Politika Srijeda, 27.01.2021.

Deset do Osam – Čija je naša služba?

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro! Ne zaboravite da se pridružite našoj viber zajednici klikom na ovaj link. U ovoj zajednici su vaši brojevi telefona nevidljivi za ostale članove, a preko nje vam u realnom vremenu dostavljamo najnovije informacije koje nam pristižu tokom dana.

Čija je naša služba?

Poslanik i član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, Raško Konjević, objavio je juče na tviteru zabrinjavajući podatak o imenovanjima u vojnoj bezbjednosti. Naime, Konjević je komentarišući vijest iz Pobjede, rekao da je novi šef bezbjednosnog sektora u vojsci za saradnika imenovao oficira koji je navodno pod disciplinskim postupkom zbog kompromitacije dokumenata NATO u Poljskoj. Na ovaj tvit je Konjeviću odgovorio predsjednik Atlantskog Saveza Crne Gore, Savo Kentera, koji je ovo vidio kao prodor ruske službe i njihove dominacije nad našim bezbjednosnim sektorom. Imenovanja je kritički komentarisao i poslanik vlasti Nebojša Medojević.

Dogovor da je predsjednik bio u pravu

Zamjenik premijera Krivokapića, Dritan Abazović, i ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović, otišli su kod predsjednika Đukanovića, na sastanak na koji su oni njega pozvali (?!). Tema sastanka su bili opozivi ambasadora. Izdali su zajedničko saopštenje koje je izgledalo kao i ranija izjava predsjednika Đukanovića – Vlada mora ima valjane razloge i obrazložiti odluku o opozivu ambasadora. Nakon obrazloženja predsjednik je obećao da će potpisati ukaz o povlačenju svakog ambasadora za kog postoji dobro i smisleno i najvažnije obrazloženje koje je u skladu sa zakonom.

Pandemija i vakcine

Epidemiološkinja Karolina Hajduković, je gostujući na RTCG, upozorila javnost na pojavljivanje novog soja virusa iz Velike Britanije, ali i drugih mutacija, i još upozorila na njegovu infektivnost i ozbiljnost. Ministarka zdravstva šalje zbunjujuće poruke, dok vakcina u Crnoj Gori još nije počela da se prima. Ministarka zdravlja je najavila dolazak 150.000 vakcina iz Kine, i 50.000 iz Rusije. Objasnila je da su odbili velikodušnu ponudu Petrosa Statisa, obrazlažući da to komplikuje procedure. Nakon vijesti iz Srbije da je ministarka zvala ministra Lončara oko vakcina, oglasili su se iz DPS-a i Miloš Nikolić vidi u odbijanju donacije Statisa, razlog što je to rađeno preko Đukanovića, i to sve u trenutcima kada se iz očaja moli Srbija za pomoć.

Smjene na univerzitetu

Predstavnici Univerziteta UCG reagovali su na podnošenje inicijativa za smjenu rektora te ustanove Danila Nikolića. Oni smatraju da se smjena upravljačkog kadra traži neutemeljno i paušalno. Reagovao je i predsjednik UO Univerziteta Duško Bjelica, koji je vidio svoju poziciju kao konačnu metu. Studentski parlament kažu prati svaku novu vlast pa su tako i ovdje prepoznali da je bolje podržati novo rukovodstvo, kao što su ranije podržavali i ove odlazeće.

Rođendan LSCG

Legendarna politička partija, koja je u teškim vremenima čuvala iskru i ideju nezavisne Crne Gore obilježila je 31 godinu od osnivanja. Antiratni i patriotski pokret oko ove partije bio je klica obnove crnogorske državnosti na referendumu na kome oni paradoksalno nisu učestvovali. Partije ne funkcioniše već skoro dvije decenije jer joj je lider Slavko Perović zamrznuo rad.

To je to za danas. Sjutra – isto vrijeme isto mjesto.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Popara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popara
Gost
Popara

Bravo Ljubo👍🏻

Send this to a friend