je da neko bude četnik pa da bude diskreditovan u svakom drugom pogledu,čak i kao ljudsko biće.

Sale
Gost
Sale

Zato što četnici nijesu ljudska bića već monstrumi.

Mitar
Gost
Mitar

To bi trebalo da je tako ali nije! Pa preko polovine drzave je trazilo cetnicku vlast!!!

BMX
Gost
BMX

” Kada počnu da padaju, biće to strašan tresak. Rušiće se sami od sebe, od zločina, krasta i rana koje su ih unakazile. Od međusobnih sukoba oko plena, od pritisaka nedela koji teško opstaju na kržljavim ostacima savesti. Od nacizma u sebi, od otpora očajnih građana koji nije moguće izbeći. Da li je ova slutnja nešto manje crna? Ne, uopšte… Više »

Danilo br 1
Gost
Danilo br 1

Dobar citat BMX ! Dobar !

George_Carlin
Gost
George_Carlin

Neće URA dati! Najveći prevaranti i izdajnici, u modernoj istoriji naše male države. Oni su mi ubedljivo najveće razočarenje posle izbora. Očekivao sam mnogo od Dritana. Priznajem da me prevario dobro. Ali nećeš više moj Abazoviću, ja ti se kunem!

Marko
Gost
Marko

Hahah a sta ces to uraditi junacino iza tastature. Samo se ne nerviraj

Glf
Gost
Glf

Nece ga glasat samo. Pa ce Dritan na sinjajevinu .

Miki
Gost
Miki

Британски историчар 1915: Црна Гора је српско краљевство

Zivjeli Cetnici. Smrt komunizmu i fasizmu!

George_Carlin
Gost
George_Carlin

Britanski, veliš?? 😄 Je li to ona Britanija, čiji premijer podržava nas put u EU, i još više podržava našu “ekspertsku vladu”?? Hahahahaha A ne vjerujem.. Ali svaka istina vam je takva. Sreća pa su vas svi pročitali, pa možemo samo da vam se smijemo. Dok vi mislite kako ste pametni, i da prolaze ovakve gluposti

Miki
Gost
Miki

To je bilo 1915

Istina i laž
Gost
Istina i laž

Mnogo toga je “bilo”, pa evo ne možemo živjeti kopajući po prošlosti…svek svoju jamu ima.

Send this to a friend